Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΥΓΕΙΑ
ΠΟΕΔΗΝ
Ανθυγιεινή συναίνεση

Παρά τη διαρκή υποβάθμιση των δημόσιων νοσοκομείων, η ηγεσία της Ομοσπονδίας αναλώνεται σε ανέξοδες διαπιστώσεις και καταγγελίες

Στην απλή περιγραφή των προβλημάτων των υγειονομικών και σε ανέξοδη κριτική στην κυβέρνηση, αναλώθηκε χτες η πλειοψηφία της ηγεσίας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ αρνείται συστηματικά να αναλάβει αγωνιστική δράση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στην Υγεία, καλλιεργεί αυταπάτες στους υγειονομικούς ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν μέσα από τις επαφές με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και προβάλλει αιτήματα που βρίσκονται σε απόσταση - έως και σε αντίθεση - με τα συμφέροντα των υγειονομικών. Συστηματικά, αρνείται την αγωνιστική πρόταση των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στην ΠΟΕΔΗΝ για αλλαγή του διεκδικητικού πλαισίου και την οργάνωση αγωνιστικών κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση αιτημάτων και στόχων πάλης, που να αντιστοιχούν στις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, επιβεβαιώνεται ότι, παρά τις περί του αντιθέτου εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι δαπάνες για την Υγεία μειώθηκαν το 2005 κατά 0,2% του ΑΕΠ (από 2,9% σε 2,7%). Τα κονδύλια των εφημεριών των γιατρών πάγωσαν και περικόπηκε κατά 10,5% το κονδύλι για τις εφημερίες του μη ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να αναμένεται αδυναμία πληρωμής των δεδουλευμένων το φθινόπωρο.

Οι κενές θέσεις υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία ξεπερνούν τις 30.000, βάσει των απαρχαιωμένων οργανισμών του 1980 και, βέβαια, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι πραγματικές λαϊκές ανάγκες για την παροχή υπηρεσιών Υγείας. Η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ούτε μια πρόσληψη και επιχειρεί να μπαλώσει τα κενά με συμβασιούχους, STAGE, επικουρικό προσωπικό και ιδιωτικά συνεργεία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών Υγείας (Πολυκλινική Ολυμπιακού Χωριού, συμβάσεις ενοικίασης κλινών ΜΕΘ απ' τους ιδιώτες, συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα).

Κι ενώ το κεφάλαιο επελαύνει στο χώρο της Υγείας, η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ εμφανίστηκε να εγκαλεί την κυβέρνηση, επειδή ...δεν εφαρμόζει το αντιλαϊκό της πρόγραμμα για την Υγεία και ανακοίνωσε ότι θα προτείνει στην Εκτελεστική Επιτροπή, που συνεδριάζει σήμερα, την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στο υπουργείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ