Τετάρτη 7 Ιούλη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Αγαστή, και αιματηρή, συνεργασία «κυβέρνησης» - κατοχικών

Εικόνα στα συντρίμμια μετά το βομβαρδισμό των κατοχικών στη Φαλούτζα

Associated Press

Εικόνα στα συντρίμμια μετά το βομβαρδισμό των κατοχικών στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Συνεχίζονται οι αντικατοχικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία του Ιράκ, ενώ σε μια πρωτοφανή εκδήλωση κυνικότητας και θράσους, ο πρωθυπουργός «του εκδημοκρατισμού και της απελευθέρωσης», Ιγιάντ Αλάουι, δήλωνε ότι η κυβέρνησή του «συνεργάστηκε και έδωσε πληροφορίες» στις κατοχικές δυνάμεις για να βομβαρδίσουν, πάλι, τη Φαλούτζα. Παράλληλα, αντιπροσωπεία της διορισμένης κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Αμυνας, Χάζεμ Σχάαλαν, έφθανε στις Βρυξέλλες για να έχει σειρά επαφών με αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, προκειμένου να διευκρινιστεί «ο τρόπος που η συμμαχία θα βοηθήσει στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων».

Το θάνατο σκόρπισε, χτες το μεσημέρι, στην πόλη Κχάλις, κοντά στην Μπαακούμπα, επίθεση αυτοκτονίας που έγινε με παγιδευμένο αυτοκίνητο εναντίον πλήθους που συμμετείχε σε κηδεία θυμάτων προηγουμένων επιθέσεων. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, σκοτώθηκαν 13 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 35. Νοτιότερα, στην ιρακινή πρωτεύουσα, Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινήτου που δε σταμάτησε για έλεγχο, με αποτέλεσμα να σκοτώσουν ένα μικρό παιδί και να τραυματίσουν το αδερφάκι του.

Στη Λατιφίγια, νότια της Βαγδάτης, 2 Ιρακινοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά από επίθεση ενόπλων, ενώ στη Βασόρα σειρά εκρήξεων σημειώθηκε σε δρόμο από όπου θα περνούσε βρετανική στρατιωτική πομπή με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ιρακινός και να τραυματιστούν 2. Στην πόλη Γιαγιέτζι, νοτιοδυτικά του Κιρκούκ, εξερράγη βόμβα με στόχο αστυνομική αυτοκινητοπομπή, τραυματίζοντας έναν πολίτη.

Τη Δευτέρα, αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα ολονύκτια αεροπορική επιδρομή κατά κτιρίου στη Φαλούτζα, εναντίον του οποίου έριξαν εκατοντάδες κιλά εκρηκτικών, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν, τουλάχιστον, 15 Ιρακινοί. Οι κατοχικές δυνάμεις υποστήριξαν ότι είχαν πληροφορίες πως επρόκειτο για κρησφύγετο του καταζητούμενου αλ Ζαρκάουι. Επίσης, ανακοινώθηκε ότι σε μάχες στην περιοχή αλ Ανμπάρ, σκοτώθηκαν 3 πεζοναύτες.

Προκλητικός Αλάουι

Λίγες ώρες αργότερα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ιγιάντ Αλάουι τόνιζε ότι η κυβέρνησή του, όχι μόνο ενέκρινε, αλλά έδωσε και τις απαραίτητες πληροφορίες στις αμερικανικές δυνάμεις για να πραγματοποιήσουν το βομβαρδισμό, τονίζοντας ότι είναι αποφασισμένος «να πατάξει τους τρομοκράτες». Χτες, ένα 24ωρο μετά, κάλεσε τον ιρακινό λαό να «προσφέρει πληροφορίες για τους τρομοκράτες στις αρχές» και προανήγγειλε ότι σήμερα θα δοθεί στη δημοσιότητα το «νομοσχέδιο λήψης μέτρων έκτακτης ανάγκης» που θα υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση των «τρομοκρατών». Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την ύπαρξη σημείων ελέγχου, τον αποκλεισμό περιοχών, την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας σε διάφορα σημεία της χώρας «ανάλογα με την κατάσταση».

Ο Αλάουι δε δίστασε να χαρακτηρίσει «δυνάμεις του κακού», όσους κρύβονται πίσω από τις δολιοφθορές που σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα. Την Κυριακή, αντάρτες ανατίναξαν έναν από τους κεντρικούς πετρελαιαγωγούς που συνδέουν το Βόρειο με το Νότιο Ιράκ, προκαλώντας νέα διακοπή στη ροή του ιρακινού πετρελαίου. Σύμφωνα, επίσης, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, επίθεση ενόπλων δέχτηκε και αυτοκινητοπομπή βυτιοφόρων που μετέφεραν πετρέλαιο στον αυτοκινητόδρομο Φαλούτζα - Βαγδάτη.

Προειδοποιήσεις και σύγχυση

Μασκοφόροι ένοπλοι μιας οργάνωσης με την επωνυμία «Κίνημα Σωτηρίας» προειδοποιούν τον καταζητούμενο αλ Ζαρκάουι, σε βίντεο που μετέδωσε το «αλ Αραμπίγια», να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με τους μαχητές του, γιατί «σκοτώνει αθώους πολίτες και προσβάλλει το Ισλάμ χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα, ενώ κάνει κακό στην αντίσταση». Οι ένοπλοι απειλούν «να πράξουν αυτό που δεν έπραξαν οι δυνάμεις κατοχής».

Την ίδια ώρα, σύγχυση επικρατούσε όσον αφορά στην τύχη του Αμερικανο-Λιβανέζου πεζοναύτη, Ουάσεφ Αλί Χασούν, ο οποίος φερόταν να έχει απαχθεί από την ιρακινή οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα Αρμι». Το Σάββατο η οργάνωση ανακοίνωσε τον αποκεφαλισμό του, και την Κυριακή την ανάκληση της απόφασης. Τη Δευτέρα, μια άλλη οργάνωση η «Ισλαμική Απάντηση» υποστήριζε ότι ο Χασούν απελευθερώθηκε και είναι ασφαλής σε άγνωστη τοποθεσία, αφού δεσμεύτηκε να μην επιστρέψει στον αμερικανικό στρατό.

Συγγενείς του Χασούν, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο Λίβανο, δήλωναν βέβαιοι για την απελευθέρωσή του, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις δεν μπορούσαν να επιβεβαιώσουν τίποτε. Σημειώνεται ότι αρχικώς ο Χασούν είχε δηλωθεί λιποτάκτης και στη συνέχεια «όμηρος», από τα αμερικανικά στρατεύματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ