Τρίτη 2 Αυγούστου 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Αποκαΐδια και παροχές - ψίχουλα...

Οι κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που η κυβέρνηση ολοκληρώνει το έγκλημα με μέτρα- «ασπιρίνες» για τους πληγέντες

Η κυβερνητική πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα με παροχές-ψίχουλα στους πληγέντες...
Η κυβερνητική πολιτική που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το έγκλημα με παροχές-ψίχουλα στους πληγέντες...
Τις πληγές που άφησε πίσω της η καταστροφική πυρκαγιά της περασμένης Πέμπτης μετρούν ακόμα οι κάτοικοι της Βορειοανατολικής Αττικής, ενώ πληθαίνουν οι καταγγελίες για εμπρησμό, που στόχο είχε να δημιουργηθούν νέα οικόπεδα. Αλλωστε, ξέρουν ότι οι κυβερνητικές υποσχέσεις για άμεση αναδάσωση δεν ισχύουν στην πράξη και τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του «Ρ» το Σάββατο και την Κυριακή έγιναν γνωστά σε όλη την περιοχή, συναντώντας μεγάλη αποδοχή από τους κατοίκους. Για το πώς τα καμένα δάση της Πεντέλης - αν και κηρυγμένα αναδασωτέα - έχουν γίνει σήμερα οικόπεδα και πώς η πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με τους δασοκτόνους νόμους που έχουν ψηφίσει, οπλίζει εμπρηστές, καταπατητές και μεγαλέμπορους, με ιδιωτικές εταιρίες και σε συνεργασία με τον ίδιο τον Δήμο Ραφήνας να διαλαλεί τον αποχαρακτηρισμό του δάσους.

Οι κάτοικοι συνέχιζαν ακόμα και χτες να καταγράφουν ζημιές από τη φωτιά ενώ συνεχίστηκε και η αποκατάσταση των δικτύων της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, δουλιά έχουν πιάσει και συνεργεία της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής προκειμένου να χορηγηθούν και οι αποζημιώσεις-ψίχουλα που υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Μέτρα-«ασπιρίνες» για τις ανεπανόρθωτες ζημιές πολλών κατοίκων και κυρίως φτωχών λαϊκών οικογενειών, που έχουν βρεθεί κυριολεκτικά στο δρόμο. Επιβεβαιώνεται έτσι η ανάγκη της οργάνωσης των πληγέντων και των κατοίκων και διεκδίκησης ουσιαστικών κονδυλίων για την αποκατάσταση τω ζημιών, αλλά και μέτρων που δε θα τους καίνε το καλοκαίρι και δε θα τους πνίγουν στη συνέχεια το χειμώνα. Γιατί ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αγίας Κυριακής και της Αγίας Τριάδας έχουν πλέον να αντιμετωπίσουν και το χειμώνα με τις πλημμύρες, καθώς το καμένο δάσος μαζί με τα δεκάδες μπαζωμένα ρέματα της περιοχής δημιουργούν νέους κινδύνους για καταστροφές.

Σε δήλωσή του στο «Ρ» ο Νίκος Στεφανίδης, νομαρχιακός σύμβουλος της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» Ανατολικής Αττικής, πέντε μέρες μετά το νέο έγκλημα στην περιοχή, τόνισε: «Οσο οι κάτοικοι δεν οργανώνονται και δεν αγωνίζονται για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής, όσο δεν αντιδρούν μαζικά και δυναμικά στην πολιτική που εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα μεγαλοκατασκευαστών και καταπατητών, θα έχουμε παρόμοιες καταστροφές, είτε αυτές ονομάζονται φωτιές, πλημμύρες, κ.ά. Είναι ανάγκη, λοιπόν, να αναπτυχθεί ένα διεκδικητικό κίνημα και στην περιοχή αλλά και γενικότερα για την προστασία του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής. Για να γίνεται η αναδάσωση μέχρι το τελευταίο χιλιοστό καμένης γης αντί να γίνονται νέα οικόπεδα, για να βάλει φραγμό στην πολιτική κεντρικής και τοπικής εξουσίας που προωθεί τον αποχαρακτηρισμό των δασών».

Ελεημοσύνες χωρίς αντίκρισμα

Μέτρα-ψίχουλα αλλά και χωρίς αντίκρισμα για τους κατοίκους της Ανατολικής Αττικής, που πληγήκανε την περασμένη βδομάδα απ' τις πυρκαγιές, ανακοίνωσε, χτες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς.

Μετά τη σύσκεψη με το νομάρχη, Λ. Κουρή, και τους δημάρχους της περιοχής ο υπουργός δήλωσε τα «γνωστά» μέτρα για θεομηνίες. Συγκεκριμένα, για νόμιμες κατοικίες: Αποζημίωση για την οικοσκευή έως 6.000 ευρώ, οικονομική ενίσχυση, για την ανακατασκευή ή επισκευή των κατοικιών, τα 2/3 της οποίας θα δοθούν με μορφή άτοκου δανείου 15ετούς διάρκειας και το 1/3 δωρεάν παροχή. Η νομαρχία θα «βοηθήσει» και αυτή με το «γνωστό» προνοιακό επίδομα ύψους 600 ευρώ!

Τα μέτρα αυτά όχι μόνο δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πληγέντων, αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν κανένα αντίκρισμα γιατί μεγάλος αριθμός σπιτιών βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως. Χαρακτηριστικές είναι οι περιοχές Αγ. Τριάδας και Αγ. Κυριακής στη Ραφήνα, όπου η πλειοψηφία των σπιτιών είναι η πρώτη κατοικία λαϊκών οικογενειών. Οι πληγέντες αυτοί δεν πρόκειται να αποζημιωθούν παρά μόνο για την οικοσκευή τους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ