Παρασκευή 1 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΑΝΤΙΝΤΟΠΙΝΓΚ ΕΛΕΓΧΟΣ
Δεν έγινε σχεδόν τίποτα

Ο αντιντόπινγκ έλεγχος θα αποδώσει όταν φύγει απ' τις αθλητικές αρχές και περάσει στις αρχές του κράτους, υπογράμμισε χτες ο αθλητρίατρος Στ. Χάντζος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της διοργάνωσης επιστημονικού συμποσίου στην Αθήνα, από το Σύνδεσμο Εισαγωγέων και Παραγωγών Προϊόντων Φυσικής Διαβίωσης.

Στον τομέα του αντιντόπινγκ, εκτός από μικρά βήματα, δεν υπάρχει τίποτα στην Ελλάδα, σημείωσε ο Στ. Χάντζος, ενώ απαντώντας στην ερώτηση τι πρέπει να έχει κατά νου και τι πρέπει να αποφεύγει ένας γονιός που το παιδί του ασχολείται με τον αθλητισμό, είπε: «Αν το παιδί πέσει σε σοβαρά χέρια τότε είναι τυχερό και το παιδί και ο γονιός. Αν το παιδί δεν πέσει σε καλά χέρια και ταυτόχρονα ο γονιός είναι "πυροβολημένος" απ' τη δόξα και την προβολή, τότε το παιδί κινδυνεύει να γίνει φαρμακοεξαρτώμενο και ανοίγει την πόρτα του σπιτιού του στο ντόπινγκ».

Τα συμπληρώματα διατροφής, επισημάνθηκε από άλλους ομιλητές, σίγουρα δεν πρέπει να αποτελούν «μόδα», όμως είναι απαραίτητα και αναγκαία σε συγκεκριμένες ομάδες ατόμων ακόμη και με ιατρική συμβουλή. Τέτοιες ομάδες είναι οι ηλικιωμένοι, οι γυναίκες και γενικότερα άτομα που ενδεχομένως να μην έχουν μια ισορροπημένη δίαιτα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχουν διαφορετικές εθνικές ερμηνείες για τα συμπληρώματα διατροφής. Επίκειται όμως νέος κανονισμός. Μέχρι το τέλος του 2006 θα πρέπει να υποβληθούν οι προτάσεις των κρατών-μελών σχετικά με τα επιτρεπόμενα όρια ημερήσιας λήψης, μέχρι το 2007 η Επιτροπή θα φέρει λίστα με τις ουσίες που δεν εμπεριέχονται σήμερα στα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα (αμινοξέα κλπ.), ενώ ως το 2009 η επιστημονική αρχή της ΕΕ θα αποφασίσει ποια προϊόντα που κυκλοφορούσαν από το 2002 επιτρέπεται να συνεχιστεί η κυκλοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ