Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών στο νοσοκομείο
Τη στάση που κράτησαν οι συνδικαλιστές της «Ανανεωτικής Κίνησης» (που πρόσκειται πολιτικά στη ΝΔ) και το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου στις 28.7.2005, όπου καταψήφισαν την πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών (ΔΠΚΓ) για να συζητηθεί στο Συμβούλιο το ζήτημα των επιδημικών κρουσμάτων της μικροβιακής γαστρεντερίτιδας, απ' την οποία νόσησαν 116 άτομα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η παράταξη.
«Με πρόφαση ότι δεν έχει ακόμη βγει το πόρισμα από τους αρμόδιους ελεγκτές, ο πρόεδρος Γρ. Πασπάτης επιδίωξε ουσιαστικά να μην τοποθετηθεί επίσημα το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου σχετικά με τις πολιτικές ευθύνες για το εν λόγω συμβάν», επισημαίνει η ΔΠΚΓ. Σημειώνεται ότι το πόρισμα της Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης που έγινε στο νοσοκομείο έχει ημερομηνία 25.7.2005, στάλθηκε στο υπουργείο Υγείας στις 27.7.2005 και ο υπουργός Νικ. Κακλαμάνης το έδωσε στους δημοσιογράφους την ίδια μέρα και στις 28.7.05 -οπότε και έγινε η συνεδρίαση του Ιατρικού Συλλόγου - δημοσιεύτηκε σχεδόν σε όλες τις εφημερίδες.
«Η ολιγωρία αυτή θα μπορούσε να ερμηνευτεί από το ότι η συγκεκριμένη παράταξη στοχεύει στο να υποσκελιστούν οι ευθύνες της διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και της κυβερνητικής πολιτικής του υπουργείου Υγείας για τις ελλείψεις και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους του μαγειρείου και της τραπεζαρίας του νοσοκομείου. Μπορεί, μάλιστα, το συγκεκριμένο συμβάν να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά σαν επιχείρημα για τη δήθεν αναγκαιότητα εφαρμογής της πολιτικής του "λιγότερου κράτους" και την εκχώρηση του ευαίσθητου τομέα της τροφοδοσίας και της παρασκευής του φαγητού σε εταιρίες Κέτερινγκ», υπογραμμίζει η ΔΠΚΓ.
«Εμείς πιστεύουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι για τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά, σε περιορισμένη ή μαζική έκταση, στο χώρο των δημόσιων νοσοκομείων δε φταίνε οι εργαζόμενοι. Υπόλογοι για την υποβάθμιση είναι τα δύο μεγάλα κόμματα που για δεκαετίες τώρα εναλλάσσονται στην κυβέρνηση και καταδικάζουν το δημόσιο σύστημα Υγείας στην υποχρηματοδότηση και τις περικοπές, την εντατικοποίηση της εργασίας, την εσκεμμένη έλλειψη σχεδιασμού με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες».