Τρίτη 14 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Ανοιξε τα γκαβά σου

Ε, εσύ! Σ' εσένα μιλώ, που χασκογελούσες σα βλάκας και κοιτούσες σα χάνος τους βουλευτάδες να χειροκροτούν επί τριήμερον τους αρχηγούς τους. Κατάλαβες τι έγινε, αυτές τις μέρες, στη Βουλή; Ματσαραγκιά στήθηκε. Ο Γιωργάκης έκανε πρόταση μομφής, για να στριμώξει, τάχα, την κυβέρνηση και να το παίξει μάγκας στους δικούς του. Κι ο Κωστάκης πήρε την «πάσα» και προχωράει ακάθεκτος να βάλει γκολ στο δικό σου τέρμα. Θα τα ξεσκίσει τα δίκτυα. Θα σου πάρει και τα σώβρακα. Τι λες; Εσύ έχεις τη δουλιά σου; Κούνια που σε κούναγε. Σταμάτα να «εκστασιάζεσαι» με τα τηλε-σόου της αποχαύνωσης και σκέψου πως κι άλλοι είχαν δουλιά και την έχασαν. Τ' αφεντικά σχολάνε όποιους κι όσους θέλουν, χωρίς να δίνουν λογαριασμό. Χιλιάδες εργάτες πληρώνονται αν κι όποτε γουστάρει ο εργοδότης και χιλιάδες άλλοι δουλεύουν σαν σκλάβοι και παίρνουν πενταροδεκάρες.

Τι είπες; Σου τα λέω αυτά για να κάνω προπαγάνδα; Τον κακό σου τον φλάρο. Για να σου ανοίξω τα γκαβά στα λέω. Και γιατί ξέρω ότι, όσο θα παραμένεις γκαβός, θα την πληρώνουν και άλλοι, μαζί τους κι εγώ. Μην το παίζεις σ' εμένα χορτάτος και αδιάφορος. Τα χνότα σου βρωμάνε απ' την πείνα. Πολλές φορές δεν έχεις τσιγάρο να καπνίσεις, τρέχουν τα σάλια σου για ένα ποτήρι κρασί. Κι όσο χοντρόπετσος αν είσαι, στενοχωριέσαι, βλέποντας τα παιδιά να σε κοιτούν στα μάτια και να μην έχεις να τους δώσεις. Αυτά δε φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν τις δικές σου αμαρτίες. Ασε, λοιπόν, τις εξυπνάδες και κοίτα τι θα κάνεις. Το να δέχεσαι ό,τι σου σερβίρουν οι τηλεοράσεις και σου τσαμπουνάνε τα «λαμόγια», δε σου λύνει το πρόβλημα. Θα πας αδιάβαστος.

Και μη μου λες «δε γίνεται τίποτα». Προσπάθησες κι απέτυχες; Πάλεψες και δεν μπόρεσες; Πολέμησες κι έχασες; Οχι. Εμ, βέβαια, όσο κάθεσαι να σε ληστεύουν και να σε ξευτιλίζουν, στο τέλος θα σ' αρέσει κιόλας. Κοιτάς να βολευτείς με το γλείψιμο και την υπακοή. Νομίζεις ότι είσαι ο έξυπνος κι ο πονηρός, που θα τα καταφέρει χωρίς να κουραστεί πολύ, δίχως να συγκρουστεί και να «χαλάσει τη ζαχαρένια του». Και λες «εγώ να βολευτώ και "στ' αυτά μου" για τους άλλους». Ηλίθιος είσαι. Αν ήσουν έξυπνος, γιατί πεινάς; Και σιγά την εξυπνάδα που χρειάζεσαι για να γλείφεις και να προσκυνάς. Οι βλάκες τι άλλο κάνουν; Ξύπνα, κακομοίρη μου, γιατί «αν δε βρέξεις τον κώλο, ψάρι δε βγάζεις» κι αν δεν ορθώσεις το κορμί σου θα «πλακώσουν και οι γύφτοι».

Εγώ που σε βρίζω, σε νοιάζομαι κιόλας, ενώ οι άλλοι που σου μιλούν με γλυκόλογα, θέλουν το κακό σου. Μη νομίζεις ότι ο Πολυζωγόπουλος ενδιαφέρεται για πάρτη σου. Στη δούλεψη των αφεντικών είναι, τα βοηθά, κι ας λέει πως τα πολεμάει. Δεν τον άκουσες, που πρότεινε να πληρώσεις εσύ για τη σωτηρία των ασφαλιστικών ταμείων κι όχι αυτοί που τα φαλιρίζουν; Δεν καταλαβαίνεις ότι θέλει να πάει για βουλευτής και υπουργός, όπως ο Πρωτόπαππας; Αντε, από αύριο το πρωί στον αγώνα...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ