Παρασκευή 24 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τα σχέδια της κυβέρνησης θα πάρουν απάντηση

Η απελευθέρωση του ωραρίου αφορά όλους τους εργαζόμενους, τονίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, που συγκαλεί σήμερα ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο

Από την κινητοποίηση του Απρίλη, που έγινε για το ωράριο στον Πειραιά
Από την κινητοποίηση του Απρίλη, που έγινε για το ωράριο στον Πειραιά
«Ταφόπλακα» στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και μικρεμπόρων επιδιώκει να βάλει η κυβέρνηση της ΝΔ με το νομοσχέδιο για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων. Απέναντι σ' αυτήν την επίθεση κυβέρνησης και πολυεθνικών, το μέτωπο των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων, αποφασίζουν σήμερα την αγωνιστική τους απάντηση, στις 3 το μεσημέρι, στο ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο, που συγκαλεί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας στα γραφεία του.

Με ανακοίνωσή του, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων καταγγέλλει ότι «η παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου είναι ενταγμένη στα γενικότερα αντιδραστικά μέτρα, που υλοποιούνται κάτω από τις απαιτήσεις των πολυεθνικών και του μονοπωλιακού κεφαλαίου, που έχουν στόχο την κατάργηση του σταθερού ημερήσιου εργάσιμου χρόνου, την κατάργηση της Κυριακής αργίας, ανατροπές στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, απλήρωτη εργασία, συντριπτικό χτύπημα των αυτοαπασχολούμενων μικρεμπόρων».

Τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ είναι συνέχεια της αντεργατικής πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, που είχε «στρώσει» το έδαφος για την παραπέρα απελευθέρωση του ωραρίου, με το σημερινό απαράδεκτο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων.

«Εγκληματικές», όμως, είναι και οι ευθύνες των συμβιβασμένων ηγεσιών σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που έβαλαν πλάτη με την υπογραφή και στήριξή τους στο σημερινό άθλιο ωράριο, ξεπουλώντας τον πολύμηνο αγώνα που έδιναν το 1997 οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες. Εβαλαν πλάτη, συμμετέχοντας στα τραπέζια των «κοινωνικών διαλόγων» για τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, την απλήρωτη εργασία, το ωρομίσθιο, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τους μισθούς πείνας.

Η απελευθέρωση του ωραρίου αφορά όλους τους εργαζόμενους. Γιατί αυτά τα απάνθρωπα ωράρια θα συμπαρασύρουν μια σειρά από κλάδους, όπως λογιστές, κούριερ, ταχυμεταφορείς, τράπεζες, καθώς αυτοί λειτουργούν ως «δορυφόροι» του εμπορίου.

Τα δε επιχειρήματα και αυτής της κυβέρνησης, όπως και της προηγούμενης του ΠΑΣΟΚ, για δήθεν «αύξηση» της απασχόλησης είναι προκλητικά και επικίνδυνα. Το μέχρι σήμερα απελευθερωμένο ωράριο έφερε τα 4ωρα, τα 3ωρα ακόμα και τα 2ωρα, που όχι μόνο δεν αύξησαν την απασχόληση, αλλά μοίρασαν μια θέση πλήρους και σταθερής εργασίας σε δυο και τρεις εργαζόμενους, με μισθούς των 300 ευρώ το μήνα!

«Σήμερα, επιβάλλεται η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συσπείρωση των εργαζομένων, των αυτοαπασχολουμένων και μικρεμπόρων απέναντι σ' αυτήν τη βάρβαρη πολιτική. Απαιτείται οι εργαζόμενοι να γυρίσουν την πλάτη στις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που έστρωσαν και συνεχίζουν να στρώνουν το έδαφος για την άγρια εκμετάλλευσή τους, την αφαίρεση δικαιωμάτων και κατακτήσεών τους», σημειώνουν οι εμποροϋπάλληλοι της Αθήνας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ