Τετάρτη 15 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συντονισμός αλλά και τριβές

Συνεχίζονται οι ταπεινωτικοί έλεγχοι από τον ισραηλινό στρατό

Associated Press

Συνεχίζονται οι ταπεινωτικοί έλεγχοι από τον ισραηλινό στρατό
ΡΑΜΑΛΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Την πρώτη τους συνάντηση επρόκειτο να έχουν, αργά χθες, οι αντιπροσωπείες Ισραηλινών και Παλαιστινίων που θα ασχοληθούν με το συντονισμό των δύο πλευρών ενόψει του ισραηλινού «απεγκλωβισμού» από τη Λωρίδα της Γάζας. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει στο Τελ Αβίβ. Επικεφαλής της ισραηλινής αντιπροσωπείας τέθηκε ο υπαρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Μοσέ Καπλίνσκι, ενώ της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, ο υφυπουργός Εσωτερικών Τζαμάλ Αμπού Ζάιντ.

Σχολιάζοντας τις προετοιμασίες, που, ήδη, γίνονται από την πλευρά του ισραηλινού στρατού για την εφαρμογή του σχεδίου «απεγκλωβισμού», ο αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ, Νταν Χαλούτζ, υποστήριξε ότι η αποχώρηση θα «καθυστερήσει σε περίπτωση που γίνουν επιθέσεις από παλαιστινιακές οργανώσεις». Εντούτοις, συμπλήρωσε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί κανονικά, «αφού το Ισραήλ λάβει τα απαραίτητα μέτρα και προχωρήσει στα αναγκαία αντίποινα, εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο».

Στην περιοχή μεταβαίνουν σήμερα ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου Ελιοτ Αμπραμς και ο επικεφαλής των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών, Ομάρ Σουλεϊμάν. Στόχος της επίσκεψης των 2 ανδρών είναι να προετοιμαστεί η επίσκεψη της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, μέσα στις επόμενες μέρες.

Εσωτερική ένταση

«Είναι περισσότερο από αναγκαίο να υπάρξουν όρια στη δράση των ενόπλων συμμοριών», τόνισε, χθες, από τη Ραμάλα, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Αχμάντ Κορέι, διαχωρίζοντας τον όρο «ένοπλες συμμορίες» από τις μαχητικές ένοπλες οργανώσεις. Ο Κορέι μίλησε για «ανθρώπους που εκμεταλλευόμενοι την ισραηλινή επιθετικότητα, το χάος και την ανασφάλεια, χρησιμοποιούν τα όπλα για προσωπικούς λόγους». Επίσης, υπεραμύνθηκε της εκτέλεσης 4 Παλαιστινίων, την Κυριακή στη Γάζα, οι οποίοι είχαν καταδικαστεί για συμμετοχή σε τέτοιες συμμορίες και δολοφονίες πολιτών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ