Motion Team |
Παρότι το νομοθέτημα για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων ψηφίστηκε μόνο από τους κυβερνητικούς βουλευτές, κατά τη χτεσινή συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής εκφράστηκε η πολιτική συμφωνία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στα σχέδια για την ανώτατη εκπαίδευση. Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Γ. Χουρμουζιάδης έκανε λόγο για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση και υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Το νομοσχέδιο στηρίζεται σε αξίες που αντλούνται από την αγορά», επισήμανε ο Γ. Χουρμουζιάδης, σημειώνοντας πως στόχο αποτελεί το να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην παγκόσμια αγορά, που θα προσφέρει ταχύρυθμη και αναλώσιμη κατάρτιση και θα οδηγεί στην κατηγοριοποίηση των πανεπιστημίων. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε ότι οι φοιτητές και οι σπουδαστές βλέπουν την υποβάθμιση των σχολών με εστίες και λέσχες ακατάλληλες. Παράλληλα, όσον αφορά στη θεσμοθέτηση του παραρτήματος πτυχίου σημείωσε πως αυτό «θα πάρει τον χαρακτήρα της συστατικής επιστολής».
«Οι διαδικασίες αξιολόγησης δεν αποβλέπουν στην επιβολή ποινών αλλά στην καταγραφή των προβλημάτων», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας Σπ. Ταλιαδούρος, σημειώνοντας: «Τόσο η πολιτεία όσο και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τη λύση τους». Το στίγμα πάντως των κυβερνητικών επιδιώξεων έδωσε και η εισηγήτρια της ΝΔ, Μ. Κόλλια, η οποία μίλησε για πανεπιστήμια που θα παρέχουν τίτλους σπουδών «στοχεύοντας στην ανταγωνιστικότητα». Σημείωσε δε ότι βάση αυτής της επιλογής αποτελεί «η πολιτική βούληση της ΕΕ που εκφράστηκε τον Μάρτιο του 2000 στη Λισαβόνα». Σύμφωνη με την αρχή ότι η αξιολόγηση πρέπει να υπηρετεί την ανταγωνιστικότητα εμφανίστηκε η εισηγήτρια του ΠΑΣΟΚ, Συλβ. Ράπτη, δηλώνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοθέτημα λόγω «έλλειψης πρότερου έντιμου βίου της κυβέρνησης» καλώντας τη να ξεκαθαρίσει το θέμα της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Το νομοθέτημα καταψήφισε και ο ΣΥΝ.
Με τους κυβερνητικούς βουλευτές να είναι οι μόνοι που τάχθηκαν υπέρ, ψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τη «διά βίου μάθηση». Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο Γ. Χουρμουζιάδης εξέφρασε την αντίθεσή του, μιλώντας για ένα νομοθέτημα που επαναπροσδιορίζει την έννοια της μάθησης με τους όρους και τα ζητούμενα της ελεύθερης αγοράς. Οπως είπε, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ που εμπλέκονται στην εν λόγω διαδικασία οδηγούνται «έξω και μακριά από τις ξεκάθαρες ανάγκες του κοινωνικού ανθρώπου και την παραγωγή επιστημονικής γνώσης» και μετατρέπονται σε «περιοχή ανεξέλεγκτων ανταγωνισμών». Παράλληλα, ο Γ. Χουρμουζιάδης σημείωσε ότι με τις επιμέρους διατάξεις του νόμου «στήνεται μια νεοπλασματική γραφειοκρατία, αμείλικτος εχθρός της γνώσης».