Παρασκευή 15 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κατασκευάζοντας πολέμους

Οι ιμπεριαλιστές τρέφονται από τον πόλεμο, ουσιαστικά είναι η δεύτερη φύση τους. Ανέκαθεν, ετοιμάζοντας τις στρατιωτικές τους επεμβάσεις, χρειάζονταν μια στοιχειώδη νομιμοποίηση γι' αυτές. Και όταν δεν τους δίνονται αντικειμενικά οι κατάλληλες αφορμές, δε διστάζουν να τις κατασκευάσουν. Η ιστορία του 20ού αιώνα είναι διάσπαρτη από τέτοια περιστατικά.

Είναι γνωστό, παραδείγματος χάριν, ότι οι δύο παγκόσμιοι πόλεμοι, όπως και η επέμβαση κατά της νεαρής τότε σοβιετικής εξουσίας στη Ρωσία, ξεκίνησαν με αφορμές που κατασκευάστηκαν στα γραφεία των μυστικών (και φανερών) υπηρεσιών, στα εργαστήρια κατασκευής πολέμων. Κρίνουμε απαραίτητη αυτήν την εισαγωγή, για να επισημάνουμε κάποιες αναλογίες με τις σύγχρονες, επίκαιρες, εξελίξεις.

Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης, στο πλαίσιο της στρατηγικής τους (που ονομάστηκε «νέα τάξη») χρειάζονταν, για να δικαιολογήσουν τις επεμβάσεις τους, νέους εχθρούς. Η τρομοκρατία είναι ένας απ' αυτούς. Μόνον που, κατά «σύμπτωση», οι «τρομοκράτες» ήταν όλοι τους τέκνα των αμερικανικών υπηρεσιών, χρηματοδοτούμενοι αφειδώς στο παρελθόν από τις αμερικανικές υπηρεσίες, είτε για να αντιμετωπίσουν τους Σοβιετικούς στο Αφγανιστάν, είτε για να διασπάσουν την παλαιστινιακή αντίσταση, μειώνοντας την επιρροή των αριστερών οργανώσεων.

Ακόμα και αν δεχτούμε ότι τα τρομοκρατικά χτυπήματα στη Νέα Υόρκη, στην Ουάσιγκτον, στη Μαδρίτη και το Λονδίνο, πράξεις τυφλής βίας, είναι μόνον έκφραση μιας απελπισμένης και αδιέξοδης αντίδρασης στην πολιτική των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, είναι προφανές ότι αυτή η τρομοκρατία «τρέφει» την πολιτική των Μπους, Μπλερ και Σία. Οι κυρίως ωφελούμενοι είναι, αναμφισβήτητα, οι ιμπεριαλιστές.

Την ώρα, λοιπόν, που οι «ωφελούμενοι» ετοιμάζουν την απάντησή τους (εφιαλτικούς μηχανισμούς παρακολούθησης, κατάργηση ελευθεριών και δικαιωμάτων, νέες στρατιωτικές επεμβάσεις), τα ερωτήματα σχετικά με την αλληλοεξυπηρέτηση της «τρομοκρατίας» και των «διωκτών» της θα πολλαπλασιάζονται.

Τώρα, δίπλα στην αποδεδειγμένη «ολιγωρία» των αμερικανικών υπηρεσιών πριν από την 11η Σεπτέμβρη 2001, παρά τις καταγγελίες που είχαν στα χέρια τους για τις κινήσεις των μετέπειτα δραστών της διπλής επίθεσης σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον, προστίθεται η αποκάλυψη του υπουργού Εσωτερικών της Γαλλίας, ότι οι βρετανικές υπηρεσίες γνώριζαν τη δράση των εμφανιζόμενων ως δραστών στο χτύπημα του Λονδίνου. Ομως, όπως τότε, έτσι και τώρα, οι υπηρεσίες ΗΠΑ και Βρετανίας (οι καλύτερα οργανωμένες στον κόσμο) «άφησαν» τα πράγματα να εξελιχθούν...

Για τους λαούς, που καλούνται σήμερα να απαντήσουν στο ψεύτικο δίλημμα: «Ασφάλεια, ή ελευθερία», μόνον ένας δρόμος ανοίγεται για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της αλληλοτροφοδοτούμενης βίας. Να αντιπαρατεθούν, να παλέψουν έως την ανατροπή του ιμπεριαλισμού, του συστήματος, που σπέρνει, αλλά και «αξιοποιεί» την τρομοκρατία και το θάνατο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ