Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Περί «ιδεολογίας του κακού» ο λόγος

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Ως πρόσχημα χρησιμοποιούν το Ιράκ και το Αφγανιστάν οι «τρομοκράτες» για τις ενέργειές τους, δήλωσε χτες ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αφγανό Πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι, απορρίπτοντας οποιονδήποτε συμβιβασμό με τη «διεστραμμένη και στρεβλή λογική» των τρομοκρατών. Επικρίνοντας συνάμα τη λογική συμβιβασμού με τους τρομοκράτες, δήλωσαν με μία φωνή ότι «ο πόλεμος αυτός δεν έχει τελειώσει» και επέμεναν στην ανάγκη λήψης μέτρων κατά των πιο «εξτρεμιστικών μαντράσας», ισλαμικών σχολών, του Πακιστάν.

Το παιχνίδι του «τρόμου» της διπλανής πόρτας και το αόρατο δίκτυο, που απειλεί τους πάντες συνεχίζεται από τον Βρετανό πρωθυπουργό, χωρίς να δίνει ούτε καν απαντήσεις στα ερωτήματα ή να τολμά να συνομιλήσει με όσους επιρρίπτουν τις ευθύνες στην ιμπεριαλιστική πολιτική της Βρετανίας και τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν, άποψη με την οποία συμφωνούν οι 2 στους 3 Βρετανούς.

Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε χτες και με τους ηγέτες της μουσουλμανικής κοινότητας που ζουν στη Βρετανία. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά το BBC, η συνάντηση εντάχτηκε στο πλαίσιο των προσπαθειών για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης στους τρόπους αντιμετώπισης, αυτού που ο ίδιος ο Μπλερ αποκάλεσε «ιδεολογία του κακού».

Την ίδια ώρα, επισπεύδονται οι διαδικασίες για την υιοθέτηση της νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας. Ο σχετικός νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, θα θεωρούνται ποινικά αδικήματα η εκπαίδευση, η προετοιμασία και η έμμεση υποκίνηση τρομοκρατικών πράξεων. Κατά τον υπουργό Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ η νομοθεσία έχει σκοπό να αντιμετωπίσει τις απειλές.

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές απαγόρευσαν σε περισσότερους από 200 ξένους επιστήμονες να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε βρετανικά πανεπιστήμια, καθώς εκφράζονταν φόβοι ότι θα αποτελούσαν τρομοκρατική απειλή. Σύμφωνα με τον Guardian, οι επιστήμονες αυτοί περιλαμβάνονται στους περίπου 2.000, οι περιπτώσεις των οποίων εξετάστηκαν σε βάθος, όταν ζήτησαν να συνεχίσουν τις έρευνές τους σε βρετανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Και ενώ όλα τα μάτια εστιάζουν στη «μουσουλμανική κοινότητα» της Βρετανίας, τα αντιτρομοκρατικά μέτρα και τις απελάσεις, η μυστική υπηρεσία του Ισραήλ, Μοσάντ, επαναλαμβάνει ότι «είχε προειδοποιήσει για τα χτυπήματα». Παράλληλα, η εφημερίδα «Μαρίβ», στο κυριακάτικο φύλλο της ρίχνει και άλλο λάδι στη φωτιά, με δημοσίευμά της όπου αναφέρει ότι ένας εκ των δραστών των επιθέσεων της 7ης Ιουλίου, ο Οχάμαντ Σιντίκ Χαν, είναι και ο εγκέφαλος της επίθεσης στο Τελ Αβίβ στις 30 Απρίλη 2003.

Πάντως, ένα μόλις μήνα πριν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει τρομοκρατική ομάδα που να έχει την πρόθεση και την ικανότητα να επιτεθεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τους «New York Times».

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση 82 υπόπτους για «εξτρεμιστική δράση» κατά τη διάρκεια σειράς εφόδων που πραγματοποιήθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ