Την αύξηση της τιμής εξαγοράς δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα επικαλούνται ορισμένοι για υπέρμετρη αύξηση των τιμολογίων
Βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, έχει τεθεί ένα συγκεκριμένο όριο εκπομπής ρύπων στις βιομηχανίες. Εάν ξεπεράσουν αυτό το όριο επιβαρύνονται με μεγάλο πρόστιμο, ωστόσο έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν από το... Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων δικαιώματα εκπομπής από άλλες βιομηχανίες, οι οποίες δεν εξάντλησαν τα δικά τους όρια. Το όριο που έχει τεθεί στη ΔΕΗ είναι τα 159 εκατ. τόνοι ισοδύναμου του διοξειδίου του άνθρακα για την τριετία 2005 - 2007.
Στελέχη της ΔΕΗ υπολόγιζαν ότι η Επιχείρηση θα ξεπερνούσε το όριο κατά 7 εκατ. τόνους ανά έτος. Με βάση αυτό τον υπολογισμό, εκτιμήθηκε δαπάνη περίπου 56 εκατ. ευρώ για το 2005, με τιμή τόνου περίπου 8 ευρώ. Στα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το πρώτο τρίμηνο υπολογίζονται 19,5 εκατ. ευρώ για την αγορά των δικαιωμάτων. Αυτή τη στιγμή όμως η τιμή του τόνου έχει φτάσει τα... 30 ευρώ και το τίμημα που θα κληθεί να καταβάλλει στο τέλος του χρόνου η ΔΕΗ, οπότε θα γίνει και το ξεκαθάρισμα, ενδέχεται να φτάσει ακόμα και τα 173 εκατ. ευρώ, μόνο για το 2005, εάν δε μεταβληθεί η κατάσταση!!! Το αστρονομικό αυτό ποσό, για ένα χρόνο μόνο, ξεπερνά τους υπολογισμούς της δαπάνης και των τριών ετών! Η «εικόνα» ολοκληρώνεται με τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου που τραβάει την ανηφόρα. Τελικός στόχος είναι, βεβαίως, να έχουν κέρδη οι μέτοχοι και όχι η εξυπηρέτηση των λαϊκών νοικοκυριών.
Πρόκειται για ένα ακόμη παρεπόμενο της εμπορευματοποίησης των ρύπων και της «απελευθέρωσης» της αγοράς ενέργειας, η οποία ολοκληρώνεται σύντομα με το τελευταίο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το θέμα συζητήθηκε και χτες, στη συνάντηση της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου. Από τη μεριά των ταξικών δυνάμεων, της Αγωνιστικής Συνεργασίας, ο Π. Πάλμος, μέλος του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, κατήγγειλε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι εντάσσεται στους γενικότερους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ευρωπαϊκού και διεθνούς κεφαλαίου. Οι σχεδιασμοί αυτοί θα επιβαρύνουν τον καταναλωτή μέσω της αύξησης της κιλοβατώρας και θα πλήξουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ.
Παρ' όλο που και η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ -ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΝ)- ζήτησε και αυτή την απόσυρση του νομοσχεδίου, ωστόσο δηλώνει πάντα έτοιμη να προστρέξει σε διαλόγους, έχοντας αποδεχτεί ως δεδομένη την «απελευθέρωση» και την «ανάγκη» η ΔΕΗ να είναι ανταγωνιστική!