Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΥΓΕΙΑ
Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Πέρασε μια βόλτα...

Ο υπουργός Υγείας αδιαφόρησε για τα ουσιαστικά προβλήματα των νοσοκομείων της περιοχής, αλλά εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει πιο γρήγορα την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας

Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν και στο νοσοκομείο της Λάρισας. Κατά τα άλλα, ο Ν. Κακλαμάνης τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες...
Τα ράντζα ζουν και βασιλεύουν και στο νοσοκομείο της Λάρισας. Κατά τα άλλα, ο Ν. Κακλαμάνης τάζει φύκια για μεταξωτές κορδέλες...
Η επίσκεψη του Ν. Κακλαμάνη στη Λάρισα και τα όσα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε για την περιοχή και γενικότερα, αποκαλύπτουν ότι απόφαση της κυβέρνησης είναι να συνεχίσει, πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδηγεί στην πλήρη υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στην κατεδάφιση ό,τι απέμεινε απ' αυτό, στην εμπορευματοποίηση του δημόσιου αγαθού της Υγείας που πουλιέται, πλέον, πανάκριβα και στα «δημόσια μαγαζιά» της Υγείας, στην παράδοση βασικών τομέων και δράσεων των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας, στην επιχειρηματική κερδοσκοπική δραστηριότητα.

Πολύ καιρό πριν την επίσκεψη του Ν. Κακλαμάνη, το υπουργείο Υγείας, η ΔΥΠΕ Θεσσαλίας και τοπικά ΜΜΕ είχαν, εντέχνως, δημιουργήσει την εντύπωση ότι αυτή η επίσκεψη θα ήταν πολύ σημαντική, γιατί ο υπουργός θα πήγαινε στη Λάρισα να λύσει, επιτόπου, τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Αποδείχτηκε, όμως, ότι αυτή η πολυδιαφημισμένη επίσκεψη έγινε για τις εντυπώσεις και για να διαμηνύσει η κυβέρνηση την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει, χωρίς αναστολές και καθυστερήσεις, στην πλήρη εμπορευματοποίηση της Υγείας. Τώρα, πλέον, αυτό το αντιλαμβάνονται και όσοι είχαν αυταπάτες και το παραδέχονται κι εκείνοι που, εν γνώσει τους, καλλιέργησαν ψεύτικες προσδοκίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθηγητές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου βγαίνουν στα ΜΜΕ και διαμαρτύρονται ότι ο υπουργός δεν έδωσε λύσεις. Βεβαίως, κάποιοι απ' αυτούς, για να μη φανεί η ευθύνη της κυβέρνησης, υποστηρίζουν ότι ο Ν. Κακλαμάνης δεν ενημερώθηκε καλά και καυγαδίζουν μεταξύ τους, αλλά και με τον πρόεδρο της ΔΥΠΕ Θεσσαλίας Η. Θεοδώρου, επιχειρώντας να φορτώσει ο ένας στον άλλο την ευθύνη για τη δήθεν μη ενημέρωση του υπουργού και προσπαθώντας ο καθένας να προστατεύσει το προσωπικό «βιλαέτι» του.

Βαθαίνει η εμπορευματοποίηση

Από τη Λάρισα ο υπουργός Υγείας επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του «Ρ» για την απόφαση της κυβέρνησης από δω και πέρα οι ασθενείς - εκτός των ασφαλισμένων του ΟΓΑ - να πληρώνουν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων και για τις εξετάσεις και τα φάρμακα στα Κέντρα Υγείας. Και μπορεί ο Ν. Κακλαμάνης να επιτέθηκε στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας, γιατί αυτό κατήγγειλε την κυβερνητική απόφαση, αλλά δεν έκρυψε την ουσία της πολιτικής που εφαρμόζει, δηλώνοντας ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση δε διακατέχονται από ιδεοληψίες και τάσσονται υπέρ της ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Το έδειξε αυτό προτείνοντας στο Δήμο Λάρισας να λειτουργήσει Κέντρο Αποκατάστασης ασθενών ώστε να τα οικονομήσει, αφού - όπως είπε - η κυβέρνηση φρόντισε με Προεδρικό Διάταγμα να αυξήσει πολύ τα νοσήλια.

Κατά τα άλλα, ο υπουργός διέψευσε όχι μόνο όσους είχαν προσδοκίες ότι θα λύσει μεγάλα προβλήματα, αλλά κι εκείνους που ήλπιζαν ότι «κάτι θα δώσει».

Οι προπομποί και διαφημιστές της επίσκεψής του είχαν δημιουργήσει την εντύπωση ότι αναμένονταν άμεσα μέτρα για την πλήρη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, το οποίο έξι και πλέον χρόνια μετά το άνοιγμά του εξακολουθεί να υπολειτουργεί αξιοποιώντας μόνο το 60% των δυνατοτήτων του, καθώς και για την ουσιαστική αναβάθμιση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου. Ομως, ο υπουργός όχι μόνο δεν έφερε τα «δώρα» που κάποιοι υπόσχονταν, αλλά απογοήτευσε κιόλας εμφανιζόμενος φειδωλός και στις υποσχέσεις του.

Ούτε καν «ψίχουλα»

Τα μόνα χειροπιαστά που ανακοίνωσε για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο ήταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα προσληφθούν 49 νοσηλευτές, θα λειτουργήσουν δύο νέες κλινικές - η καρδιοχειρουργική - αγγειοχειρουργική και ογκολογική - αιματολογική - και θα προμηθευτεί το νοσοκομείο με δεύτερο αξονικό τομογράφο, καθώς και με μαγνητικό.

Οι εξαγγελίες αυτές ούτε καν ψίχουλα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, καθώς:

  • Οι 49 νοσηλευτές που θα προσληφθούν δεν καλύπτουν ούτε κατ' ελάχιστο τις τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό. Μάλιστα, το πρόβλημα θα επιδεινωθεί περισσότερο καθώς αποχώρησαν οι πάνω από 100 εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί για 18 μήνες με το πρόγραμμα «stage». Και βεβαίως δε λείπουν μόνο νοσηλευτές, αλλά και γιατροί και διοικητικό προσωπικό, όμως για νέες προσλήψεις δεν έκανε λόγο ο υπουργός.
  • Η λειτουργία των δύο νέων κλινικών δε διασφαλίζεται, αφού δεν εξασφαλίζεται και η πρόσληψη των γιατρών και των νοσηλευτών που χρειάζονται, ούτε και ο απαραίτητος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Θα πρέπει δε να σημειώσουμε ότι είναι κι άλλες κλινικές που παραμένουν κλειστές και τμήματα που υπολειτουργούν ως συμπληρώματα. Π.χ. η Πανεπιστημιακή Γαστρεντερολογική Κλινική, αν και υπάρχει στα χαρτιά, στην ουσία δεν υφίσταται, καθώς δεν έχει κρεβάτια και λειτουργεί, μάλλον, σαν ιατρείο σ' ένα χώρο ασφυκτικά μικρό και ανθυγιεινό, που δημιουργεί τεράστια προβλήματα και στους εργαζομένους και στους ασθενείς. Επιπλέον, να επισημάνουμε ότι πολλοί υποστηρίζουν πως ναι μεν χρειάζεται η ανάπτυξη νέων κλινικών, αλλά προηγείται η επίλυση των προβλημάτων των ήδη λειτουργούντων, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις είναι τόσα και τέτοια που οδηγούν «σε παράλυση». Οι κλινικές εκτός από την έλλειψη γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού αντιμετωπίζουν και ελλείψεις ιατρικών και άλλων οργάνων και υλικών. Και ως απόδειξη των λεγομένων τους υπογραμμίζουν το γεγονός ότι οι λίστες αναμονής για εξετάσεις στα ιατρεία και για εισαγωγή στα χειρουργεία και στις κλινικές είναι τεράστιες, ενώ τα ράντζα υπάρχουν κι αυξάνονται.
  • Οσον αφορά την εξαγγελία για τους νέους τομογράφους, μπορεί να ανακούφισε όσους περιμένουν καιρό να πάρουν σειρά για εξέταση, αλλά προβλημάτισε κιόλας, καθώς ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι τομογράφοι θα λειτουργούν για λογαριασμό των εταιριών που θα τους προμηθεύσουν στο νοσοκομείο, οι οποίες και θα εισπράττουν το πολύ ακριβό αντίτιμο των εξετάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Για το Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας ο Ν. Κακλαμάνης εξήγγειλε την κατασκευή της νέας πτέρυγας και την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου ξενοδοχειακού εξοπλισμού του. Αλλά κι αν γίνουν αυτά, πώς θα λειτουργήσει το νοσοκομείο, όταν λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, δεν υπάρχουν απαραίτητες κλινικές και τμήματα, όπως γαστρεντερολογική, νευροχειρουργική κ.ά. κι έχει μόνο μία παθολογική κλινική;


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ