Σάββατο 2 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
Υπέρ της συρρίκνωσης του αυτοδιοίκητου ο Κάπος

Αποχωρεί από την ηγεσία του Αρείου Πάγου λόγω συμπλήρωσης του ανώτατου ορίου ηλικίας (67ο) ο Γ. Κάπος, μέχρι τώρα πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου και μετά από 39 χρόνια θητείας στο δικαστικό σώμα.

Αναφερόμενος στα νοσηρά φαινόμενα με τους επίορκους δικαστές ο Γ. Κάπος είπε ότι βασική αιτία για την ανάπτυξη του παραδικαστικού κυκλώματος ήταν ο θεσμός της αυτοδιοίκησης των δικαστηρίων, όπως λειτουργεί και το έλλειμμα που παρουσιάστηκε στο θεσμό της επιθεώρησης των δικαστηρίων. Βέβαια, ο Γ. Κάπος διευκρίνισε ότι η λύση δεν είναι η κατάργηση του θεσμού και πως οι αρμόδιοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τις απαραίτητες αλλαγές και βελτιώσεις. Ουσιαστικά, δηλαδή, τάχθηκε υπέρ της συρρίκνωσης ενός κατ' εξοχή δημοκρατικού θεσμού που δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους δικαστικούς λειτουργούς να μπορούν να εκλέγονται στη διοίκηση των μεγάλων δικαστηρίων.

Τα δυσάρεστα γεγονότα με τους επίορκους δικαστές τα χαρακτήρισε «συγκλονιστικά», λέγοντας χαρακτηριστικά ότι... «έπεσε από τον ουρανό με αυτά που βρήκε μπροστά του».

Από το δικαστικό σώμα αποχωρεί και ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Χρ. Γεραρής. Ταυτόχρονα αποχωρούν οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Π. Κακκαλής, Θ. Λαφαζάνος, Χ. Γεωργακόπουλους και Σ. Μοσχολέας, από το ΣτΕ ο Π. Παραράς και από το Ελεγκτικό Συνέδριο οι Μ. Δημητρόπουλος και Χ. Χριστοφιλόπουλος, ενώ η κυβέρνηση θα πρέπει να πραγματοποιήσει συνολικά 10 προαγωγές ανώτατων δικαστικών λειτουργών. Την ίδια στιγμή συνταξιοδοτούνται λόγω ορίου ηλικίας άλλα 14 μέλη των ανωτάτων δικαστηρίων.

Τέλος, επ' αόριστον αναβλήθηκε η συζήτηση στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου για την οριστική ή μη απόλυση από το δικαστικό σώμα της πρωτοδίκου Ασ. Μπαστά, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ