Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΙΑ
Πάνω από μισό εκατομμύριο χωρίς δουλιά

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για το πρώτο τρίμηνο του 2005

Πάνω από το μισό εκατομμύριο (502.551, ποσοστό 10,4%) παρέμειναν οι άνεργοι και το πρώτο τρίμηνο του 2005, επί του συνόλου του εργατικού δυναμικού, σύμφωνα με τα στοιχεία για την ανεργία, που περιλαμβάνονται στην έρευνα που εξέδωσε χτες η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) και στην οποία έλαβαν μέρος 31.843 νοικοκυριά. Σημειώνεται ότι ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που παρουσιάζουν τα επίσημα στοιχεία, με δεδομένο ότι τα κριτήρια μέτρησης θεωρούν εργαζόμενους ακόμα και εκείνους που συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας ή επαγγελματικής κατάρτισης, ή δουλεύουν έστω και μία ώρα τη βδομάδα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από τους 502.551 ανέργους, οι περίπου 270.000 είναι μακροχρόνια άνεργοι πάνω από 12 μήνες, ποσοστό 53,7% επί του συνόλου των ανέργων. Οι άνεργοι που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας φτάνουν περίπου τους 187.000, ποσοστό 37,2% επί του συνόλου των ανέργων.

Οι γυναίκες είναι και πάλι «πρωταθλήτριες», καθώς το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να είναι υπερδιπλάσιο (16,1%) από εκείνο των ανδρών (6,5%).

Το ποσοστό ανεργίας στους νέους, ηλικίας 15 - 29 ετών, ανέρχεται στο 19,7%. Στις γυναίκες αυτής της ηλικίας το ποσοστό φτάνει το 27% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού τους.

Το ποσοστό ανεργίας στους οικονομικούς μετανάστες φτάνει το 9,4%. Παρά το γεγονός ότι το ποσοστό της μερικής απασχόλησης κυμαίνεται στο 4,9% των απασχολουμένων, από τους μερικώς απασχολούμενους, το 49,2% κατέφυγε στη μερική απασχόληση επειδή δεν έγινε δυνατό να βρει δουλιά με πλήρη απασχόληση. Καταρρίπτεται έτσι το έωλο επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η μερική απασχόληση αποτελεί επιλογή και απαίτηση των εργαζόμενων και όχι επιταγή των εργοδοτών, που πετυχαίνουν με την υποαπασχόληση τον πολλαπλασιασμό των κερδών τους.

Ο αριθμός των μισθωτών, σύμφωνα με την έρευνα, παρουσιάζει πολύ μεγάλη άνοδο (38,5% σε σχέση με το 1993) και αποτελεί το 64% των απασχολουμένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ