Πέμπτη 23 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΕΡΓΟΙ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Οργανώνουν την πάλη τους

Πλατιά σύσκεψη χτες στον Πειραιά, με πρωτοβουλία των ταξικών δυνάμεων

Την απόφαση να οργανώσουν την πάλη τους και να έρθουν σε ολομέτωπη σύγκρουση με τα συμφέροντα του κεφαλαίου που τους καταδικάζει στην ανεργία, διατράνωσαν χτες οι άνεργοι ναυτεργάτες σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν στην ΠΕΜΕΝ, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Ανέργων Ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων που συγκροτήθηκε στις αρχές του μήνα.

Πρώτο βήμα θα είναι η μαζική συμμετοχή τους στην απεργιακή συγκέντρωση της ερχόμενης Παρασκευής στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά, στις 10.30 π.μ.

Σήμερα, που ολοένα και περισσότεροι ναυτεργάτες πετιούνται έξω από τα καράβια, εξαιτίας της πολιτικής των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, που υπηρέτησε πιστά τα συμφέροντα των εφοπλιστών, απαιτείται, επισημάνθηκε στη σύσκεψη, ενωμένος αγώνας, για να διεκδικηθούν λύσεις και για να αλλάξουν οι υποταγμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες όπως της ΠΝΟ, που υπηρετούν τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

«Απαιτείται ολομέτωπη σύγκρουση με την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου και την ασυδοσία των εφοπλιστών», τόνισε στην ομιλία του ο Σάββας Τσιμπόγλου, πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ και κάλεσε τους ναυτεργάτες, με τον ενωμένο αγώνα τους, να παλέψουν για την ανατροπή της σημερινής πολιτικής. Αναφερόμενος στην πολιτική που έχει οδηγήσει στο πέταγμα από τα καράβια χιλιάδων ναυτεργατών δήλωσε χαρακτηριστικά πως από το 1980 μέχρι σήμερα έχουν μειωθεί εννέα φορές οι οργανικές συνθέσεις των πλοίων.

«Οι εργαζόμενοι, για να διεκδικήσουν λύσεις πρέπει να συγκρουστούν», επισήμανε στην ομιλία του ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ. Ο αγώνας πρέπει να γίνει μαζικός και να βοηθήσει να αλλάξει και ο συσχετισμός δύναμης στα σωματεία».

Οι ναυτεργάτες διεκδικούν άμεση απορρόφηση όλων των ανέργων, επιδότηση του χρόνου ανεργίας με το 80% του μισθού, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται σαν συντάξιμος. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση Υγεία και Πρόνοια, υπογραφή ικανοποιητικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας με σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο και 35ωρο, με σύστημα εναλλαγής των πληρωμάτων(μία μέρα μέσα μία έξω στην ακτοπλοΐα) με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και τετράμηνο μπάρκο στα ποντοπόρα με τέσσερις μήνες άδεια.

Στη συνέχεια, οι άνεργοι ναυτεργάτες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στην ΠΝΟ. Για μια ακόμα φορά, όμως, ο Γεν. Γραμματέας της υποταγμένης στο κεφάλαιο Ναυτικής Ομοσπονδίας παρέπεμψε τα αιτήματα των ναυτεργατών στην Εκτελεστική Επιτροπή που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ