Δημιουργία του Σπ. Βασιλείου |
Την επιμέλεια της ενδιαφέρουσας αυτής εικαστικής παρουσίασης έχει ο Χάρης Καμπουρίδης, ο οποίος στη δίγλωσση έκδοση που συνοδεύει την έκθεση σημειώνει «Κανονικά, μια έκθεση με τέτοιο θέμα δε θα έπρεπε να είναι από τις πρώτες που γίνονται σ' αυτόν τον τόπο. Κι αν έστω υποτεθεί ότι η σχέση της έννοιας "γυναίκα" με τη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική δεν είναι τόσο μεγάλη όσο σε άλλες χώρες ή ότι η ελληνική ζωγραφική δεν εμπνέει τους ερευνητές από άλλα πεδία πλην της ιστορίας της τέχνης, και πάλι παραμένει η απορία γιατί το πνεύμα της εποχής δεν επιζήτησε ακόμη μια τέτοια προσέγγιση. Σε μια ιστορική περίοδο μάλιστα, όπου σπουδές για τη γυναίκα, την ιστορία και τη φύση της υπάρχουν σε ειδικά τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια του κόσμου. Πέρα όμως από τις προκαταρκτικές απορίες, και παρά την άκρως περιορισμένη έως σήμερα προσέγγιση, το θέμα αναδεικνύουν τα ίδια τα έργα της ζωγραφικής του 19ου και του 20ού αιώνα με τον αριθμό, την ποιότητα και τους δημιουργούς τους...».
Εργο του Γ. Μπουζιάνη |
Στο τμήμα «Γυναίκα λυρική, μεταφυσική, υπερρεαλιστική» αναφέρεται στον καλλιτέχνη της γενιάς της «ελληνικότητας», Σπύρο Βασιλείου, στις γυναίκες της Καισαριανής του Γιώργου Σικελιώτη, στις κατά μέτωπο γυναικείες φιγούρες της Εύας Μπουλγουρά, στα συμβολιστικά - μεταφυσικά έργα του Γεράσιμου Στέρη, στον υπερρεαλισμό του Νίκου Εγγονόπουλου, στις μούσες του Νίκου Νικολάου, αλλά και στον κατεξοχήν ζωγράφο της γυναίκας, τον Γιάννη Μόραλη. Ακολουθεί ο «γενάρχης» του εξπρεσιονισμού, Γιώργος Μπουζιάνης. «Τα πολλά γυναικεία πορτρέτα του πριν από τον πόλεμο περιορίζονται σε ψυχογραφική απεικόνιση της προσωπικότητας της απεικονιζόμενης. Στα ώριμα έργα του των δεκαετιών 1940 - 1959, ο ζωγράφος τολμά και παραμορφώνει, σχεδόν μακελεύει, την αρχική εικόνα και τα διακριτικά γυναικεία γνωρίσματα είναι υπαινικτικά, όχι περιγραφικά... Σε άλλα έργα μάλιστα, ιδίως στις ακουαρέλες του, η γυναικεία φιγούρα παρουσιάζεται τρυφερά, παρά την εξπρεσιονιστική διατύπωση».
Εργο Γ. Γουναρόπουλου |
Από τις «περιπέτειες» της γυναικείας παρουσίας στο νεοελληνικό ρεαλισμό, αναφέρουμε τις δημιουργίες του Δημήτρη Μυταρά, τον περιγραφικό, λεπτομερειακό ρεαλισμό του Αχιλλέα Δρούγκα, τις διαχρονικές, δραματικές φιγούρες του Χρόνη Μπότσογλου, τη ρεαλιστική ζωγραφική του Γιάννη Ψυχοπαίδη και την περιγραφική απεικόνιση της γυναίκας από τον Δήμο Σκουλάκη. Στο δρομολόγιο του ρεαλισμού, ξεχωρίζουν τα ολόσωμα γυμνά του Λευτέρη Κανακάκι, τα γυναικεία αξεσουάρ της Κλεοπάτρας Δίγκα, ο ερωτισμός των γυναικών του Κυριάκου Κατζουράκη. Μία άλλη ομάδα καλλιτεχνών με ρεαλιστικές αφετηρίες, αντιμετωπίζει τη γυναίκα τονίζοντας τις λυρικές διαστάσεις του θέματος. Αλέκος Φασιανός, Βασίλης Σπεράντζας, Παύλος Σάμιος, Γιάννης Μιγάδης είναι μερικοί δημιουργοί αυτής της κατεύθυνσης.
Τέλος, στην ενότητα «Η άλλη διάσταση: Η γυναίκα ζωγραφισμένη από γυναίκες», γίνεται αναφορά στη γυναίκα - νύφη της Ελένης Μωραΐτη, στη δημιουργία της Λήδας Παπακωνσταντίνου, της Αιμιλίας Παπαφιλίππου της Μαρίας Παπαδημητρίου και της Βάνας Ξένου. Από την καινούρια γενιά ζωγράφων που καθιερώνονται στη δεκαετία του 1990, σημειώνουμε τα έργα του Γιώργου Ρόρρη, τη λατρευτική προσέγγιση της γυναικείας φιγούρας από τον Μίλτο Παντελιά, τους ρεαλιστικούς στο πνεύμα και εξπρεσιονιστικούς στην απόδοση πίνακες του Εδουάρδου Σακαγιάν, την «παιδικότροπη αγνότητα» των έργων του Πάνου Φειδάκη, αλλά και την αφηγηματική διάθεση του Μανώλη Ζαχαριουδάκη.