Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα βασικά συμπεράσματα

Συνυπάρχουν λαθρεμπορία, χρήση και σχολική αποτυχία

Τα ποσοστά λαθρεμπορίας ναρκωτικών ουσιών στην Ελλάδα είναι πολύ αυξημένα στις περιοχές από όπου περνάνε τα ναρκωτικά με κατεύθυνση την υπόλοιπη Ευρώπη, σημειώνει ο Ηλ. Μιχαλαρέας.

Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Επιπλέον, οι περιοχές όπου υπάρχουν μεγάλα λιμάνια παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά λαθρεμπορίας ναρκωτικών. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά μεγάλων ποσοτήτων ναρκωτικών προς την Ευρώπη. Ετσι, η Ελλάδα, όπως και οι περισσότερες χώρες που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ναρκωτικών, έχει γίνει και η ίδια μια σημαντική αγορά για τη χρήση όλων των ειδών ναρκωτικών ουσιών.

Οι περιοχές που συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά λαθρεμπορίας παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά χρήσης, σημειώνει ο Ηλ Μιχαλαρέας και υπογραμμίζει: «Αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν ταυτόχρονα υψηλά ποσοστά ανεργίας και σχολικής αποτυχίας. Υπάρχει, δηλαδή, μια σχέση μεταξύ κοινωνικο-οικονομικών ανισοτήτων και χρήσης ναρκωτικών ουσιών. Πράγματι, οι περιοχές της Κρήτης, των νησιών του Αιγαίου, του Εβρου, της Ηπείρου, της Πελοποννήσου, κλπ., που συγκεντρώνουν μεγάλα ποσοστά σχολικών δυσκολιών, παρουσιάζουν επίσης υψηλά ποσοστά λαθρεμπορίας και χρήσης. Η σχέση αυτή διαπιστώνεται και στα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Φαίνεται πως σε σχέση με τις κοινωνικο-οικονομικές ανισότητες υπάρχουν γεωγραφικές ανισομετρίες, που συνδέονται με το φαινόμενο της τοξικομανίας, σύμφωνα με τον Ηλ. Μιχαλαρέα, που καταλήγει: «Από αυτήν την άποψη έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι γεωγραφικές περιοχές που την περίοδο 1981-1982 παρουσιάζουν υψηλά ποσοστά σχολικών προβλημάτων (σχολική αποτυχία, σχολική διαρροή, κλπ.), παρουσίασαν στα χρόνια που ακολούθησαν υψηλά ποσοστά χρήσης ναρκωτικών ουσιών».

Τέτοιες περιοχές είναι η Ηπειρος και η Θεσσαλία, που παρουσίασαν ποσοστά αποτυχίας μεγαλύτερα του 48% στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ