Σελ. /40
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Ιούνη 2005 - αριθ. φύλλου: 9194

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
ΚΑΜΠΑΝΑ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ ενάντια στα αντεργατικά μέτρα

Προάγγελος έντασης και γενίκευσης της αντεργατικής επίθεσης αποτέλεσε η κατάπτυστη συμφωνία που υπέγραψαν οι εργατοπατέρες της ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, στην ΟΜΕ - ΟΤΕ, με τη διοίκηση της επιχείρησης. Λίγες μέρες μετά, η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων ανακοίνωσε τα δικά της αντιδραστικά σχέδια, για μείωση των μισθών και συρρίκνωση των κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων. Ακολούθησε η δημόσια παρέμβαση Καραμανλή και αμέσως μετά η εξαγγελία για τη νομοθετική αντιασφαλιστική ρύθμιση του Ασφαλιστικού των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η συμφωνία στον ΟΤΕ, βάζοντας οριστικά τέλος στο καθεστώς μονιμότητας, ανοίγει το δρόμο για τη γενίκευση των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Περιλαμβάνει ρυθμίσεις που ενισχύουν την ασυδοσία του εργοδότη επιβάλλοντας ακόμα χειρότερους όρους εργασίας με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας και την υπερεκμετάλλευση των εργαζομένων για ακόμα περισσότερα κέρδη. Η συμφωνία του ΟΤΕ αποτελεί το μοντέλο για το ξήλωμα των εργασιακών σχέσεων στον πρώην και ευρύτερο δημόσιο και όχι μόνο τομέα και αποκαλύπτει τη γενικότερη λογική της «σύγκλισης» προς τα κάτω των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μπροστά σ' αυτή την εξέλιξη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο χτυπάει καμπάνα συναγερμού. Καλεί την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους να ορθώσουν κυματοθραύστη αντίστασης. Να μην δείξουν καμιά αναμονή, καμιά ανοχή στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ και να προετοιμαστούν για σκληρούς ταξικούς αγώνες, αντιπαραθέτοντας στόχους πάλης για την ικανοποίηση όλων των σύγχρονων αναγκών τους.


ΣΕΛ.  2   -   4,    6   -   7

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ραδιενεργός «τορπίλη» απειλεί την Αττική!

«Το περιβάλλον αναδεικνύεται ως πρώτης προτεραιότητας ζήτημα για την ποιότητα ζωής της εργατικής τάξης, όλου του λαού και επιβίωσης των μελλοντικών γενεών», τονίζει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος.

Σήμερα, ο «Ρ» αποκαλύπτει ένα ακόμη περιβαλλοντικό έγκλημα: Εκατομμύρια τόνοι από ραδιενεργά κατάλοιπα του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων της Δραπετσώνας, βρίσκονται εντελώς εκτεθειμένα την τελευταία 25ετία σε τοποθεσία του Σχιστού, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων, έχοντας πιθανότατα μολύνει σοβαρά τον υδροφόρο ορίζοντα και καταυλισμούς Τσιγγάνων που ζούσαν κατά καιρούς κοντά στην περιοχή.

Στη φωτογραφία μέρος της συγκεκριμένης έκτασης, όπου έχουν ξεκινήσει κάποιες υποτυπώδεις εργασίες...


ΣΕΛ.  12   -   13


ΔΗΜΟΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
Χαράτσια και δάνεια στις πλάτες των δημοτών

Ο υπέρογκος δανεισμός, τα αυξανόμενα τέλη και φόροι και η εκποίηση δημοτικής και δημόσιας περιουσίας είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής


ΣΕΛ.  9
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Ζυμώσεις στα πλαίσια του συστήματος

Η συνεχής όξυνση των λαϊκών προβλημάτων και η προοπτική πρόωρων γενικών εκλογών το ερχόμενο φθινόπωρο προκαλεί πυρετό ζυμώσεων, κυρίως, στο χώρο της «κεντροαριστεράς»


ΣΕΛ.  35
«ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ»
Νυν υπέρ πάντων τα κεφαλαιοκρατικά κέρδη

Το νομοσχέδιο για τις «Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα» εγκαινιάζει μια νέα εποχή, για τη λεηλασία του λαού και του δημόσιου πλούτου και την εκχώρηση κρατικών λειτουργιών προς το κεφάλαιο


ΣΕΛ.  18   -   19

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ