Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Το ταξικό ένστικτο ήταν ισχυρότερο

Ανακοίνωση του ΠΓ του Νέου ΚΚ Ολλανδίας σχετικά με το «όχι» των Ολλανδών στο δημοψήφισμα για το «ευρωσύνταγμα»

«Μετά το γαλλικό "non" ακολούθησε ένα ακόμη πιο σαφές ολλανδικό "nee"», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΠΓ του Νέου Κομμουνιστικού Κόμματος Ολλανδίας, όπου τονίζεται ότι τόσο το ποσοστό του «όχι» που ξεπέρασε αυτό της Γαλλίας, όσο και το ποσοστό συμμετοχής των Ολλανδών ψηφοφόρων, που ξεπέρασε κατά πολύ τα αναμενόμενα, επιβεβαιώνουν ότι το «όχι» που είπαν οι Ολλανδοί «πηγάζει από ένα βαθύτατο αίσθημα αποστροφής κατά της δεξιάς ελίτ της εξουσίας, η οποία αδιαφορεί μπροστά στις ανάγκες του λαού και γεμίζει τις δικές της τσέπες. Το 69% των μελών της Ομοσπονδίας Ολλανδικών Συνδικάτων (FNV) ψήφισε κατά του "ευρωσυντάγματος" "εμπνευσμένο" από την πολιτική κοινωνικής κατεδάφισης που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπαλκενέντε».

«Παρ' όλους τους ισχυρισμούς πως οι ψηφοφόροι δεν ήταν καλά ενημερωμένοι σχετικά με το "ευρωσύνταγμα", έγινε φανερό ότι ο λαός είχε συνειδητοποιήσει πολύ καλά πως η σημερινή "Ευρώπη" είναι ένα πρόγραμμα που τίποτα θετικό δεν επιφυλάσσει για τον ίδιο και οι εθνικές κυβερνήσεις είναι απλά εκτελεστές των επιθυμιών των πολυεθνικών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων», αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση του ΠΓ του Νέου ΚΚΟ, που συνεχίζει: «Με το "όχι" κατά της Συνταγματικής Συνθήκης, στην οποία ενσωματώνονται Ευρωπαϊκές Συνθήκες, όπως αυτή της Νίκαιας (που καθορίζει τη διοικητική δομή της ΕΕ) και η Ατζέντα της Λισαβόνας (όπου καθορίζεται το οικονομικό πρόγραμμα), ουσιαστικά τίθενται υπό αμφισβήτηση και αυτές οι Συνθήκες, γεγονός που τρομάζει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους»...

Το μήνυμα που αποστέλλουν οι Ολλανδοί είναι σαφές. Σαφές και σε εγχώριο επίπεδο, αφού, όπως αναφέρει εν συνεχεία η ανακοίνωση του ΠΓ, «όλα τα κόμματα της Βουλής, εκτός του Σοσιαλιστικού Κόμματος» (σ.σ. κόμμα που συμμετέχει στην ομάδα GUE/NGL στο Ευρωκοινοβούλιο όπου και το ΚΚΕ) «και της Χριστιανικής Ενωσης, καλούσαν το λαό να ψηφίσει "ναι". Για άλλη μία φορά λοιπόν φάνηκε πόσο μεγάλο είναι το χάσμα μεταξύ του λαού και των πολιτικών εκπροσώπων των κομμάτων». Παράλληλα, σημειώνει ότι το αποτέλεσμα της κάλπης στην Ολλανδία δεν είναι το μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη και, διαπιστώνοντας ότι ο «καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση και εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των ομάδων του κεφαλαίου», αναφέρει, εκτός του παραδείγματος της Γαλλίας, τα αποτελέσματα στο κρατίδιο της Ρηνανίας-Βεστφαλίας στη Γερμανία, που εξανάγκασαν τον Γκέρχαρντ Σρέντερ να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, αλλά και την κατάσταση στην Ιταλία, όπου η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι παραπαίει.

Και η ανακοίνωση του ΠΓ καταλήγει: «Υπάρχει ωστόσο ελπίδα. Παρ' όλη την ή και εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης "βίας" των ΜΜΕ ώστε να ψηφίσει ο κόσμος "ναι" η πλειοψηφία του λαού δεν τους άκουσε, δεν τους άφησε να τον εκφοβίσουν. Το ταξικό ένστικτο, βασισμένο στην εμπειρία της επιδεινούμενης ποιότητας των ιδιωτικοποιημένων υπηρεσιών, καθώς και της μείωσης του εισοδήματος, ήταν ισχυρότερο. Η απόρριψη του "ευρωσυντάγματος" στη Γαλλία και στην Ολλανδία δημιουργεί τη βάση για μια νέα πολιτική για τη διατήρηση αλλά και βελτίωση των συνθηκών εργασίας και των κοινωνικών υπηρεσιών. Ομως, τα μέλη του συνδικαλιστικού κινήματος της Ολλανδίας θα πρέπει να ζητήσουν το λόγο από τις ηγεσίες τους. Το συνδικαλιστικό κίνημα πρέπει να απορρίψει ανοιχτά τη νεοφιλελεύθερη πορεία και να καθοδηγήσει τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στις πολυεθνικές και στην πλουτοκρατία».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ