Τρίτη 12 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Αναζητώντας ενόχους και απαντήσεις

Ελεγχοι παντού την επομένη των επιθέσεων

Associated Press

Ελεγχοι παντού την επομένη των επιθέσεων
ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Το Λονδίνο προσπαθεί να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς. Δύσκολο. Επισήμως ο αριθμός των νεκρών έχει φθάσει στους 52 και σύμφωνα με τους υπολογισμούς τουλάχιστον ακόμη 30 βρίσκονται παγιδευμένοι στο σταθμό του Κινγκ'ς Κρος.

Το δύσκολο έργο της αναγνώρισης έρχεται, άλλωστε, να επιβεβαιώσει και το γεγονός ότι μόλις χτες δόθηκε στη δημοσιότητα, επισήμως, το πρώτο όνομα θύματος. Πρόκειται για την 54χρονη Σούζαν Λέβι, από το Χερτφορντσάιρ, που σκοτώθηκε από την έκρηξη κοντά στο σταθμό Κινγκ'ς Κρος.

Το Σάββατο, το κέντρο του Μπέρμιγχαμ, της δεύτερης μεγαλύτερης σε πληθυσμό πόλης της Βρετανίας, εκκενώθηκε. 20.000 άνθρωποι εκδιώχθηκαν για 10 τουλάχιστον ώρες, η περιοχή σφραγίστηκε, ακολούθησαν ελεγχόμενες εκρήξεις και τίποτα.

Την επομένη, αντίστοιχο σκηνικό και στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Και πάλι τίποτα. Χτες, συναγερμός σήμανε εκ νέου όταν εντοπίστηκε ύποπτο δέμα στην περιοχή Whitehall. Η αστυνομία απέκλεισε ολόκληρη την περιοχή, που εκτείνεται από την πλατεία Τραφάλγκαρ μέχρι τη Βουλή των Κοινοτήτων και στην οποία βρίσκονται η πρωθυπουργική κατοικία και το υπουργείο Εξωτερικών.

Η αστυνομία, εκτός από την έκκληση που απευθύνει στους Λονδρέζους να προσπαθήσουν να ξεχάσουν και να επιστρέψουν στα γραφεία τους, ζητάει από το κοινό να παραδώσει τις φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα και λήψεις από βιντεοκάμερες που τραβήχτηκαν μετά τις επιθέσεις. Στόχος της αστυνομίας είναι να συγκεντρωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία που θα βοηθήσουν στις έρευνες, αλλά και στην αναγνώριση των θυμάτων.

Ενα μουσουλμανικό τέμενος στη Βόρεια Αγγλία παραδόθηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και άλλα τρία στη Νέα Ζηλανδία. Ολοι κάνουν λόγο για τις πρώτες πράξεις αντεκδίκησης. Την ίδια στιγμή, στη Βρετανία το ανθρωποκυνηγητό των αρχών καταλήγει σε μαζικές συλλήψεις και απελάσεις κυρίως μουσουλμανικής καταγωγής μεταναστών.

Τέλος, τα ερωτήματα αναφορικά με τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης όχι μόνο παραμένουν αλλά αυξάνονται κιόλας. Ποιος ευθύνεται; Ακόμη και το όνομα του Αλ Ζαρκάουι, ενός ακόμη φαντομά, έχει πέσει στο τραπέζι. Τι ώρα έγιναν τελικά οι εκρήξεις. Οι εκθέσεις της Σκότλαντ Γιάρντ και του τεχνικού προσωπικού του μετρό, London Underground, διίστανται. Ποιος ειδοποίησε την ισραηλινή πρεσβεία; Ειδοποίησε τελικά η ισραηλινή κυβέρνηση τη βρετανική «μερικές μέρες πριν» όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Stratfor; Γιατί, παρά το γεγονός ότι η Σύνοδος των Οκτώ ισχυρών ελάμβανε χώρα στη Σκοτία, το επίπεδο συναγερμού υποβαθμίστηκε; Και άλλα που αναδύονται συνεχώς.

Μπλερ κατά πάντων

Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέρριψε το αίτημα του επικεφαλής των Συντηρητικών Μάικλ Χάουαρντ για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τυχόν ευθύνες αναφορικά με τις επιθέσεις και εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Δεν υπήρχε καμία συγκεκριμένη πληροφορία που θα μπορούσε να αποτρέψει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, τόνισε ο Μπλερ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων και έκανε λόγο για ένα «φονικό μακελειό αθώων».

Αναφερόμενος στους πιθανούς υπαίτιους του χτυπήματος, ο Μπλερ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πρόκειται για εξτρεμιστές ισλαμιστές. Τίποτα φυσικά δεν είναι σίγουρο.... «Η χώρα μας δε θα ηττηθεί από την τρομοκρατία. Θα καταδιώξουμε τους υπεύθυνους, οπουδήποτε και αν βρίσκονται και δεν πρόκειται να χαλαρώσουμε έως ότου εντοπιστούν και προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ο «πιστός» Μπους

Εν τω μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος, δράττοντας της ευκαιρίας, δηλώνει «πιστός και περισσότερο αφοσιωμένος στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Μιλώντας κατά το εβδομαδιαίο ραδιοφωνικό του διάγγελμα, ο Μπους υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να μάχεται κατά των τρομοκρατών.

Μεταξύ άλλων, ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδοκίμασε την αντοχή που επέδειξαν οι Λονδρέζοι μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις και ζήτησε από τους συμπατριώτες του να επαγρυπνούν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε ακόμα πως οι επιθέσεις του Λονδίνου θυμίζουν αυτές της 11ης Σεπτέμβρη 2001 στη Νέα Υόρκη και επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διεξάγουν «ένα διεθνή αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε τους τρομοκράτες στο εξωτερικό, για να μην χρειαστεί να τους αντιμετωπίσουμε σπίτι μας», είπε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αν και τόνισε πως δεν υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ, ζήτησε από τους Αμερικανούς να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αναφέρουν οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα στις κατά τόπους αρχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τρομολαγνίας προπαγάνδα(2006-11-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-07-27 00:00:00.0)
«Δημοσιογραφικές πληροφορίες» οι «αποδείξεις» του Μπλερ...(2001-10-05 00:00:00.0)
ΙΡΑ και φιλοευρωπαϊσμός στο προσκήνιο(1997-04-22 00:00:00.0)
Εκρήξεις βομβών εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας(1997-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ