Πέμπτη 2 Ιούνη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Αδιαπραγμάτευτα τα δικαιώματά τους

Με μπροστάρη το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, κατέλαβαν χτες την Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου

Από τη χτεσινή κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας Περιστερίου
Από τη χτεσινή κατάληψη της Επιθεώρησης Εργασίας Περιστερίου
Τα δικαιώματά τους δεν τα διαπραγματεύονται. Αυτό έκαναν σαφές οι μεταλλεργάτες, οι οποίοι συσπειρωμένοι στην ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, ταυτόχρονα με τον αγώνα τους για το μεροκάματο, για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, δίνουν και σκληρή μάχη για να υπερασπίσουν και να διευρύνουν μία από τις σημαντικότερες κατακτήσεις τους, την τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Χτες με απόφαση της διοίκησης του Συνδικάτου έγινε συμβολική κατάληψη στην Επιθεώρηση Εργασίας του Περιστερίου, 7 με 10 το πρωί, από τους μεταλλεργάτες της εργολαβικής επιχείρησης της Ζώνης ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ, η οποία επινοικιάζει εργαζόμενους στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά». Οι μεταλλεργάτες της επιχείρησης βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τις 5 Μάη διεκδικώντας την εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης της Ζώνης, ενώ από την πρώτη στιγμή του αγώνα τους βρέθηκε στο πλευρό τους ολόκληρος ο κλάδος, με πολύμορφες κινητοποιήσεις τόσο στα «Ναυπηγεία Σκαραμαγκά» όσο και γενικότερα, με μαζικές συγκεντρώσεις και παύσεις εργασιών.

Ο αγώνας που δίνουν οι μεταλλεργάτες με έναυσμα την ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗ αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στο «μαύρο μπλοκ» κυβέρνησης - εφοπλιστών - εργοδοτών, που έχει βάλει στο στόχαστρο την κατάκτηση της τοπικής Συλλογικής Σύμβασης της Ζώνης, καθώς έρχεται σε σύγκρουση με την αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική και αποτελεί παράδειγμα για όλους τους εργαζόμενους. Πέρα από τα μεροκάματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων, προβλέπει 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

Χαρακτηριστικό στοιχείο των σχεδιασμών της κυβέρνησης αποτελεί το γεγονός ότι η παραβίαση της Σύμβασης της Ζώνης γίνεται με τις πλάτες του υπουργείου Απασχόλησης, που ενεργεί για λογαριασμό της γερμανικής διοίκησης των «Ναυπηγείων Σκαραμαγκά» και των εργολάβων. Συγκεκριμένα, ενώ στη συνάντηση που είχαν οι εργαζόμενοι την περασμένη Δευτέρα με τον υφυπουργό Απασχόλησης Γερ. Γιακουμάτο, ο ίδιος δεσμεύτηκε γραπτώς ότι θα εφαρμοστεί η Σύμβαση, την επόμενη μέρα, προχτές Τρίτη, από την Επιθεώρηση Εργασίας Περιστερίου (αρμόδια για την υπόθεση) ειπώθηκε στους εργαζόμενους ότι αδυνατεί να παρέμβει λόγω... υπουργείου!

Οι εργαζόμενοι της ΚΑΠΑ ΤΕΧΝΙΚΗΣ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημά τους. Ταυτόχρονα με την κατάληψη και το πανό που ανάρτησαν στην είσοδο του κτιρίου της Επιθεώρησης το οποίο ανέγραφε «Επιθεώρηση Εργασίας και όχι της εργοδοσίας», κατήγγειλαν και το ρόλο των Επιθεωρήσεων. Επίσης χτες το απόγευμα σε μαζική συγκέντρωση του κλάδου των μεταλλεργατών, που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά μετά από κάλεσμα του Συνδικάτου, φάνηκε η αγωνιστική διάθεση συνολικά του κλάδου.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Σωτήρης Πουλικόγιαννης, αφού κάλεσε τους μεταλλεργάτες, σε αγωνιστική ετοιμότητα, επισήμανε: «Δε διαπραγματευόμαστε καμία κατάκτηση. Παλεύουμε για την αγωνιστική συσπείρωση, για να ανοίξουμε δρόμο για τη συγκρότηση του αγωνιστικού μετώπου όλων των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων που θα ανατρέψει συνολικά αυτή την πολιτική και τους κηφήνες, τα παράσιτα της κοινωνίας που ζουν από τον ιδρώτα και το αίμα μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ