Πέμπτη 11 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θαμμένο το Παγκόσμιο Φεστιβάλ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αυτό θα πει εμπάργκο ενημέρωσης! Το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών άρχισε ήδη από τα ξημερώματα της Τρίτης στο Καράκας της Βενεζουέλας, αλλά αυτό είναι μια είδηση που δεν υπάρχει πουθενά στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και τα εγχώρια ΜΜΕ. Το γεγονός ότι πάνω από 15.000 νέοι από 140 χώρες του κόσμου και πολλές οργανώσεις νεολαίας συναντιούνται σε αυτή τη γιορτή αλληλεγγύης και αντίστασης των λαών, δεν αποτελεί θέμα άξιο αναφοράς για τα ...κατά τ' άλλα έγκυρα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν είναι τυχαίο. Δε γίνεται από αμέλεια ή κακό προγραμματισμό της ύλης. Γίνεται σκόπιμα, συνειδητά. Το Φεστιβάλ, και μάλιστα στη Βενεζουέλα που αντιστέκεται στον ιμπεριαλισμό, ενοχλεί. Ενοχλεί τους μεγαλοκεφαλαιοκράτες και κατόχους των δικτύων ενημέρωσης, την άρχουσα τάξη για τα μηνύματα που εκπέμπει. Γι' αυτό το θάβουν όσο πιο βαθιά μπορούν.

Την ίδια στιγμή, αποτελεί είδηση και το παραμικρό ...βήξιμο, που λέει ο λόγος, κάποιου μέλους της λεγόμενης «κοινωνίας πολιτών» στην Κούβα, των λιγοστών δηλαδή «υπαλλήλων» των ιμπεριαλιστών στο Νησί. Αυτή, μάλιστα, είναι είδηση και κάνει το γύρο του κόσμου, προβαλλόμενη αναλόγως! Ετσι, για να μην ξεχνιόμαστε, σχετικά με την ...αντικειμενική πληροφόρηση, που μας σερβίρουν καθημερινά...

Συνέχεια κοροϊδίας

Δεν έχει τέλος η κοροϊδία σε βάρος των καταναλωτών που καταληστεύονται - με τις ευλογίες της κυβερνητικής πολιτικής - σε κάθε τους βήμα από τους κάθε λογής κερδοσκόπους. Αυτή τη φορά, το υπουργείο Ανάπτυξης, κάνοντας τα στραβά μάτια στους κερδοσκόπους που εκμεταλλεύονται τα κυλικεία των πλοίων, αντί να πάρει μέτρα, που θα βάλουν πραγματικά φρένο στις κερδοσκοπικές τους πρακτικές, ζητάει από το λιμενάρχη Πειραιά να ...μεριμνήσει, ώστε να ακούγεται από τα μεγάφωνα των πλοίων η αγορανομική διάταξη περί ανώτατων τιμών σε ορισμένα είδη! Αν συγκρατούνταν έτσι οι τιμές...

«Ακριβά μαγαζιά»

Αν δε διορθώσουν άμεσα την κατάσταση στα νοσοκομεία οι διοικητές τους θα απολυθούν, απειλούν οι αρμόδιοι της κυβέρνησης. Βεβαίως, ως διόρθωση οι κυβερνώντες δεν εννοούν τη βελτίωση των παροχών Υγείας στο λαό, αλλά το οικονομικό «νοικοκύρεμα» στα νοσοκομεία και την προώθηση, πιο γρήγορα κι αποφασιστικά, της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποιήσεων.

Αλλά, ας μην ανησυχεί η κυβέρνηση. Οι «άνθρωποί» της κάνουν καλά τη «δουλιά» τους. Αλλωστε, ήδη, τα δημόσια νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε «ακριβά μαγαζιά», που ψάχνουν για «πελάτες», οι οποίοι θα μπορούν να αγοράσουν την υγεία τους κι έχουν παραχωρήσει σε ιδιώτες βασικούς τομείς της δραστηριότητάς τους. Σήμερα, για να μπει κάποιος σε νοσοκομείο πρέπει να «τ' ακουμπήσει» κανονικά. Θα πληρώσει εισιτήριο εισόδου, θα καταβάλει, τοις μετρητοίς, για τις εξετάσεις που θα χρειαστεί να κάνει και θα περιμένει να πάρει μέρος των χρημάτων από το ταμείο του - το ίδιο θα κάνει και στα Κέντρα Υγείας, μετά την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου - θα «ξηλωθεί» και για το «φακελάκι» στο γιατρό και μπορεί να νοσηλευτεί σε ράντζο του διαδρόμου, αφού και οι υποσχέσεις του Νικ. Κακλαμάνη ότι θα εξαφανίσει, «εν ριπή οφθαλμού», τα ράντζα, αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.

Φαίνεται, όμως, ότι οι κυβερνώντες δεν αρκούνται σ' αυτά και θέλουν περισσότερα, Ε, ας το λάβουν υπόψη τους κι αυτό εκείνοι που τους ψήφισαν, αλλά και όσοι τους ανέχονται...

Στο «τζάμπα»;

«Ολα πάνε καλά», σύμφωνα πάντα με το υπουργείο Πολιτισμού, στο Νομισματικό Μουσείο που στεγάζεται στο Ιλίου Μέλαθρον, σχετικά με τα έργα συντήρησης και αποκατάστασης. «Ξέχασε» όμως το ΥΠΠΟ να μας ενημερώσει τι γίνεται με την επίσχεση εργασίας στην οποία είχαν προχωρήσει οι εκεί εργαζόμενοι, επειδή δεν έχουν πληρωθεί. Πληρώθηκαν; `Η πανηγυρίζει στο «τζάμπα» το ΥΠΠΟ..;

Να καταδικαστεί η πολιτική τους

Απέχουμε 14 μήνες από τις τοπικές εκλογές και ήδη, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, συνεπικουρούμενοι από αρκετούς κονδυλοφόρους και αναλυτές έπιασαν δουλιά. Στόχος τους: πώς να «περάσουν» τα δικά τους ψεύτικα διλήμματα στα λαϊκά στρώματα, ώστε και να μείνει στο απυρόβλητο η πολιτική που από κοινού προωθούν στην Αυτοδιοίκηση και την ψήφο τους να υφαρπάσουν.

- Σηκώνουν τόνους σκόνης, με το αν ο δήμαρχος θα πρέπει να βγαίνει με 42% από την πρώτη Κυριακή ή αν θα πηγαίνει σε δεύτερο γύρο, λες και η ευτυχία των δημοτών κυριολεκτικά και αποκλειστικά εξαρτάται από τον τρόπο εκλογής του!

- Χύνουν ατέλειωτο μελάνι για να πείσουν πως όλα εξαρτώνται από το πόσο καλός διαχειριστής είναι ο υποψήφιος δήμαρχος, λες και η όποια διαχείριση μιας αντιλαϊκής πολιτικής μπορεί ποτέ να φέρνει φιλολαϊκό αποτέλεσμα!

Αυτά είναι μόνο κάποια από τα διλήμματα με τα οποία επιδιώκουν να διεξαχθεί η εκλογική μάχη. Να προς τα πού θέλουν να προσανατολίσουν την κουβέντα μπροστά στις εκλογές.

Οι Κομμουνιστές, οι συνεργαζόμενοι μ' αυτούς προοδευτικοί πολίτες, όλοι όσοι προσδοκούν στη διαμόρφωση ενός ριζοσπαστικού, αγωνιστικού πόλου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δε μένουν με σταυρωμένα τα χέρια. Εχουν ήδη αρχίσει - και θα συνεχίσουν με εντεινόμενους ρυθμούς - να ξεσκεπάζουν την υποκρισία και τις προσπάθειες παραπλάνησης των τριών κομμάτων - ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - που βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης. Και, ταυτόχρονα, αναδείχνουν την πολιτική που ασκούν οι φορείς της, και την κρύβει επιμελώς «η συμμαχία των τριών» και καλούν σε συζήτηση και τοποθέτηση πάνω σ' αυτήν. Γιατί η πολιτική που ασκείται είναι αυτή που λύνει ή οξύνει τα προβλήματα.

Οι κομμουνιστές φέρνουν, λοιπόν, στο κέντρο της συζήτησης τις βασικές πλευρές αυτής της πολιτικής και καλούν τα λαϊκά στρώματα:

- Να καταδικάσουν στις τοπικές εκλογές όσους συμφωνούν ή ανέχονται μια Τοπική Αυτοδιοίκηση βασικό κρίκο και θεσμό της κρατικής εξουσίας. Να δώσουν την ψήφο τους σε όσους αγωνίζονται ενάντια σε μια τέτοια εξέλιξη και παλεύουν για ένα δήμο λαϊκό κύτταρο, μετερίζι στους αγώνες του λαού.

- Να καταψηφίσουν όσους τη θέλουν ή την ανέχονται σαν μοχλό, για να περάσουν όλες οι αντιδραστικές και αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις για τις οποίες κυριολεκτικά «καίγεται» σήμερα το σύστημα. Οσους στηρίζουν τη διεύρυνση των ιδιωτικοποιήσεων, την εμπορευματοποίηση της κοινωνικής πολιτικής, την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την επιβολή φόρων με τη λογική της ανταποδοτικότητας. Να δώσουν την ψήφο τους σ' όσους εγγυώνται αγώνες και καθημερινή ακούραστη δράση στο πλάι εργατικών και άλλων οργανώσεων. Σ' αυτούς που προβάλλουν αιτήματα και διεκδικήσεις για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των λαϊκών οικογενειών.

Τα λαϊκά στρώματα, που βιώνουν τα αποτελέσματα της ασκούμενης πολιτικής, θα έχουν τον τελευταίο λόγο. Ας είναι όλοι σίγουροι πως θα είναι πολλοί αυτοί που θα αγωνιστούν, ώστε αυτός ο λόγος να βρει την έκφρασή του και στην κάλπη. Λόγος καταδίκης της κυρίαρχης πολιτικής που, περνώντας μέσα και από την Αυτοδιοίκηση, τους κάνει όλο και πιο δύσκολη τη ζωή. Να γιατί και αυτή η μάχη είναι πολιτική - ταξική και άρα πολιτική - ταξική πρέπει να είναι και η απάντηση.


Βασίλης ΑΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Τα... επικίνδυνα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η οικονομία της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα από τις εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις που ετοιμάζονται κατά τον γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μια και αντικειμενικά στρέφονται - όπως υποστηρίζει - κατά του θεσμού της Διεθνούς Εκθεσης...

Για ποια οικονομία μας μιλάει ακριβώς όμως, δε διευκρίνισε. Για την οικονομία των εργοστασιαρχών της περιοχής, που επιδοτούνται για να μετακομίσουν στις βόρειες γειτονικές χώρες, αναζητώντας «μικρότερο εργατικό κόστος» και πολλή μεγαλύτερα κέρδη;

Μήπως για την «οικονομία» των μεγαλοξενοδόχων που χτίζουν όπου τους καπνίσει στη Χαλκιδική; Μήπως για την οικονομία των μικρομεσαίων αγροτών, που διαμαρτύρονται για την κατιούσα που έχουν πάρει οι τιμές των προϊόντων τους;

Το μόνο που απειλεί πραγματικά τη βόρεια Ελλάδα είναι τα όσα θα εξαγγείλει από τη ΔΕΘ ο Κώστας Καραμανλής. Και συγκεκριμένα, τη συνέχεια και κλιμάκωση της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, την οποία έχει ήδη πληρώσει ακριβά τόσο η Βόρεια Ελλάδα, όσο και η χώρα συνολικά.

Οσο για την ...ελληνική οικονομική ηγεμονία στα Βαλκάνια που επαναλαμβάνουν συνεχώς τα κυβερνητικά στελέχη όταν επισκέπτονται τη Θεσσαλονίκη, θα τους συνιστούσαμε να συγκρατηθούν λίγο. Η ηγεμονία τούς μάρανε...

ΔΕ ΛΕΜΕ καταβάλλουν φιλότιμες προσπάθειες οι φιλο - κυβερνητικές εφημερίδες να στηρίξουν τα όσα κάνει η Νέα Δημοκρατία. Μόνο που πρέπει να έχεις και υλικό για να κάνεις τη δουλιά σου.

Τίτλοι του είδους «Δουλιά σε ανέργους λίγο πριν τη σύνταξη» και «1.765 προσλήψεις» όπως αυτοί που είδαμε τελευταία, μάλλον προσπάθειες «τραβηγμένες από τα μαλλιά» θυμίζουν, παρά προσπάθεια προβολής του κυβερνητικού έργου.

ΩΣΤΕ ΑΓΧΩΜΕΝΟΣ - όπως λέγεται - είναι ο πρωθυπουργός με την κατάσταση που επικρατεί στα λιμάνια και τις καθυστερήσεις. Δεν τον είδαμε να αγχώνεται, όμως, όταν η κυβέρνησή του τον Μάη προχώρησε στις τσουχτερές αυξήσεις των ναύλων...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Λέτε να μην το ήξερε..;

Αγγελοι και δαίμονες...

Γρηγοριάδης Κώστας

Ολο και πιο πολλά κομμάτια από το παζλ της 11ης του Σεπτέμβρη έρχονται να ρίξουν περισσότερο φως, τόσο στις αιτίες όσο και στους ενόχους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, μια ομάδα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφόρησης είχε εντοπίσει τέσσερις από τους αεροπειρατές που πραγματοποίησαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη - περιλαμβανομένου του φερόμενου ως ηγέτη της ομάδας, Μοχάμεντ Ατα - ως πιθανά μέλη ενός πυρήνα της αλ Κάιντα στις ΗΠΑ «τουλάχιστον ένα χρόνο πριν», δήλωσαν ένα πρώην μέλος της ομάδας και ένας Ρεπουμπλικανός βουλευτής. Η μυστική οκταμελής ομάδα, με το κωδικό όνομα Able Danger, επιδίωξε, ανεπιτυχώς, να διαβιβάσει τις σχετικές πληροφορίες στο FBI. Στο τελικό πόρισμα της επιτροπής που ερεύνησε τις επιθέσεις της 11ης Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον, που ολοκληρώθηκε το 2004, δεν αναφέρεται το ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ γνώριζε πως οι αεροπειρατές βρίσκονταν στις ΗΠΑ ήδη από το 2000. Το πρώην μέλος της ομάδας Able Danger επιμένει ότι έδωσε σε μέλη της επιτροπής ερεύνης για την 11η Σεπτέμβρη την πληροφορία...

Για όποιον δεν κατάλαβε, για να υπάρχουν «άγγελοι» χρειάζονται και «δαίμονες». Και οι δύο δημιουργούνται για να εξυπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Η διαφάνεια τους μάρανε

Το ποσό των 7.510.000 ευρώ θα διαθέσει το ΝΑΤΟ για έργα που θα κατασκευαστούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Λάρισας. Και, βεβαίως, η λυκο-συμμαχία δε θα δώσει αυτά τα χρήματα για την ενίσχυση της στρατιωτικής δυνατότητας της Ελλάδας, αλλά, προφανώς, για την εξυπηρέτηση δικών της σχεδίων και συμφερόντων. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας λειτουργούν, πλέον, ως ΝΑΤΟϊκό παράρτημα, ενώ η Λάρισα έχει μετατραπεί σε στρατιωτικό προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστών, με τη λειτουργία του αεροπορικού στρατηγείου του ΝΑΤΟ, αλλά και του ευρωπαϊκού στρατηγείου, που θα εγκατασταθεί, σύντομα, στο χώρο της 1ης Στρατιάς.

Κι ενώ η περιοχή ασφυκτιά κάτω από την μπότα των ιμπεριαλιστών, τοπικοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που κατέθεσαν σχετική Ερώτηση στη Βουλή, διαμαρτύρονται επειδή - λένε - η κυβέρνηση ακολούθησε κρυφές και αδιαφανείς διαδικασίες για την επιλογή των εταιριών, που θα αναλάβουν τα έργα. Αλλά, θα ήταν, μάλλον, περισσή αφέλεια να πιστέψει κανείς ότι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα εκδήλωναν ιδιαίτερη ευαισθησία για την εθνική ανεξαρτησία της Ελλάδας, όταν και η δική τους κυβέρνηση έδινε «γην και ύδωρ» στους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ...

Τα ίδια ακριβώς

«Η κυβέρνηση, μετά το "φιάσκο" της ιδιωτικοποίησης του Ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προχωρά, με αδιαφανείς διαδικασίες, στο ξεπούλημα και τον τεμαχισμό της, εκποιώντας πρώτα την "OLYMPIC CATERlNG", που οι ίδιοι είχαν επανακρατικοποιήσει πριν από μερικά χρόνια. Χτες, με ομόφωνη απόφασή του, το διορισμένο ΔΣ της ΟΑ, κατ' εντολήν του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, αποφάσισε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον "καλύτερο" επενδυτή, χωρίς να γνωρίζει το τίμημα και χωρίς να γίνεται καμία αναφορά στην τύχη των εργαζομένων, όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις του, επίσης διορισμένου από την κυβέρνηση, συμβούλου ιδιωτικοποίησης. Τέτοιες ενέργειες, που με τη μορφή του "επείγοντος" και με αδιαφανείς διαδικασίες, αποσκοπούν στο να δείξουν μόνο ότι η κυβέρνηση προχωρά σε ιδιωτικοποιήσεις, ώστε να έχει κάτι να πει στη ΔΕΘ ο κ. Σημίτης - μετά τις συνεχείς κυβερνητικές αποτυχίες - μας βρίσκουν αντίθετους. Ζητάμε από την κυβέρνηση να δείξει επιτέλους την απαιτούμενη σοβαρότητα και υπευθυνότητα σ' ένα τόσο σημαντικό θέμα που αφορά τον πολύπαθο Εθνικό μας Αερομεταφορέα».

Αυτά δήλωνε στις 20 Αυγούστου 2002, ο τότε υπεύθυνος του Τομέα Μεταφορών και Επικοινωνιών, βουλευτής Φθιώτιδας της ΝΔ, Αθανάσιος Χειμάρας, με αφορμή τις τότε εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Τρία χρόνια μετά, ουσιαστικά, επαναλαμβάνεται... το ίδιο έργο...

Ερωτήματα

Ο αναγνώστης του «Ρ», που μας πήρε τηλέφωνο, ήταν αγανακτισμένος, αλλά ψύχραιμος. Ακουσα την κ. Πετραλιά να ομολογεί, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, ότι το συνολικό κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων θα φτάσει τα 13,5 δισ. ευρώ, μας είπε και συνέχισε: Με άλλα λόγια, 4,5 και πάνω τρισεκατομμύρια δραχμές. Ποσό παραπάνω κι από τεράστιο. Αναρωτιέμαι, λοιπόν, πόσα από τα χρήματα αυτά πήγαν - έστω και με το γνωστό σε όλους τρόπο - για έργα χρήσιμα σε όλους, όπως κάποιοι δρόμοι. Και πόσα πήγαν για να «φάνε» οι κάθε λογής μεγαλοκατασκευαστές και μεγαλοπρομηθευτές και για να γίνουν εγκαταστάσεις, που τώρα τις δίνουν στους «καρχαρίες» και ο κοσμάκης, πάλι θα πληρώνει τσουχτερό εισιτήριο, έστω και μόνο για να δει πώς είναι από μέσα... Ρωτήστε τους, για να δούμε τι θα απαντήσουν...

Μεταφέρουμε, λοιπόν, τα ερωτήματα του αναγνώστη μας και περιμένουμε τις απαντήσεις.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
H χαριστική βολή

Το τελειωτικό πλήγμα για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες αποτελεί η τεράστια καταστροφή στις καλλιέργειες που προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών. Σε μια περίοδο, που το αγροτικό εισόδημα έχει υποστεί δραματική μείωση και δέχεται, συνεχώς, νέα χτυπήματα, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης κι ενώ έρχονται τα χειρότερα με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ήρθε η βροχή και το χαλάζι να δώσουν τη «χαριστική βολή» στους πληγέντες παραγωγούς, που κινδυνεύουν να μείνουν, φέτος, χωρίς εισόδημα. Χιλιάδες μικρονυκοκυραίοι της υπαίθρου, σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας, βρίσκονται σε απόγνωση, βλέποντας τους κόπους μιας χρονιάς και τα έξοδα να πάνε χαμένα.

Βεβαίως, «ασκέπαστο μαγαζί το χωράφι» και η αγροτική παραγωγή βρίσκεται στο έλεος του καιρού. Ομως, όπως κι αυτή τη φορά αποδεικνύεται, η καταστροφή θα είχε αποφευχτεί - ή, εν πάση περιπτώσει, θα είχε περιοριστεί - αν υπήρχαν τα απαιτούμενα έργα υποδομής, όπως αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά. Και την ευθύνη για την έλλειψη αυτών των έργων έχουν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες, όχι μόνο αδιαφορούν για την τύχη του αγρότη, αλλά θέλουν να εκμεταλλευτούν ακόμα και τις φυσικές καταστροφές για να προχωρήσουν, πιο γρήγορα κι αποτελεσματικά, την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συγκέντρωσης της γης στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών κι επιχειρηματιών.

Πληρώνει κι από την τσέπη του ο αγρότης για την ασφάλιση της παραγωγής του. Ομως, ο ΕΛΓΑ δεν ανταποκρίνεται όταν τον χρειάζεται. Τις περισσότερες φορές, οι εκτιμήσεις των ζημιών δεν είναι αντικειμενικές, αλλά παρουσιάζονται μικρότερες από τις κανονικές και οι λιγοστές αποζημιώσεις δίνονται με μεγάλη καθυστέρηση. Και το χειρότερο είναι ότι ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν καλύπτει ούτε όλους τους φυσικούς κινδύνους, ούτε το σύνολο των ζημιών. Αυτόν τον αναχρονιστικό και άδικο κανονισμό αρνείται να αλλάξει η κυβέρνηση της ΝΔ - ακολουθώντας, και σ' αυτό το ζήτημα, την τακτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ - όπως αρνείται να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις δίκαιες απαιτήσεις των πληγέντων παραγωγών.

Οι πληγέντες παραγωγοί και όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν έχουν άλλο τρόπο για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που βιώνουν, παρά μόνο να οργανώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας την κατασκευή των αναγκαίων αγροτικών έργων υποδομής και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αυτό τους καλεί να κάνουν το ΚΚΕ, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν πρόκειται να βρουν οριστική λύση και να δουν καλύτερες μέρες, αν δε γυρίσουν την πλάτη στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, παλεύοντας, μαζί με το ΚΚΕ, για την ανατροπή της σημερινής εξουσίας και την ανάδειξη μιας Λαϊκής Εξουσίας, η οποία, στο πλαίσιο της Λαϊκής Οικονομίας, θα εφαρμόσει μια ριζικά διαφορετική πολιτική, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς και προς όφελος του λαού και του τόπου.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org