Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΥΓΕΙΑ
ΙΚΑ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Προβλήματα και μεγάλες ελλείψεις

Ερώτηση στη Βουλή κατέθεσε το ΚΚΕ

Τα προβλήματα και τις μεγάλες ελλείψεις που αντιμετωπίζει σε όλους τους τομείς το ΙΚΑ Νομού Λάρισας, που καλύπτει πάνω από 100.000 ασφαλισμένους, έφεραν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Π. Παναγιωτόπουλο, οι βουλευτές του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας και Ν. Γκατζής.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό και άλλο προσωπικό είναι μεγάλες. Οι βουλευτές αναφέρουν ενδεικτικά ότι υπάρχουν στο ΙΚΑ μόνο 24 παθολόγοι και 56 γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Οπως επισημαίνουν, οι παθολόγοι είναι λίγοι γιατί δύο πέθαναν, ένας είναι άρρωστος και δυο βγαίνουν σε σύνταξη, αλλά προσλαμβάνεται μόνο ένας γιατρός. Επίσης, το ΙΚΑ Λάρισας δεν έχει μηχανολογικό - ιατρικό εξοπλισμό που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και πληρώνει υπέρογκα ποσά σε συμβάσεις με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα προγράμματα προληπτικής ιατρικής.

«Αυτή η κατάσταση αγανακτεί τους εργαζόμενους και τους αναγκάζει να καταφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα, όπου πληρώνουν παραπάνω χρήματα για τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Σήμερα το 47% των δαπανών για την Υγεία είναι απευθείας από την τσέπη των εργαζομένων. Αυτό είναι καταλήστευση των εργαζομένων και των Ταμείων τους, και εφαρμόζεται από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά υποσκάπτουν τον όποιο δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος Υγείας - Πρόνοιας έχει απομείνει, για να εξυπηρετήσουν την κερδοφορία του κεφαλαίου», επισημαίνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Και ρωτούν τον υπουργό: «Τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση για να καλυφθούν οι ελλείψεις και οι ανάγκες του ΙΚΑ στο Νομό Λάρισας;».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ