Τρίτη 30 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΡΙΚΑΛΑ
Καταδικάζεται η αποβολή του μαθητή

Την αντίδραση για την αυταρχική, σκοταδιστική ενέργεια του διευθυντή του Β΄ Γυμνασίου εκφράζουν φορείς της πόλης

Την άρση της τιμωρίας που επέβαλε ο διευθυντής του Β` Γυμνασίου Τρικάλων Θ. Παπαγεωργίου σε βάρος του μαθητή της Γ` Τάξης Βασίλη Σιδέρη, επειδή αρνήθηκε να συμμετάσχει στην περιφορά της εικόνας του Αγίου Βελισσαρίου, σε ημέρα, μάλιστα, σχολικής αργίας, ζητά με δήλωσή του στα ΜΜΕ ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων Μπάμπης Αργυρίου. Ο γυμνασιάρχης είχε τιμωρήσει την Παρασκευή το μαθητή με αποβολή και δεν του επέτρεψε να πάρει μέρος στις εξετάσεις, που έγιναν την ίδια μέρα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Μια ενέργεια η οποία θυμίζει αλήστου μνήμης εποχές και δε συνάδει με το λειτούργημα του εκπαιδευτικού - παιδαγωγού.

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Τρικάλων επισημαίνει στη δήλωσή του για την αποβολή του μαθητή: «Είναι ένα πρωτοφανές γεγονός, πρόκληση στα δημοκρατικά αισθήματα των εκπαιδευτικών και του δημοκρατικού λαού των Τρικάλων. Είναι μια, πέρα για πέρα, αντιδημοκρατική - αντιπαιδαγωγική πράξη, που δε βοηθά στη δημοκρατική διαπαιδαγώγηση των μαθητών και στην απρόσκοπτη διενέργεια των εξετάσεων. Αντίθετα οδηγεί την εκπαίδευση σε παρωχημένες καταστάσεις. Σε εποχές που ήθελαν το μαθητή "στρατιωτάκι" και τον εκπαιδευτικό παιδονόμο. Είναι ένα απαράδεκτο φαινόμενο αυταρχισμού και σαν τέτοιο πρέπει να καταδικαστεί και να καταγγελθεί απ' όλους. Ολοι πρέπει να πάρουν θέση γι' αυτό το απαράδεκτο γεγονός».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ επιρρίπτει ευθύνες, πέρα από το διευθυντή του Β` Γυμνασίου και στο διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, «ο οποίος αντί να παρέμβει και να ομαλοποιήσει, ως όφειλε, την κατάσταση "ακυρώνοντας" αυτή την πράξη, κάλυψε τον διευθυντή του Β` Γυμνασίου. Ευθύνες έχει συνολικά και η κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας, που στην προσπάθεια ν' αντιμετωπίσουν και να καταστείλουν το ογκούμενο μαθητικό κίνημα ενάντια στους νόμους 2525 και 2640 στέλνει εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία, ψηφίζει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, το γνωστό "ιδιώνυμο"».

Και καταλήγοντας υπογραμμίζει: «Θεωρώ ότι είναι απαίτηση του συνόλου του εκπαιδευτικού κόσμου η άρση της επαίσχυντης αυτής τιμωρίας του μαθητή. Ας γίνει, επιτέλους, κατανοητό, απ' όλους, ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει με το έτσι θέλω τη συμμετοχή μαθητών σε εξωσχολικές δραστηριότητες και ιδιαίτερα όταν αυτές γίνονται σε ημέρες αργίας».

Σε ανακοίνωσή του και το Συνδικάτο Οικοδόμων Τρικάλων καταγγέλλει τη συμπεριφορά του διευθυντή του Β` Γυμνασίου και το διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι αυτές οι ενέργειες δεν ταιριάζουν σε εκπαιδευτικούς και ότι μ' αυτόν τον τρόπο μάς γυρίζουν σε εποχές σκοταδιτισμού. Να σημειωθεί ότι ο διευθυντής του Β` Γυμνασίου Τρικάλων Θ. Παπαγεωργίου, με επιστολή του προς τον τοπικό Τύπο, επιχειρεί να δικαιολογηθεί για την επιβολή της τιμωρίας, επαναλαμβάνοντας τα περί «ανάρμοστης συμπεριφοράς» του μαθητή, που αρνήθηκε να συμμετάσχει στην εξωσχολική θρησκευτική εκδήλωση.

Ερώτηση του ΚΚΕ

Την απαράδεκτη ενέργεια του διευθυντή του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων να αποβάλει το μαθητή γιατί δε συμμετείχε σε εκκλησιαστική τελετή, καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος και Νίκος Γκατζής, με Ερώτηση που κατέθεσαν χτες στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας.

Επισημαίνουν επίσης ότι ευθύνες έχει και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ο οποίος απαντώντας στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες του γονέα του μαθητή, αντί να παρέμβει για την «ακύρωση» αυτής της απόφασης, έδωσε κάλυψη στο διευθυντή του 2ου Γυμνασίου.

Οι δύο βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Παιδείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άρση αυτής της απαράδεκτης και αντιπαιδαγωγικής ποινής που επιβλήθηκε στο μαθητή του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων, αλλά και μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον τέτοια κρούσματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ