Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΑΔΙΟΡΙΣΤΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Ανυποχώρητος αγώνας για μαζικούς διορισμούς

Συγκέντρωση αδιορίστων στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στο διαγωνισμό της ντροπής

Φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στην πολιτική αποσύνδεσης του πτυχίου από το δικαίωμα στη δουλιά, ενάντια στην αυταρχική επιβολή του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ ως μέσου πρόσληψης, ύψωσαν χτες οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Βρέθηκαν όμως για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με την αδιαλλαξία του υπουργείου Παιδείας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ενωσης Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, αδιόριστοι εκπαιδευτικοί και εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο ήταν φρουρούμενο από δεκάδες αστυνομικούς. Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, που το περασμένο Σάββατο έκαναν 24ωρη διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο Παιδείας.

Βασικό αίτημα των συγκεντρωμένων ήταν οι μαζικοί διορισμοί 100% μέσα από την επετηρίδα, ενώ ζητούν να μην ενεργοποιηθεί ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, που, όπως τόνισαν, με τα πρόσθετα κριτήρια, συνιστά ένα σύστημα επιλογής εκπαιδευτικών με σκληρή ταξική κατεύθυνση.

Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμό και κάλεσμα σε κοινό αγώνα, κάτω από το αίτημα για διορισμούς από την επετηρίδα, εκπρόσωποι της ΔΟΕ που είχε κηρύξει για χτες τρίωρη στάση εργασίας και της ΟΛΜΕ, που καταδίκασαν την αντιεκπαιδευτική πολιτική. Αυτή την πολιτική για μια ακόμα φορά υπεράσπισε η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, στη συνάντηση που είχε αργότερα με εκπροσώπους της Ενωσης Αδιορίστων. Οπως ανακοίνωσαν μετά το τέλος της συνάντησης, κάτω από τις αποδοκιμασίες των συγκεντρωμένων για τις κυβερνητικές επιλογές, ο υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει το διαγωνισμό. Στην κατεύθυνση αυτή κινείται άλλωστε και η απόφαση του υπουργείου να μη διορίσει εκπαιδευτικούς από την επετηρίδα στα κενά για τα οποία δεν υπάρχουν επιτυχόντες από το διαγωνισμό του 1998 και να τα μεταφέρει στον επόμενο διαγωνισμό, καλύπτοντάς τα φέτος με αναπληρωτές. Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι τα κενά αυτά στα δημοτικά σχολεία, καθώς δεν υπάρχουν επιτυχόντες του προηγούμενου διαγωνισμού, ανέρχονται σε 3.000 περίπου.

Ο υπουργός Παιδείας μάλιστα, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των αδιορίστων, επικαλέστηκε τη «νωπή λαϊκή εντολή» για να συνεχίσει την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας μετά τη συνάντηση, κατά τη διάρκειά της «ο κ. Ευθυμίου τόνισε ότι ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ είναι ο πιο αξιοκρατικός τρόπος άντλησης των στελεχών της εκπαίδευσης, ενώ παράλληλη δέσμευση της κυβέρνησης είναι ο νόμος 2725 του 1999 που, ως γνωστόν, ορίζει το καθεστώς των αναπληρωτών 16μηνης προϋπηρεσίας. Ο υπουργός τόνισε ότι αποκλείεται η επαναφορά της επετηρίδας».

Οι αδιόριστοι από την πλευρά τους, δήλωσαν, ύστερα και από την αρνητική στάση του υπουργείου απέναντι στα αιτήματά τους, αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα και προγραμματίζουν νέο συλλαλητήριο. Η κινητοποίηση έληξε με πορεία προς τη Βουλή, όμως οι διαδηλωτές δεν κατόρθωσαν να φτάσουν μέχρι τη Βουλή, καθώς η οδός Βασ. Σοφίας ήταν κλειστή με κλούβες της Αστυνομίας και παραταγμένους αστυνομικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ