Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 41
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Κοινή σύσκεψη για το συντονισμό της δράσης

Αύριο Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας

Από τις κοινές κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων, στις 18 Απρίλη

Motion Team

Από τις κοινές κινητοποιήσεις εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων, στις 18 Απρίλη
Κοινή σύσκεψη για το συντονισμό και την ένταση του αγώνα ενάντια στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου, όπως αυτή εκφράζεται με την παραπέρα διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, πραγματοποιούν εργαζόμενοι στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, μικρέμποροι και αυτοαπασχολούμενοι. Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη, στις 8.30 μ.μ. σε αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Πλ. Μητροπόλεως 10), στον οποίο ανήκει και η πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της σύσκεψης.

Μπροστά στην όξυνση της επιθετικότητας της κυβέρνησης ενάντια στα δικαιώματα όλων των εργαζομένων και με δηλωμένη την πρόθεσή της να προχωρήσει άμεσα στη νομική κατοχύρωση του διευρυμένου ωραρίου, όπως αξιώνουν οι μεγαλοκαρχαρίες του εμπορίου, εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι συντονίζουν τη δράση τους. Η αυριανή σύσκεψη αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην κατεύθυνση να εκφραστεί ενιαία η απάντηση όλων εκείνων που πλήττονται άμεσα από την προωθούμενη απελευθέρωση του ωραρίου και την κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Οι δεκάδες επιτυχημένες κοινές συγκεντρώσεις των εμποροϋπαλλήλων και των μικρών ΕΒΕ στις 18 Απρίλη σε όλη τη χώρα, αποτελούν την καλύτερη μαγιά για να «πατήσει» η κοινή δράση σε ακόμα πιο στέρεα βάση, να πάρει τη μορφή γενικευμένης και συνολικής αντίθεσης με την πολιτική που ενισχύει τα μονοπώλια, καταδικάζοντας τους μικρεμπόρους σε αφανισμό και τους εμποροϋπαλλήλους σε εξαντλητικά ωράρια και περιστολή των δικαιωμάτων τους.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Μαρία Τσαγκατάκη δήλωσε στο «Ρ» ότι το ζήτημα της απελευθέρωσης του ωραρίου αφορά όλη την εργατική τάξη, αφορά τους μικρέμπορους και τους αυτοαπασχολούμενους. «Η απελευθέρωση του ωραρίου εκτός από τους εμποροϋπαλλήλους θα συμπαρασύρει και μια σειρά από άλλους κλάδους εργαζομένων, όπως τους ιδιωτικούς υπαλλήλους, τους λογιστές, τους κούριερ, ακόμα και τους τραπεζοϋπαλλήλους. Θα ενταθεί η εκμετάλλευση με τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης, της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, του ωρομισθίου».

Από τα δόντια των μονοπωλίων δε θα γλιτώσουν, όπως τόνισε η πρόεδρος του Συλλόγου, ούτε οι μικρέμποροι και οι αυτοαπασχολούμενοι. «Είναι αδύνατον - σημείωσε - να αντέξουν σ' αυτόν τον σκληρό ανταγωνισμό. Είναι αδύνατον να αντεπεξέλθουν στα μεγάλα λειτουργικά έξοδα, να κρατούν τα καταστήματά τους 80 ώρες ανοιχτά. Ομως πρέπει να γνωρίζουν και οι καταναλωτές ότι μια χούφτα μονοπωλίων που θα κυριαρχεί στην αγορά είναι αυτή που θα καθορίζει τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων με μοναδικό τους κριτήριο το κέρδος».

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, τόνισε η Μ. Τσαγκατάκη, υπάρχει διέξοδος. «Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα. Οι εργαζόμενοι και συνολικά ο λαός να βγάλουν τα αναγκαία πολιτικά συμπεράσματα. Να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα του κεφαλαίου και τις συνδικαλιστικές τους παρατάξεις που στηρίζουν την πολιτική των μονοπωλίων. Να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σύγκρουσης και ρήξης μ' αυτήν την πολιτική με στόχο την κατάργηση των μονοπωλίων, για τη συγκρότηση του Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία, όπου το συγκεντρωμένο λιανικό εμπόριο θα περάσει υπό κρατικό, κοινωνικό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ