Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
2.000 κρούσματα χολέρας!

Η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» έφεραν και τη χολέρα

Associated Press

Η «ελευθερία» και η «δημοκρατία» έφεραν και τη χολέρα
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

«Στα πρόθυρα ξεσπάσματος γενικευμένης επιδημίας χολέρας» βρίσκεται η πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, όπου έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής πάνω από 2.000 κρούσματα, μετέδωσε χτες το «Ασοσιέιτεντ Πρες», προσθέτοντας ότι ήδη 8 ασθενείς έχουν χάσει τη ζωή τους. Επίσημα, το υπουργείο Υγείας της -δοτής- κυβέρνησης υπό τον Χάμιντ Καρζάι, πρόεδρο του Αφγανιστάν, επιβεβαιώνει 300 κρούσματα, διαψεύδει ότι υπήρξαν θάνατοι και βεβαιώνει ότι «δεν υπάρχει» κίνδυνος επιδημίας. Αλλά η εικόνα που δίνει η αμερικανική κυβέρνηση - ο μέγας υποστηρικτής της κυβέρνησης Καρζάι -, διαμέσου της USAID, είναι πολύ διαφορετική: Ο Φρεντ Χάρτμαν, ειδικός σε θέματα υγείας, δηλώνει ότι η ασθένεια έχει κοστίσει 8-9 ζωές ήδη, και προειδοποιεί πως «μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα στον πληθυσμό της πόλης», που φθάνει τα 4 εκατομμύρια, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες».

Το ξέσπασμα χολέρας - που ως γνωστόν μεταδίδεται μέσω μολυσμένου νερού ή τροφίμων - «αντιμετωπίστηκε ήδη», σχολίασε στέλεχος της αφγανικής κυβέρνησης. Οπως είπε, οι αρχές κάλεσαν τον πληθυσμό να βράζουν το νερό, να πλένουν τα λαχανικά πριν τα καταναλώσουν και να καθαρίζουν συχνά τα χέρια τους. Ακόμη, δήλωσε ότι εργαζόμενοι του υπουργείου Υγείας χλωρίωσαν πηγάδια σε όλη την πόλη.


Associated Press

Ωστόσο, η κρίση αυτή επισημαίνει μερικά πολύ απλά πράγματα: Την έλλειψη επαρκούς δικτύου υδροδότησης, την πλήρη αδιαφορία και τη συσκότιση από πλευράς των αρχών - και των δυνάμεων οι οποίες τη στηρίζουν - για τη δημόσια υγεία στην Καμπούλ, πόσο μάλλον στις επαρχίες, αλλά και το γεγονός ότι σχεδόν 4 χρόνια μετά την κατάκτηση του Αφγανιστάν, οι υποδομές παραμένουν ανύπαρκτες, πέραν των συνοικιών στις οποίες είναι εγκαταστημένο το διπλωματικό προσωπικό και τα κατοχικά στρατεύματα...

Ατελείωτες οι μάχες

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες και ένας Αφγανός διερμηνέας τραυματίστηκαν από την επίθεση που εξαπέλυσαν «μαχητές Ταλιμπάν» κοντά στην πόλη Γκάζνι, πιθανότατα με τη χρήση τηλεχειριζόμενων εκρηκτικών. Στέλεχος του στρατού των ΗΠΑ υποστήριξε ότι «πίσω» από την ενέργεια βρίσκεται ομάδα «τρομοκρατών» που «ενοικίασαν» φτωχούς Αφγανούς για να τοποθετήσουν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Στο μεταξύ, όπως ανέφερε χτες το «Γαλλικό Πρακτορείο», δύο μαχητές σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε μάχη στην Κανταχάρ, ενώ άλλοι δώδεκα «εχθρικοί μαχητές» - σύμφωνα με την ορολογία που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί - συνελήφθησαν.

Τέλος, η κυβέρνηση Μπλερ - σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα της «Ντέιλι Τέλεγκραφ» - «εξετάζει» το ενδεχόμενο να μειώσει τις δυνάμεις της στο Ιράκ και να τις «προωθήσει» στο Αφγανιστάν, σε μια αναδιάταξη, με στόχο την καταπολέμηση των «υπολειμμάτων των Ταλιμπάν και της αλ Κάιντα» ενόψει των προσεχών εκλογών, κατά σχετικές δηλώσεις του αξιωματούχου της Βασιλικής Αεροπορίας, Γκλεν Τόρπι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ