Κυριακή 5 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εντονες διεργασίες

Εντονες διεργασίες σημειώθηκαν τη βδομάδα που πέρασε, σηματοδοτώντας την ένταση και γενίκευση της επίθεσης του τραπεζικού κεφαλαίου στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στις Τράπεζες με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών.

Στις αρχές της βδομάδας δημοσιεύτηκε το σχέδιο του προέδρου της Πειραιώς, Μ. Σάλλα, που όπως και το προηγούμενο του προέδρου της Εμπορικής, Γ. Προβόπουλου, στόχο έχει να ξεφορτωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο τις οικονομικές υποχρεώσεις του προς τα ασφαλιστικά ταμεία των Τραπεζών, δηλαδή λεφτά των εργαζομένων που θα τα καρπωθεί, και να τις μεταφέρει στο Δημόσιο και στο ΙΚΑ. Επιβαρύνοντας έτσι περαιτέρω τους ασφαλισμένους που καλούνται να πληρώσουν δύο και τρεις φορές, ως εργαζόμενοι, ως ασφαλισμένοι και ως φορολογούμενοι. Για τους τραπεζοϋπαλλήλους το σχέδιο σημαίνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωση παροχών και συντάξεων.

Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών, Γ. Κωστόπουλος, αμέσως μετά τη συνάντηση της Ενωσης με τον υπουργό Οικονομίας, δήλωσε ότι σχέδιο αυτό αποτελεί μια καλή βάση για συζήτηση, επιβεβαιώνοντας ότι οι διάφορες προτάσεις που παρουσιάζονται, υπακούουν σε ένα γενικότερο σχεδιασμό. Σχεδιασμός, που τελικά με τη μια ή την άλλη μορφή θα επιτρέψει στους τραπεζίτες και την κυβέρνηση να χτυπήσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Από τη μεριά της, η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ το μόνο που κάνει είναι να ζητά από τις τράπεζες να καταθέσουν επίσημα την πρότασή τους για να τη συζητήσουν, και να προτείνει ως δήθεν άλλη λύση την ένταξη όλων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ, για κύρια σύνταξη, και τη δημιουργία ενός ενιαίου επικουρικό στις Τράπεζες. Πρόταση που αποβλέπει στην εφαρμογή των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νόμου Ρέππα. Το κλίμα γενικότερης συναίνεσης εξέφρασε σε δηλώσεις και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ν. Αγγελόπουλος, ενώ παρέμβαση για το ασφαλιστικό, υπέρ της ενίσχυσης του κεφαλαίου βεβαίως, έκανε και ο Κ. Μητσοτάκης. Συνέχεια των εξελίξεων θα υπάρξει με τη συνάντηση της ΟΤΟΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, με τον υπουργό Οικονομίας.


Χ.Μ..

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να καταδικαστούν οι δυνάμεις του συμβιβασμού(2006-11-24 00:00:00.0)
Να γίνει υπόθεση των εργαζόμενων(2005-06-07 00:00:00.0)
Σχεδιασμοί για συρρίκνωση των δικαιωμάτων(2005-04-06 00:00:00.0)
Τα «βρίσκουν» βήμα βήμα(2005-03-30 00:00:00.0)
Στη μέγκενη τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων(2005-02-18 00:00:00.0)
Να βάλουμε φραγμό στα αντιασφαλιστικά σχέδια(2004-12-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ