Τετάρτη 8 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
«θέλετε φτηνούς και ευέλικτους εργάτες»

Παρέμβαση - διαμαρτυρία ενάντια στα σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ για την Ανώτατη Εκπαίδευση

«Τα δικά μας παιδιά διώκονται από τα σχολεία. Τα δικά μας παιδιά δέχονται την αντιεκπαιδευτική επίθεση. Το ζήτημα της Παιδείας πλήττει την εργατική τάξη, πλήττει τα παιδιά της».

Τα πράγματα χτες το πρωί, ειπώθηκαν με το όνομά τους, χωρίς περιστροφές και ψευδαισθήσεις, κατά τη διάρκεια παράστασης διαμαρτυρίας που έκαναν εκπρόσωποι εννέα ταξικών συνδικάτων, στο υπουργείο Παιδείας.

Τα συνδικάτα των Οικοδόμων, Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μετάλλου, Ιματισμού και Κλωστοϋφαντουργίας, Εμποροϋπαλλήλων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Ιδιωτικών Κλινικών και Επισιτισμού - Τουρισμού, διατυπώνοντας την αντίθεσή τους στα νομοσχέδια της «αξιολόγησης» και της «διά βίου μάθησης» που προωθεί το υπουργείο, απαίτησαν την απόσυρσή τους και έκαναν σαφές ότι η ενημερωτική καμπάνια για θέματα Παιδείας των συνδικάτων που ήδη ξεκινά θα φτάσει σε κάθε εργάτη και κάθε μαθητή.

«Με τη λεγόμενη αξιολόγηση πανεπιστημίων και ΤΕΙ και την εφαρμογή της δήθεν "διά βίου μάθησης" προωθείται ουσιαστικά η πολυδιάσπαση, η υποβάθμιση και η ιδιωτικοποίηση των σπουδών, γι' αυτό και απαιτούμε την απόσυρση των νομοσχεδίων. Γιατί αυτό που επί της ουσίας θα αξιολογείται θα είναι το κατά πόσον τα ιδρύματα προσαρμόζονται στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων, κατά πόσον οι απόφοιτοι των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ θα αποτελούν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό και η έρευνα θα επιφέρει γιγάντωση των κερδών των πολυεθνικών», επισήμαναν οι συνδικαλιστές με υπόμνημά τους προς το υπουργείο.

Ομως, η υπουργός Παιδείας, αν και είχε ενημερωθεί για τη χτεσινή παράσταση, δεν μπήκε καν στον κόπο να ακούσει τα αιτήματα των ταξικών συνδικάτων «για ενιαίο και 12χρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο, Ανώτατη Εκπαίδευση που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες, με υψηλού επιπέδου σπουδές, εξ ολοκλήρου δημόσιες και δωρεάν και πτυχία με αξία για δουλιά με πλήρη δικαιώματα».

Τελικά, οι συνδικαλιστές συναντήθηκαν με τον Κ. Ράμμα, ειδικό γραμματέα του υπουργείου, ο οποίος αρχικά προσποιήθηκε ότι δεν ξέρει τίποτα για το «έγκλημα» που γίνεται σε βάρος των παιδιών της εργατικής τάξης, στη συνέχεια επιδόθηκε σε μια προσπάθεια μετάλλαξης της πραγματικότητας. «Οι απόψεις σας ταυτίζονται με την πολιτική της κυβέρνησης», ήταν η προκλητική απάντησή του στους εκπροσώπους των εργαζομένων, που όχι μόνο βιώνουν την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά και συνειδητοποιούν ότι η ανατροπή της είναι η μόνη διέξοδος για πραγματική Παιδεία σε όφελος του λαού.


Κορυφή σελίδας
Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ