Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΠΕΙΡΑΙΩΣ
Παράδοση των τοξικομανών στην κερδοσκοπία

Αντίθετη με το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας για τις θεραπευτικές κοινότητες

Παλιότερη διαμαρτυρία του «18 Ανω» με αίτημα: «Δημόσια και δωρεάν Υγεία και ελεύθερη από ναρκωτικά κοινωνία»
Παλιότερη διαμαρτυρία του «18 Ανω» με αίτημα: «Δημόσια και δωρεάν Υγεία και ελεύθερη από ναρκωτικά κοινωνία»
Η παράδοση της απεξάρτησης σε ιδιώτες ή μη κερδοσκοπικούς φορείς και η ψυχιατρικοποίηση του προβλήματος των ναρκωτικών θα οδηγήσουν σε υποτροπές των χρηστών παρά σε αποκατάσταση τονίστηκε χτες σε συνέντευξη Τύπου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) η οποία ζήτησε την απόσυρση του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Υγείας για τις θεραπευτικές κοινότητες.

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ επικέντρωσαν στην αδυναμία λόγω των τρομακτικών ελλείψεων δημόσιων νοσοκομείων, να χορηγούν υποκατάστατα. Η Κ. Μάτσα, επιστημονική υπεύθυνη του «18 Ανω», γενίκευσε την κριτική της στο θέμα της διανομής - όπως τη χαρακτήρισε τη χορήγηση - υποκαταστάτων από τα δημόσια νοσοκομεία και από ιδιωτικούς φορείς. «Η κυβέρνηση, είπε η Κ. Μάτσα, προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προσπαθεί να βοηθήσει τους δυστυχισμένους τοξικομανείς, ενώ στην πραγματικότητα δημιουργεί τους όρους στιγματισμού για όσους θα προσέρχονται για τα υποκατάστατα. Θα δημιουργήσει μια "πιάτσα" κρατώντας τους στην εξάρτηση και ενισχύοντας τις προκαταλήψεις σε βάρος όσων παίρνουν τα υποκατάστατα. Επομένως η αντίληψη ότι βοηθάμε τους τοξικομανείς με τη διανομή των υποκαταστάτων είναι υποκριτική».

Απαντώντας στο ερώτημα αν με τη χορήγηση και μάλιστα των χαμηλών προδιαγραφών υποκαταστάτων, γλιτώνουν οι χρήστες απ' το θάνατο, η Κ. Μάτσα είπε ότι η χορήγηση των υποκαταστάτων ενδείκνυται σε πολύ ειδικές περιπτώσεις όπως εγκυμοσύνης ή ΕΪΤΖ. Τις περισσότερες φορές, συνέχισε, η χρήση των υποκαταστάτων συνοδεύεται απ' την παράλληλη χρήση των παράνομων ουσιών, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η εξάρτηση με τη μοιραία, ίσως, κάποια στιγμή κατάληξη. Σήμερα, τόνισε η Κ. Μάτσα, έχουμε πολυτοξικομανία και επομένως η αντικατάσταση της μιας από την άλλη ουσία, δεν οδηγεί πουθενά.

Αναφερόμενη στη λεγόμενη συνοσυρότητα των τοξικομανών - στην αντιμετώπισή τους δηλαδή ως αρρώστους όπως οι διαβητικοί - η Κ. Μάτσα είπε πως με αυτόν τον τρόπο απενοχοποιείται η κοινωνική διάσταση του προβλήματος για να τονίσει: «Η απόφαση της κυβέρνησης να πει στους επιχειρηματίες "πάρτε τους τοξικομανείς για να αυξήσετε τα κέρδη σας" προσφέροντας τη δήθεν θεραπεία, οδηγεί σε φοβερή κερδοσκοπία».

«Το βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη που θα βοηθήσει τους νέους να μην "γεμίζουν το κεφάλι τους" μ' ό,τι βρουν στην κυριολεξία μπροστά τους» κατέληξε η Κ. Μάτσα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ