Κυριακή 26 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κατεύθυνση για εμπορευματοποίηση του πόνου

Η εκχώρηση της απεξάρτησης σε ιδιωτικούς φορείς, εκτός από ατελέσφορη στην αντιμετώπιση του προβλήματος, προσαρμόζει τις ανάγκες των εξαρτημένων στην επιχειρηματική δραστηριότητα

Εκδήλωση αποφοίτησης απεξαρτημένων από προγράμματα του ΚΕΘΕΑ
Εκδήλωση αποφοίτησης απεξαρτημένων από προγράμματα του ΚΕΘΕΑ
Σε δρόμο αντίστροφο απ' τις ανάγκες της πρόληψης και της απεξάρτησης κινείται η κυβέρνηση, παρά τις διαπιστώσεις των μεγαλύτερων φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση των ναρκωτικών πως αποκτά επείγοντα χαρακτήρα η παρέμβαση της πρόληψης σε ηλικίες μικρότερες των 15 χρόνων. Μάλιστα, όπως τονίστηκε την περασμένη Πέμπτη σε κοινή εκδήλωση στο Ζάππειο του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), του «18 Ανω» και της Μονάδας Απεξάρτησης του Ψυχιατρείου Θεσσαλονίκης αποκτά επείγοντα πλέον χαρακτήρα η υλοποίηση των ελάχιστων παλιότερων σχεδιασμών για τη δημιουργία ενός κέντρου πρόληψης ανά 200.000 κατοίκους και ανά υγειονομική περιφέρεια ένα στεγνό πρόγραμμα για ενηλίκους, ένα στεγνό για εφήβους και ένα υποκατάστασης.

Για να υπάρξει μια στοιχειώδης κάλυψη, τέτοιοι σχεδιασμοί πρέπει να υλοποιηθούν ανά νομό και με μεγαλύτερη πυκνότητα στις μεγάλες πόλεις. Ακόμα, χρειάζονται θεραπευτικές μονάδες μέσα στις φυλακές, που θα αποτελέσουν την πύλη των εξαρτημένων και απ' τα ναρκωτικά και απ' τη φυλακή.

Αντί όμως γι' αυτό, την περασμένη Τρίτη, (21/6/2005) ο υπουργός Υγείας Ν. Κακλαμάνης ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, προκειμένου να αναλάβουν ένα κομμάτι της απεξάρτησης ιδιωτικοί φορείς με την κάλυψη των εξόδων απ' τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο Ν. Κακλαμάνης επικαλέστηκε για τη σύνταξη του ΠΔ αίτημα της Διακομματικής Επιτροπής.

Στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, ο πρόεδρός της Κ. Κιλτίδης - που είναι βουλευτής της ΝΔ - έκανε εισήγηση στην οποία - αφού χαρακτήρισε την «ουσιοεξάρτηση ως αυτοπροκαλούμενη νόσο με χαρακτηριστικά χρονιότητος και υποτροπής» - ζήτησε κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης και υποκατάστατων «μέσα σε ένα σύστημα κρατικών και ιδιωτικών δομών με γνωμοδότηση και αυστηρό έλεγχο κρατικών λειτουργών, δηλαδή του ΟΚΑΝΑ και του υπουργείου Υγείας».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης που είναι μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για τα Ναρκωτικά, δε μετείχε σε αυτή τη συνεδρίαση λόγω άλλων ανειλημμένων υποχρεώσεων. «Διαφωνώ και επί της ουσίας αλλά και με τη διαδικασία που ακολούθησε η Διακομματική στο θέμα αυτό», δήλωσε στο «Ρ» ο Π. Κοσιώνης.

Το σχέδιο αυτό ουσιαστικά ιατρικοποιεί την απεξάρτηση και προσαρμόζει τις ανάγκες των εξαρτημένων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος, κάτι που μπορεί να γίνει μόνο μέσα απ' τα στεγνά προγράμματα. Ετσι, η κυβέρνηση με αυτό τον τρόπο θα διευρύνει τους πελάτες στις ψυχιατρικές κλινικές, οι οποίες όμως μπορούν να κάνουν μόνο σωματική αποτοξίνωση. Και τα ποσά είναι αστρονομικά. Ετσι, ιδιωτική κλινική ζήτησε 80 ευρώ την ημέρα για 15 μέρες - δηλαδή 1.200 ευρώ - για να κάνει αποτοξίνωση, ενώ υπάρχουν και κάποιοι που βγαίνουν στις τηλεοράσεις και δηλώνουν ότι παίρνουν 3.000 ευρώ για τη λεγόμενη «24ωρη αποτοξίνωση».

Ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι αύριο θα στείλει το ΠΔ στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει με αυτό το θέμα μεθαύριο την Τρίτη. Κανένας από τους φορείς που εμπλέκονται στον αγώνα κατά των ναρκωτικών δεν έχει λάβει γνώση του ΠΔ, ακόμα ούτε και ο ΟΚΑΝΑ - κατά τη δημόσια, τουλάχιστον, δήλωση του προέδρου του Χρ. Γιαννάκη την περασμένη Πέμπτη.

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) και το «18 Ανω» τάχτηκαν ευθέως κατά του σχεδίου του ΠΔ, δηλώνοντας ότι θα το «πολεμήσουν»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ