Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Νέες αυξήσεις στα εισιτήρια

Τη δική τους απάντηση στις προθέσεις της κυβέρνησης, ετοιμάζονται να δώσουν οι νησιώτες, με τις κινητοποιήσεις τους, στις 27 Μάη, που διοργανώνει η Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή

Αυξήσεις που θα φτάνουν από 5% έως 7% στα εισιτήρια των ακτοπλοϊκών πλοίων ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας κι άλλα τρελά υπερκέρδη στους εφοπλιστές, ενώ, από την άλλη, θα δώσει ένα ακόμα γερό πλήγμα στο ήδη πενιχρό εισόδημα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, τόσο των νησιών, όσο και γενικότερα. Το θέμα των νέων αυξήσεων στα εισιτήρια και ναύλα οχημάτων και εμπορευμάτων, συζητήθηκε χτες κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης.

Οπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο υπουργός, αυτό που απασχολεί την κυβέρνησή του είναι πώς θα «πλασάρει» τις νέες αυξήσεις στην κοινή γνώμη. Ετσι, σύμφωνα με τον Μ. Κεφαλογιάννη, οι αυξήσεις θα ισχύσουν μόνο για όσες ακτοπλοϊκές εταιρίες συμφωνήσουν να δρομολογήσουν πλοία τους σε νησιωτικά λιμάνια που θα τους υποδειχτούν από το ΥΕΝ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να παρουσιάσει ως «μέγα κατόρθωμα» το να καλύπτονται ακτοπλοϊκώς όλα τα νησιά του Αιγαίου, «κατόρθωμα» που οι εργαζόμενοι θα πρέπει να χρυσοπληρώσουν από πάνω! Οσον αφορά στο ποσοστό της αύξησης, ο υπουργός εγκατέλειψε το αρχικό 3% που είχε αναφέρει και αυτή τη φορά είπε ότι οι αυξήσεις θα βγουν βάσει μελέτης. Ενώ από το υπουργείο διαρρέεται ότι οι αυξήσεις θα είναι από 5% έως 7%.

Στον αντίποδα αυτής της κατάστασης, οι νησιώτες και οι ναυτεργάτες, προτάσσοντας το αγωνιστικό τους μέτωπο, ετοιμάζονται να δώσουν τη δική τους απάντηση. Συσπειρωμένοι στην Παναιγαιακή Συντονιστική Επιτροπή και στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλει, προετοιμάζουν ταυτόχρονη αγωνιστική κινητοποίηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά στις 27 Μάη. Με αιτήματα για ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες σύγχρονες, ασφαλείς, φτηνές, χειμώνα - καλοκαίρι, στην υπηρεσία των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων και όχι για το συμφέρον και τα κέρδη των εφοπλιστών.

Η μέρα της 27ης Μάη επιλέχθηκε από την Παναιγαιακή, γιατί, την ίδια στιγμή που οι νησιώτες θα είναι στους δρόμους, στο Εφετείο Πειραιά θα αρχίζει η δίκη για το πολύνεκρο έγκλημα του εφοπλιστικού κεφαλαίου και της αντιλαϊκής, φιλοεφοπλιστικής πολιτικής των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης. Του τραγικού ναυαγίου του σαπιοκάραβου «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ», που στοίχισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους.

«Με τις κινητοποιήσεις μας - τονίζει η Παναιγαιακή - θέλουμε να τονίσουμε την απόφασή μας να παλέψουμε για σύγχρονα και ασφαλή πλοία, στελεχωμένα με το αναγκαίο ναυτεργατικό δυναμικό, με ανθρώπινες συνθήκες και ωράρια εργασίας, παρέχοντάς τους τα αναγκαία μέσα που θα εξασφαλίζουν και θα ενισχύουν την ασφάλεια των πλοίων και των επιβαινόντων σε αυτά. Να διαμαρτυρηθούμε γιατί οι πραγματικοί υπεύθυνοι, οι εφοπλιστές, δεν κάθονται στο "σκαμνί". Να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων γι' αυτό το έγκλημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων(2006-06-18 00:00:00.0)
Στο έλεος της εφοπλιστικής κερδοσκοπίας(2006-03-15 00:00:00.0)
Ξανά «στο πόδι» οι νησιώτες(2005-04-06 00:00:00.0)
Μεγάλη συγκέντρωση στον Πειραιά(2004-12-17 00:00:00.0)
Ασφαλή πλοία - φτηνό εισιτήριο(2004-12-14 00:00:00.0)
Εκστρατεία ενημέρωσης για τη μεγάλη κινητοποίηση(2004-12-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ