Τρίτη 7 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Να απορρίψουν την «εθελούσια έξοδο»

Η «εθελούσια έξοδος» στον ΟΤΕ θα πλήξει πρώτα και κύρια τα δικαιώματα των νέων εργαζομένων. Εκείνων που θα κληθούν να καλύψουν το κενό των περίπου 6.000 υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν, βάσει της συμφωνίας που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΜΕ - ΟΤΕ με τη διοίκηση του Οργανισμού. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα έχουν να αντιμετωπίσουν τη βαρβαρότητα των λεγόμενων ελαστικών μορφών απασχόλησης. Τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα συρρικνώνονται δραματικά. Η σύμβαση - πιλότος στον ΟΤΕ θα συντελέσει στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και στις άλλες πρώην ΔΕΚΟ, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η νέα γενιά των πολιτικών ομήρων, θα αποτελέσει μέσο πίεσης στα χέρια της εργοδοσίας για την ακόμα μεγαλύτερη συμπίεση προς τα κάτω των δικαιωμάτων και των παλιότερων εργαζόμενων.

Η υπογραφή της συμβιβασμένης συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στην επαίσχυντη σύμβαση, ισοδυναμεί με ευθεία υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ καμιά σχέση δεν έχουν με τα πραγματικά συμφέροντα της εργατικής τάξης. Εξυπηρετούν και προωθούν ανοιχτά την πολιτική της κυβέρνησης, του κεφαλαίου και των πολιτικών του δυνάμεων, σε βάρος όχι μόνο των υπαλλήλων του ΟΤΕ, αλλά και ενάντια στο σύνολο των εργαζομένων. Οι συνδικαλιστές του ΣΥΝ, με τη συμμετοχή τους στον «κοινωνικό διάλογο», έχουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης για τη σύμβαση που βαθαίνει την εργασιακή εκμετάλλευση για τις επερχόμενες γενιές.

Είναι στο χέρι των εργαζομένων να δώσουν απάντηση στην ανοιχτή προδοσία των συμφερόντων της τάξης τους από τους εργοδοτικούς - κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Να σκεφτούν καλά για το αν πρέπει να κάνουν χρήση της «εθελούσιας εξόδου». Να ζυγίσουν τα οφέλη και τις συνέπειες. Κάθε εργαζόμενος του ΟΤΕ που θα αποχωρεί με το δέλεαρ της χρηματικής αποζημίωσης, θα μπήγει όλο και πιο βαθιά το μαχαίρι της εκμετάλλευσης στο νέο εργαζόμενο που θα τον αντικαταστήσει. Να αναλογιστεί ότι με τη λεγόμενη εθελούσια έξοδο, εκείνο που στην πραγματικότητα διακυβεύεται είναι το συμφέρον της εργατικής τάξης, των νέων εργαζομένων, που θα κληθούν να δουλέψουν σε συνθήκες πολύ χειρότερες από εκείνες που ο ίδιος εργάστηκε.

Οσο δύσκολη κι αν είναι η απόφαση για την απόρριψη της λεγόμενης «εθελούσιας εξόδου», είναι απόφαση ταυτισμένη με το πραγματικό συμφέρον της εργατικής τάξης. Είναι απόφαση αξιοπρέπειας και συναίσθησης της ευθύνης απέναντι στους μεροκαματιάρηδες του αύριο. Είναι επιλογή καταδίκης εκείνων των «συνδικαλιστών», που τάχθηκαν να παίζουν το ρόλο του πεμπτοφαλαγγίτη του κεφαλαίου στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Δεν είναι λίγα τα παραδείγματα εργαζομένων που αντιστάθηκαν και παλιότερα στις σειρήνες της υποταγής και αρνήθηκαν να γίνουν συνένοχοι στο αντεργατικό έγκλημα. Στις περιπτώσεις της Λάρκο και των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, υπήρξαν εργαζόμενοι που σήκωσαν το ανάστημά τους και αρνήθηκαν τα αργύρια της «εθελούσιας εξόδου». Σε συνθήκες επέλασης της αντεργατικής επίθεσης σε όλα τα μέτωπα, ιδού πεδίον δόξης λαμπρό για όλους τους εργαζόμενους του ΟΤΕ που καλούνται τώρα να συμβάλουν «εθελούσια» στο ξερίζωμα κάθε δικαιώματος για τις μελλοντικές γενιές των εργαζομένων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ