Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αυξάνονται επιθέσεις και νεκροί

Στις κατοχικές δυνάμεις επιρρίπτει τη μεγαλύτερη ευθύνη για το θάνατο των περίπου 25.000 αμάχων στο Ιράκ, η Επιτροπή Ερευνας της Οξφόρδης και η οργάνωση «Καταμέτρηση Νεκρών στο Ιράκ»

Οι γιατροί σε πόλεις του Ιράκ απεργούν για την προκλητική στάση των κατοχικών που εισβάλλουν ακόμη και σε νοσοκομεία

Associated Press

Οι γιατροί σε πόλεις του Ιράκ απεργούν για την προκλητική στάση των κατοχικών που εισβάλλουν ακόμη και σε νοσοκομεία
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις στο Ιράκ, με στόχο κυρίως τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και όλους όσοι εργάζονται για τους κατακτητές. Χτες, επίσης, οι γιατροί σε όλα τα νοσοκομεία της Βαγδάτης, κυρίως, αλλά και σε άλλες ιρακινές πόλεις, πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων απέναντί τους.

Αφορμή για την αντίδραση των γιατρών ήταν η εισβολή Αμερικανών στρατιωτών στο νοσοκομείο Γιαρμούκ, της Βαγδάτης, το βράδυ της Δευτέρας, όπου έψαχναν «υπόπτους» ανάμεσα στους νοσηλευόμενους. Προπηλάκισαν γιατρούς και άνοιξαν πυρ μέσα στην αίθουσα επειγόντων περιστατικών.

Στο μεταξύ, χτες, 10 εργαζόμενοι σε αμερικανική βάση στη Μπαακούμπα σκοτώθηκαν από πυρά ενόπλων κατά του λεωφορείου που τους μετέφερε στη βάση. Στη Μοσούλη, 5 αστυνομικοί και ο κρατούμενος που μετέφεραν σκοτώθηκαν από ενόπλους μέσα στο αυτοκίνητό τους, ενώ νωρίτερα είχε δολοφονηθεί τοπικός αξιωματούχος. Αλλος ένας αστυνομικός και ένας ένοπλος της Πατριωτικής Ενωσης Κουρδιστάν σκοτώθηκαν από έκρηξη βόμβας στο Κιρκούκ και 4 τραυματίστηκαν.

Σε επιθέσεις ενόπλων κατά θέσεων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας σε Μπάλαντ, Σαμάρα, Ισάκι σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί αστυνομικοί και 4 πολίτες, ενώ τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και 1 πολίτης. Στο Ταλ Αφάρ, από όλμους σκοτώθηκαν 3 πολίτες και τραυματίστηκαν 4, ενώ το απόγευμα ανακοινώθηκε ότι εντοπίστηκαν αρκετοί σοροί σε διάφορα σημεία της πόλης. Από την πλευρά τους, οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι σε επιχειρήσεις τους στο βόρειο Ιράκ, το τελευταίο 48ωρο, σκότωσαν 5 αντάρτες και συνελήφθησαν 8.

Στη Βαγδάτη, το πρωί, ένοπλοι δολοφόνησαν 3 σουνίτες αξιωματούχους, μέλη της επιτροπής εκπόνησης του Συντάγματος. Η επιτροπή έχει 71 μέλη, εκ των οποίων οι 17 είναι σουνίτες, στην πλειοψηφία τους όχι βουλευτές. Είχε προηγηθεί δήλωση του «Προέδρου» Ταλαμπανί, σύμφωνα με την οποία μέχρι τα τέλη του μήνα θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο σχέδιο Συντάγματος της χώρας.

Χιλιάδες τα θύματα των κατοχικών

Περισσότεροι από 25.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από το Μάρτη του 2003, οπότε άρχισε η εισβολή στο Ιράκ. Με βάση τις «συντηρητικές», όπως υπογραμμίζεται, εκτιμήσεις από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει η Ερευνητική Ομάδα της Οξφόρδης και η βρετανική ανθρωπιστική οργάνωση «Καταμέτρηση Πτωμάτων στο Ιράκ» (Iraq Bodycount), οι 3 στους 10 από τους καταγεγραμμένους νεκρούς πολίτες σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις εισβολής στη διάρκεια του πολέμου.

Από την κήρυξη του επίσημου τερματισμού του πολέμου μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζουν οι οργανώσεις, η ευθύνη για τους νεκρούς αμάχους (και αναφέρονται μόνο όσοι σκοτώθηκαν σε επεισόδια βίας) μοιράζεται μεταξύ των κατοχικών δυνάμεων και των αντικατοχικών επιθέσεων. Οι οργανώσεις, όμως, επισημαίνουν ότι η αντίσταση είναι η αντίδραση στην κατοχή. Τονίζουν, επίσης, ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός της απλής εγκληματικότητας ελλείψει επαρκούς ασφάλειας.

Στην έκθεση αναφέρεται ότι, κατά μέσο όρο, σκοτώνονται 34 πολίτες την ημέρα με διαρκώς αύξοντα ρυθμό, τουλάχιστον με βάση μόνο τα στοιχεία που έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν οι οργανώσεις. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις της ιρακινής «κυβέρνησης», η οποία εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για τους Ιρακινούς πολίτες, αλλά και τη δυσφορία της για το γεγονός ότι αποδίδονται περισσότερες ευθύνες στις δυνάμεις κατοχής από ό,τι «στους τρομοκράτες».

Απειλές

Με νέες επιθέσεις, παρόμοιες με του Λονδίνου, στην Ευρώπη απειλεί με ανακοίνωσή της στο διαδίκτυο η οργάνωση «Ταξιαρχίες Αμπού Χαφς αλ Μάσρι», παρακλάδι της «αλ Κάιντα». Στην ανακοίνωση δίνεται προθεσμία ενός μήνα στις ξένες δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Ιράκ. Το κείμενο φέρεται να υπογράφεται από το ευρωπαϊκό σκέλος της οργάνωσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τώρα βλέπουν... ιρανικό δάκτυλο(2005-08-11 00:00:00.0)
«Περίεργο» λουτρό αίματος(2005-07-19 00:00:00.0)
Αγαστή, και αιματηρή, συνεργασία «κυβέρνησης» - κατοχικών(2004-07-07 00:00:00.0)
Αλλα πρόσωπα, ίδια κατοχή(2004-06-29 00:00:00.0)
Σκληρές μάχες και πιέσεις(2004-03-27 00:00:00.0)
Αναμένοντας νέο γύρο βομβιστικών επιθέσεων(2003-11-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ