Τετάρτη 20 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εσωτερικές συγκρούσεις εκατέρωθεν

Τεταμένη η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εφοδος των Ισραηλινών στην Τζενίν

Associated Press

Τεταμένη η κατάσταση στην Παλαιστίνη. Εφοδος των Ισραηλινών στην Τζενίν
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.-

Κλιμακώνεται η ένταση τόσο εντός Ισραήλ, όσο και εντός των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών, ενώ πλησιάζει η προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης της ισραηλινής αποχώρησης από τη Λωρίδα της Γάζας. Παραλλήλως, βέβαια, ο ισραηλινός στρατός δεν παραλείπει να εξαπολύει επιθέσεις κατά «καταζητούμενων» Παλαιστινίων μαχητών.

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, χθες, στο χωριό Γιαμούν, κοντά στη Τζενίν, κατά τη διάρκεια «επιχείρησης σύλληψης υπόπτων για συμμετοχή σε επιθέσεις αυτοκτονίας». Κατά τους Παλαιστινίους πρόκειται για 2 μέλη των «Ταξιαρχιών του αλ Ακσα», ενώ πηγές του ισραηλινού στρατού επέμεναν ότι ήταν μέλη της «Τζιχάντ». Επίσης, έγιναν και 2 συλλήψεις.

Την ίδια ώρα, σοβαρά επεισόδια σημειώνονταν από χθες τα ξημερώματα στην είσοδο του χωριού Κφαρ Μαϊμόν, κοντά στην πόλη Νετιβότ, του νοτίου Ισραήλ, μεταξύ χιλιάδων διαφωνούντων με την αποχώρηση από τη Γάζα, και ισχυρότατες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού και της αστυνομίας. Οι διαδηλωτές συνέρρευσαν κατά χιλιάδες στην περιοχή, από τη Δευτέρα, με σκοπό να πορευτούν προς το πέρασμα Κισουφίμ και να περάσουν στον εποικισμό Γκους Κατίφ της Γάζας.

Ισραηλινοί στρατιώτες και αστυνομικοί απέκλεισαν τον καταυλισμό τους, τα ξημερώματα, και απέτρεψαν την πορεία. Σημειώθηκαν επεισόδια, ενώ δράση ανέλαβε και η έφιππη μονάδα της αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν δεκάδες συλλήψεις και δεν έλειψαν οι τραυματισμοί εκατέρωθεν. Η ισραηλινή κυβέρνηση κατέστησε σαφές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού», όπως είχε γίνει την περίοδο της εισβολής στο Ιράκ, και έχουν εντολή να μην επιτρέψουν σε κανέναν μη κάτοικο της Λωρίδας να εισέλθει. Από την πλευρά τους, οι διαμαρτυρόμενοι, που στην πλειοψηφία τους είναι μέλη υπερορθόδοξων εβραϊκών οργανώσεων και κομμάτων της ακροδεξιάς, δηλώνουν, επίσης, αποφασισμένοι να πραγματοποιήσουν την πορεία τους, κάνοντας αλλεπάλληλες καθημερινές προσπάθειες.

Την ίδια ώρα, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαμπάλιγιε ξέσπαγαν νέες συγκρούσεις μεταξύ ανδρών των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών της «Χαμάς». Οι Παλαιστίνιοι αστυνομικοί εισήλθαν στον καταυλισμό για να συλλάβουν ενόπλους της «Χαμάς», που είχαν ανοίξει πυρ κατά αστυνομικών. Πυρπολήθηκαν αυτοκίνητα και εκτοξεύτηκαν χειροβομβίδες. Νωρίτερα, είχαν πυρποληθεί 2 γραφεία της «Χαμάς» στην πόλη της Γάζας. Από το μεσημέρι, ένοπλοι μέλη της «Φατάχ» αναπτύχθηκαν πέριξ των γραφείων της οργάνωσης, προειδοποιώντας ότι δε θα ανεχτούν αντίποινα από τη «Χαμάς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο ισραηλινό μακελειό στη Γάζα(2008-04-17 00:00:00.0)
Επιμένει στις εισβολές στη Γάζα το Ισραήλ(2007-07-13 00:00:00.0)
Νέες επιδρομές των Ισραηλινών(2007-05-31 00:00:00.0)
Προβληματισμός για την επιβίωση της Παλαιστινιακής Αρχής(2006-08-10 00:00:00.0)
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα(2004-09-08 00:00:00.0)
Αιματηρή κλιμάκωση από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση(2003-03-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ