Σάββατο 25 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
Εγκαινιάστηκε το Μνημείο για τους εκτελεσμένους

Τα εγκαίνια έγιναν 61 χρόνια μετά το τέλος των εκτελέσεων, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και εκπροσώπων κομμάτων

Μετά από δεκαετίες αγώνων των αγωνιστών της ΕΑΜικής Αντίστασης και του καισαριανιώτικου λαού, με επικεφαλής τον πρώην Δήμαρχό της Παναγιώτη Μακρή και τις μετέπειτα Δημοτικές Αρχές της πόλης. Μετά από αγώνες μαζικούς που, αρκετές φορές όπως και τελευταία, αντιμετώπισαν την αστυνομική βία και δικαστικές διώξεις - ακόμα και χτες εκδικαζόταν μήνυση της αμαρτωλής Σκοπευτικής εταιρίας κατά των δημοτικών αρχόντων της Καισαριανής! - η πολιτεία εδέησε να επιτρέψει την τοποθέτηση του Μνημείου των εκτελεσθέντων πατριωτών, κομμουνιστών, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης στο χώρο του Σκοπευτηρίου, στον τόπο της θυσίας των ηρώων.

Το μνημείο, που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Απόστολος Θανακίδης, μετά από πανελλήνιο καλλιτεχνικό διαγωνισμό του Υπ. Πολιτισμού, και επί χρόνια κειτόταν στο έδαφος, γιατί η αμαρτωλή Σκοπευτική εταιρία στην οποία ανήκε παλιά ο χώρος - με τις πλάτες, βέβαια, των εκάστοτε κυβερνήσεων - δεν επέτρεπε την τοποθέτησή του, τελικά στήθηκε στον τόπο της θυσίας και εγκαινιάστηκε από τον δήμαρχο Καισαριανής, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και εκπροσώπων των κομμάτων.

Από το ΚΚΕ, παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Παν. Ηλιόπουλο μέλος της ΚΕ. Από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων - ΠΟΑΟ που εκπροσωπεί τις ΕΑΜικές Αντιστασιακές Οργανώσεις παραβρέθηκε αντιπροσωπεία με τον Πρόεδρό της Γιώργη Μωραΐτη και τον αντιπρόεδρο Π. Θεοδωρόπουλο. Παρών ήταν και ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, ανάμεσα στα άλλα που ανέφερε σχετικά με τη σημασία του Μνημείου, πρόβαλε πως: «Για τις νεότερες γενιές που έχουν ανάγκη τα διδάγματα των ανιδιοτελών αγώνων του ελληνικού λαού, είναι σημαντικό να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, το οποίο θα ζωντανέψει αυτήν την ηρωική περίοδο της ελληνικής ιστορίας».

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής που παρέστη στην εκδήλωση, αξιοποιώντας την ευκαιρία των εγκαινίων, προσπάθησε να περάσει το μήνυμα για «ενότητα» και «κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών», αφού, πρώτα σημείωσε: «Οφείλω, όμως, να ομολογήσω ότι η επίσημη πολιτεία άργησε πολύ να ανταποκριθεί στη φωνή των πολιτών της Καισαριανής και όχι μόνο. Καθυστέρησε να ανταποκριθεί στο χρέος της απέναντι στην Ιστορία και απέναντι σε εκείνους που έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία».

«Η Εθνική Αντίσταση, είπε στη συνέχεια, ένωσε τους Ελληνες, απέναντι στον κατακτητή. Εγινε σύμβολο της ενότητας και της πάλης. Ευθύνη μας είναι να κρατούμε ζωντανές τις παρακαταθήκες των αγώνων και των θυσιών του Λαού. Ευθύνη όλων μας είναι να γνωρίζουμε την Ιστορία και να αξιοποιούμε, στην πράξη, τα διδάγματά της. Είναι διαδικασία συνεργασίας και συστράτευσης σε κοινούς στόχους».


Κορυφή σελίδας
Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ