Κυριακή 5 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η ΑΛΛΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ
Οχι άλλα δημοψηφίσματα!

Λοιπόν, αποδείχτηκε, περίτρανα, πόσο δίκαιο είχε η ελληνική κυβέρνηση, και γι' αυτό τη συγχαίρω, που είπε «όχι» στο δημοψήφισμα! Μα, θα πρέπει να είσαι βλάκας, να πιστεύεις, πως ο λαός έχει την ικανότητα, και την υπευθυνότητα, να ψηφίσει σωστά. Αν ο λαός είχε αυτά τα προσόντα, είναι φανερό, δε θα ψήφιζε ποτέ ΝΔ, ούτε ΠΑΣΟΚ, βέβαια. Πώς, λοιπόν, να εμπιστευτείς έναν τέτοιο λαό; Δεν είδες τι έπαθαν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί; Δεν έλαβαν υπόψη τους, οι άμυαλοι, ούτε καν τον κ. Παπανδρέου, ούτε καν τον κ. Καραμανλή, οι οποίοι, βασιλικότεροι του βασιλέως, οι απίθανοι, τους παρότρυναν. Τους παρότρυναν με ύφος και με στόμφο τριακοσίων καρδιναλίων. Εκείνοι, οι λαοί της Γαλλίας και της Ολλανδίας, όμως, τους «έφτυσαν» πατόκορφα, όπως κοινώς λέμε.

Τους «έφτυσαν», αλλά ετούτοι, ο κ. Παπανδρέου, ο κ. Καραμανλής και όλοι οι άλλοι έμμισθοι ή άμισθοι ντόπιοι ευρωντελάληδες, σκούπισαν το φτύσιμο και συνέχισαν τη ζωή τους, ωσάν να μην συνέβη τίποτα! Ωσάν να εκτελούσαν αποστολή! Η ήττα, δεν τους ακούμπησε! Τα μεγάλα λόγια, οι συμβουλές, οι εκβιασμοί, που εκτόξευσαν, δεν ήταν παρά κουβέντες του αέρα. Που ειπώθηκαν από ανεύθυνους ανθρώπους, σε ξένο έδαφος, μάλιστα, για ξένα χωράφια. Το ζήτημα του «ευρωσυντάγματος», δεν αφορά την Ελλάδα. Εμείς, πανέξυπνοι γαρ, λύσαμε το γόρδιο δεσμό. Τραβήξαμε ένα αντιδημοκρατικό, για να μην πω καθαρά φασιστικό, σπαθί και «χραπ» έληξε το θέμα! Την απόφαση, την πήρε η Βουλή. Οχι, παίζουμε!

Γι' αυτό σας λέω, η ελληνική κυβέρνηση, και οι ντόπιοι σύμμαχοί της, πιάνουν πουλιά στον αέρα! Και μακάρι να μας άκουγαν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και να γλίτωναν το σοκ. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη. Σημαδεύεις την τράπουλα και μοιράζεις χαρτί, σίγουρος πως δε θα υπάρξουν εκπλήξεις! Με το δημοψήφισμα ρισκάρεις. Και δεν είναι το «όχι», εκείνο που σε τρομάζει. Εκείνο, που, κυρίως, θέλεις να αποφύγεις είναι να ανοίξουν οι κρουνοί της γνώσης. Να χυθεί φως στα άρθρα και στις παραγράφους των άρθρων. Εκεί που εξαρτάται το παρόν και το μέλλον σου.

Γι' αυτό, σας λέω. Οσοι προκηρύσσουν δημοψηφίσματα βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο το μέλλον της Ευρώπης! Πονηρεύουν τους λαούς να ψάξουν. Και ψάχνοντας οι λαοί ανακαλύπτουν. Και ανακαλύπτοντας σου πετάνε ένα «όχι» και σου φέρνουν τον ουρανό σφοντύλι. Και με το «όχι» τους, σε αναγκάζουν, να πετάξεις και το τελευταίο φύλλο συκής, που φοράς. Σε αναγκάζουν να προχωρήσεις την ολοκλήρωση του καπιταλισμού σου κόντρα στην εκφρασμένη τους και με ψηφοφορία, πια, θέληση. Με άλλα λόγια, βάζεις χοντρούς μπελάδες στο κεφάλι σου. Ενώ, αν δεν τους ρώταγες, δε θα υπήρχε θέμα...

Κύριε Καραμανλή, σε εσάς προσωπικά και σε όλους τους άλλους θιασώτες των συνοπτικών διαδικασιών, σας σφίγγω, μέσα από την καρδιά μου και με όλη μου τη θέρμη, το χέρι. Και θα σας το σφίξω, ακόμα πιο θερμά, αν βρείτε τον τρόπο να δημιουργήσετε ένα «φανταχτερό» ζήτημα. Ενα ζήτημα, που να αποσπάσει το ενδιαφέρον όχι μόνο από το περιεχόμενο του «ευρωσυντάγματος» αλλά και από το χαρακτήρα και το ρόλο της ΕΕ. Ενας καυγάς, ας πούμε, ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Σε εσάς και τον κ. Παπανδρέου. Μια έκρηξη, στο Σύνταγμα αυτή τη φορά. Ενας γάμος. Μια νίκη στη Eurovision. Ξέρετε εσείς... Πιάστε, για παράδειγμα, και τα υπόλοιπα «μέλη» της «17 Νοέμβρη», του «ΕΛΑ». Βάλτε να παίξει ο Ολυμπιακός με τον Παναθηναϊκό...

Δε σας φοβάμαι, κύριε Καραμανλή, ούτε εσάς ούτε την κυβέρνησή σας! Είμαι σίγουρος, κάτι θα γεννήσει το δημιουργικό μυαλό σας. Εμείς, όσο εσείς και το ΠΑΣΟΚ είστε στο τιμόνι, τόσο σαν άτομα, όσο και σαν χώρα, δε θα σταθούμε εμπόδιο στο μέλλον της Ευρώπης. Εμείς είμαστε η Ευρώπη! Η καινούρια δύναμη της Ευρώπης! Εμείς δίνουμε καθημερινά μάχες στο Αιγαίο, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, με τους Τούρκους. Δε λέμε, απλώς, «όχι», στα δημοψηφίσματα της πλάκας. Εμείς τους κυνηγάμε με τα αεροπλάνα μας. Τους κυνηγάμε και τους ωθούμε, και αυτούς, προς τις Βρυξέλλες... Γουστάρω!


Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ