Παρασκευή 20 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
Aπό μέρα σε μέρα

Υπόθεση Καρίλες

Η σύλληψη του διαβόητου εγκληματία και επί χρόνια πράκτορα της CIA, Λουίς Ποσάδα Καρίλες, προχτές από τις αμερικανικές αρχές μετανάστευσης είναι μια φάρσα, που προφανώς έγινε κάτω από συγκεκριμένες σκοπιμότητες, οι οποίες μένει να φανούν σύντομα. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δικαιώνει τον αγώνα της σοσιαλιστικής Κούβας, που εδώ και χρόνια ζητάει να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τηρηθεί το διεθνές δίκαιο.

Και βέβαια ο «βίος και η πολιτεία» του 77χρονου εγκληματία είναι από μόνος του αποκαλυπτικός. Από τις δεκαετίες '60 και '70 είναι στο μισθολόγιο της CIA, πράγμα που βεβαιώνεται και με επίσημα έγγραφα αμερικανικών υπηρεσιών που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Ο Καρίλες είναι υπεύθυνος για το θάνατο 73 ανθρώπων, όταν ανατίναξε αεροπλάνο των κουβανικών αερογραμμών, που ταξίδευε από τη Βενεζουέλα, στις 6 Οκτώβρη 1976. Είναι ο οργανωτής μαζί με άλλα εγκληματικά στοιχεία της μαφίας του Μαϊάμι (που στηρίζεται από τους Αμερικανούς ιμπεριαλιστές) για το κύμα βομβιστικών επιθέσεων το '96 και '97 σε κουβανικά ξενοδοχεία, που στοίχισαν τη ζωή και σε ξένους τουρίστες.

Το ότι ο εγκληματίας αυτός έχει «ισχυρές πλάτες» και διασυνδέσεις αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι καταφέρνει να αποδράσει από τη Βενεζουέλα το 1985 και να πάρει χάρη όντας φυλακισμένος στον Παναμά το 2004, για την απόπειρα δολοφονίας ενάντια στον ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής το 2000. Εχει συμμετάσχει στη στήριξη αντιδραστικών καθεστώτων σε πολλές λατινοαμερικάνικες χώρες και στην αναστολή και ανατροπή λαϊκών κινημάτων και κυβερνήσεων. Η δράση του περιλαμβάνει: Εμπλοκή στις προσπάθειες ανατροπής της κυβέρνησης της Γουατεμάλας το 1965. Ηταν επικεφαλής στις μυστικές υπηρεσίες της Βενεζουέλας το 1967. Είχε την ευθύνη για την εκπαίδευση των αντιδραστικών «Κόντρας» σε Σαλβαδόρ και Νικαράγουα και την οργάνωση πολλών δολιοφθορών κατά της Κούβας.

Το κάθαρμα αυτό έχει αποκαλυφθεί ότι από τις 14 Μάρτη του 2005 είναι στις ΗΠΑ, προστατευόμενος στο Μαϊάμι από τη μαφία. Ωστόσο όλο αυτό το διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση έκανε ότι δεν ήξερε τίποτα και ότι είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο στις ΗΠΑ. Ο Καρίλες όμως δεν είναι τυχαίος και απ' ό,τι φαίνεται «κρατάει πολλά χαρτιά», όντας άνθρωπος της CIA. Γι' αυτό και ουσιαστικά ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση να τον «συλλάβει», όταν βγήκε και έδωσε τηλεοπτική συνέντευξη σε σταθμούς του Μαϊάμι.

Η έκβαση της όλης υπόθεσης είναι προς το παρόν άγνωστη, με πιθανότερη εκδοχή να βρεθεί και πάλι τρόπος για να χαθούν... τα ίχνη του Καρίλες. Παρόλο που η Βενεζουέλα και η Κούβα έχουν ζητήσει την έκδοσή του, ο προστατευόμενος των Αμερικανών ιμπεριαλιστών δεν πρόκειται να τους παραδοθεί. Αυτή η υπόθεση αποδεικνύει για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη σημασία έχει να στηριχτεί ο δίκαιος αγώνας του ηρωικού νησιού της Επανάστασης από όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης και στη χώρα μας. Ταυτόχρονα χρειάζεται να δυναμώσει η αλληλεγγύη μας στην άλλη υπόθεση των πέντε Κουβανών αγωνιστών, φυλακισμένων στις ΗΠΑ, που ακριβώς ήθελαν να προστατέψουν τη μικρή, αλλά περήφανη χώρα τους από εγκληματίες τύπου Καρίλες.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org