Λόγους ...δημοσίου συμφέροντος επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομίας για να δικαιολογήσει την ανάληψη μέρους του κόστους μεταφοράς των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ
Δεν είναι ευχαριστημένοι οι τραπεζίτες με την κυβερνητική ρύθμιση που τους χαρίζει δισ. ευρώ από τη μεταφορά των Ταμείων κύριας σύνταξης των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ. Ζητούν επιπλέον το δημόσιο να αναλάβει μέρος της χρηματοδότησης και των επικουρικών ταμείων που, σύμφωνα με την κυβερνητική ρύθμιση, εντάσσονται στο επικουρικό του ΙΚΑ, το ΙΚΑ ΕΤΕΑΜ.
Από την άλλη, ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε χτες ότι το ελληνικό δημόσιο θα αναλάβει να καλύψει μέρος του κόστους που συνεπάγεται η μετάβαση των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ. Το θέμα έχει προκαλέσει και ενδοκυβερνητικές τριβές, μετά την παρέμβαση Εβερτ, σύμφωνα με την οποία τις υποχρεώσεις των ιδιωτικών τραπεζών που προκύπτουν από τη ρύθμιση θα κληθεί να τις πληρώσει ο ελληνικός λαός. Ζήτησε, επίσης, να γίνουν αναλογιστικές μελέτες μέσα στο 2005 και το κόστος που θα προκύψει να το καταβάλουν οι τράπεζες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, οχυρωμένος πίσω από το νόμο του ΠΑΣΟΚ (3029/92), επανέλαβε ότι οι οικονομικές μελέτες θα γίνουν από αναγνωρισμένους οικονομικούς συμβούλους που θα προσλάβει το υπουργείο Οικονομίας, αφού πρώτα κάποια τράπεζα υποβάλει αίτηση για την ένταξη στο νέο Ταμείο, «προκειμένου να έχουμε την πιο αντικειμενική αποτύπωση της πραγματικότητας, το τι δηλαδή θα αναλάβει το δημόσιο»! Και η ανάληψη των χρεών, που κανονικά θα έπρεπε να βαρύνουν τις τράπεζες, γίνεται με το επιχείρημα ότι «αυτά είναι θέματα δημοσίου συμφέροντος και ασφαλώς είναι ευθύνη της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίζει»! Με άλλα λόγια, οι υποχρεώσεις του τραπεζικού κεφαλαίου ντύνονται με το μανδύα του δημοσίου συμφέροντος...
Αλλά αυτά φαίνεται ότι δεν είναι αρκετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι εκ των τραπεζιτών ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομίας το ελληνικό δημόσιο να αναλάβει και μέρος του κόστους της μεταφοράς των επικουρικών ταμείων στο επικουρικό του ΙΚΑ. Αίτημα το οποίο αρχικά είχε υιοθετήσει ο Γ. Αλογοσκούφης, αλλά στη συνέχεια υπαναχώρησε μετά την υπόγεια παρέμβαση ιδιωτικής τράπεζας στην ΕΕ -ακούγεται το όνομα της Eurobank, η οποία δεν έχει ενδιαφέρον για τη ρύθμιση καθώς όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτή είναι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ - η οποία υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο συνιστά κρατική ενίσχυση η οποία αντιβαίνει τις αρχές του «υγιούς ανταγωνισμού».
Οι αντιθέσεις αυτές φαίνεται ότι εκδηλώθηκαν και στη χτεσινή σύσκεψη, κάτι που εξανάγκασε τον Γ. Αλογοσκούφη να δηλώσει «δεν υπάρχει ενιαία άποψη (σ.σ. για τη ρύθμιση) ούτε μεταξύ των τραπεζών, αλλά ούτε και μεταξύ των τραπεζοϋπαλλήλων»!