Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ
Δημαγωγικές διαφωνίες και στο βάθος νομοσχέδιο

Με λυμένα τα χέρια, η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα την αντιδραστική νομοθετική ρύθμιση

ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνέχισαν χτες τα παζάρια για την κατάργηση του 8ωρου. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να τελειώσει τη δουλιά, παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο

Eurokinissi

ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ συνέχισαν χτες τα παζάρια για την κατάργηση του 8ωρου. Η κυβέρνηση έρχεται τώρα να τελειώσει τη δουλιά, παρουσιάζοντας σήμερα το σχετικό νομοσχέδιο
Σε φιάσκο ενδοτικότητας οδηγήθηκε χτες η συνάντηση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ με τους εκπροσώπους των εργοδοτικών φορέων. Παρά το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ «τα έδωσε όλα», αποδέχτηκε τη διευθέτηση και την κατάργηση ντε φάκτο του 8ωρου, οι εταίροι της στον κοινωνικό διάλογο και ιδίως ο ΣΕΒ, αποθρασυμένος απ' αυτή την ενδοτικότητα, απαίτησε τη διευθέτηση με απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα.

Με λυμένα πλέον τα χέρια και με δεδομένη την κραυγαλέα ή λιγότερο ηχηρή συναίνεση των «κοινωνικών εταίρων» η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τη μείωση της αμοιβής των υπερωριών. Σήμερα το πρωί συνεδριάζει γι' αυτό το θέμα η κυβερνητική επιτροπή, ενώ, αμέσως μετά ο υπουργός Εργασίας αναμένεται να παρουσιάσει το σχετικό νομοσχέδιο.

Κατά τη χτεσινή συνάντηση με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, για λογαριασμό των βιομηχάνων, ζήτησε οι 8 ώρες υπερεργασίας - πέρα του 40ωρου - να είναι στην απόλυτη δικαιοδοσία του εργοδότη, να μη χρειάζεται καμία ειδική άδεια και η αμοιβή της υπερωρίας να μειωθεί στο 25% έως 30% από το +50% και πλέον, που είναι σήμερα. Για το ζήτημα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας δηλαδή της κατάργησης του 8ωρου, αφού οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα να αυξομειώνουν το χρόνο εργασίας ανάλογα με τις ανάγκες τους, χωρίς να καταβάλλουν καμιά πρόσθετη αποζημίωση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ δήλωσε «ότι δεν το συζητάμε» και πως θεωρεί «αδιαπραγμάτευτο το διευθυντικό δικαίωμα» και τέλος ζήτησε να εφαρμοστεί για το χρόνο εργασίας απόλυτα η κοινοτική Οδηγία! Δηλαδή δουλιά μέχρι και 12 ώρες την ημέρα.

Πίσω από το ΣΕΒ συντάχθηκαν και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο εργοδοτικών οργανώσεων. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Δ. Αρμενάκης ζήτησε κι αυτός οι 8 ώρες υπερεργασίας να αμείβονται μόνο με το +25%, ενώ για το θέμα της διευθέτησης σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων να γίνεται με ατομικές συμβάσεις, καθώς επίσης και να υπάρξει ανάλογο ειδικό καθεστώς στις τουριστικές επιχειρήσεις. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος, «έκανε σκόντο» και ζήτησε αντί για τις 8 ώρες, οι 7 ώρες πέρα του 40ωρου να δίνονται στην ευχέρεια των επιχειρήσεων χωρίς σχετική άδεια και μειωμένο το κόστος τους. Για το ζήτημα της διευθέτησης σε επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων πρόβαλε τη θέση να γίνεται με προσφυγή στον ΟΜΕΔ.

Μπροστά σε αυτή την πρόκληση των εργοδοτών η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αποδέχτηκε την κατάργηση του 8ωρου, όπως άλλωστε το είχε διατυπώσει και χτες στην απαντητική επιστολή στον υπουργό Απασχόλησης. Αποδέχτηκε δηλαδή την ισχύ της διευθέτησης που προωθεί η κυβέρνηση και σαν «φύλλο συκής» πρόβαλε τη θέση ότι αυτό πρέπει να γίνεται μέσω συλλογικής διαπραγμάτευσης και συλλογικών συμβάσεων. Κι όταν δεν υπάρχει συμφωνία να γίνεται προσφυγή στον ΟΜΕΔ! Λες κι ο ΟΜΕΔ θα αναλάβει να υπερασπίσει το 8ωρο, όταν το έχει απεμπολήσει η ίδια η ΓΣΕΕ.

Μετά απ' αυτά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κάλεσε την κυβέρνηση να μη νομοθετήσει, γιατί διαφορετικά θα προσφύγει στα δικαστήρια, ευρωπαϊκά και ελληνικά... Οσο για απεργιακή κινητοποίηση είπε ότι η ΓΣΕΕ θα περιμένει να δει πρώτα τη νομοθετική ρύθμιση..!

Ερχεται το νομοσχέδιο

Την άμεση κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου προανήγγειλε χτες και ο Β. Μεϊμαράκης, μετά τη συνάντηση που είχε με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Προφασιζόμενος την αδυναμία των κοινωνικών εταίρων να συμφωνήσουν, ο γραμματέας της ΝΔ δήλωσε ότι η κυβέρνηση «είναι αναγκασμένη εκ των πραγμάτων να νομοθετήσει». Αναγνώρισε ωστόσο τη συμβολή της ΓΣΕΕ στον «κοινωνικό διάλογο», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η τελική πρόταση της κυβέρνησης θα αποτελεί «προϊόν συνεννόησης μέσα από τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ