Την αναγκαιότητα να αντισταθούν οι εργαζόμενοι στα αντιλαϊκά σχέδια της δημοτικής αρχής τονίζει σε ανακοίνωσή της η παράταξη
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται, ότι στην εφαρμογή και υλοποίηση της πολιτικής της - που απορρέει και από τις συναποφάσεις της ΕΕ - η κυβέρνηση έχει αρωγό και ενεργό συμπαραστάτη την πλειοψηφία της διοίκησης του Δήμου Αθήνας. Πρώτα και κύρια της δημάρχου, Ντ. Μπακογιάννη, αλλά και των πολιτικών δυνάμεων που βρίσκονται στην αντιπολίτευση του Δήμου (ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ), οι οποίες «βάζουν πλάτη» στην υλοποίηση της αντιλαϊκής πολιτικής από το Δήμο.
Συγκεκριμένα, τονίζεται: «η κυβέρνηση και η πλειοψηφία των δυνάμεων στο ΔΣ, θέλουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα τον πρώτο δήμο της χώρας, να λειτουργεί ως επιχείρηση, όπου θα αλωνίζουν οι ιδιώτες για δικό τους όφελος. Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου μετατρέπει τους εργαζόμενους σε "λάστιχο", καταργώντας τη σταθερή και μόνιμη δουλιά, έτσι ώστε να δουλεύουν με μερική απασχόληση και άλλες "ελαστικές μορφές", χωρίς δικαιώματα».
Είναι χαρακτηριστική η θέση της Ντ. Μπακογιάννη στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ, όπου «μαζί με την πλειοψηφία, απέρριψε το αίτημα των εργαζομένων για σταθερή και μόνιμη εργασία», αλλά και η πάγια θέση της ότι «πρέπει να ανοίξει ο διάλογος για το Ασφαλιστικό, να επεκταθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι αλλαγές στην αγορά εργασίας».
Ταυτόχρονα με την επίθεση στους εργαζόμενους, «επιβάλλει στους δημότες να πληρώνουν πολλαπλά για υπηρεσίες κοινωνικού χαρακτήρα (πχ αύξηση των δημοτικών τελών, αύξηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς) και εκχωρεί στους ιδιώτες αρμοδιότητες του Δήμου (πράσινο, καθαριότητα, ανακύκλωση κ.ά.)».
Η ΔΕ καταγγέλλει επίσης τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών παρατάξεων στο Δήμο Αθήνας (ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ), οι οποίες συναινούν στην υλοποίηση της αντεργατικής, αντιλαϊκής πολιτικής που ακολουθεί η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. «Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ΔΕ να προχωρήσουν σε Γενική Συνέλευση του σωματείου, για να συζητήσουμε τα προβλήματα των εργαζομένων και να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις», καταγγέλλεται στην ανακοίνωση, «αρνούνται κατηγορηματικά, ενώ με την τακτική και τη δράση τους προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους σε δευτερεύοντα ζητήματα».