Δημοσιοποιήθηκε η εγκύκλιος με τις οδηγίες για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2006 αλλά και την επόμενη διετία
Η καρατόμηση των δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα τίθεται ως βασικός στόχος του κρατικού προϋπολογισμού του 2006, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα. Σε ένα γενικόλογο κείμενο -όπου επαναλαμβάνεται συνεχώς η προτροπή για περιστολή των δαπανών - η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ξεκαθαρίζει την πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει και το 2006 τις καταναλωτικές δαπάνες, αφού «παγώνει» το ύψος τους στα επίπεδα του 2005. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις δαπάνες για υπερωρίες και μετακινήσεις προσωπικού, οι οποίες θα συρρικνωθούν και πάλι, ενώ για τις δαπάνες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αναφέρεται ότι θα περιοριστούν στο ύψος των απολύτως αναγκαίων πιστώσεων... Εκτός από την άγρια περικοπή των δαπανών του 2006, η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια εμπέδωσης του πνεύματος λιτότητας, ζητά από τα υπουργεία και τους άλλους φορείς, στις προτάσεις που θα κάνουν, να υπάρχουν και αντίστοιχες προβλέψεις πιστώσεων για τα οικονομικά έτη 2007 και 2008. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «βασική επιδίωξη είναι ο μεσοπρόθεσμος προγραμματισμός της δημοσιονομικής διαχείρισης με κυλιόμενα τριετή προγράμματα, προκειμένου να παγιωθεί κλίμα δημοσιονομικής πειθαρχίας...».
Με το νέο προϋπολογισμό η κυβέρνηση της ΝΔ επιδιώκει να υλοποιήσει τις βαρύτατες δεσμεύσεις που επιβλήθηκαν από την ΕΕ στο πλαίσιο της παραπομπής της Ελλάδας στη διαδικασία περί υπερβολικού δημοσιονομικού ελλείμματος, μετά τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής απογραφής, η οποία είχε συνέπεια να αναθεωρηθούν ανοδικά τα στοιχεία του ελλείμματος και του χρέους ολόκληρης της περιόδου 1997-2004. Να σημειωθεί πως μετά τις συστάσεις της ΕΕ και επικαλούμενη την ανάγκη μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006, η κυβέρνηση προχώρησε πρόσφατα στην επιβολή της πρώτης δέσμης αντιλαϊκών μέτρων (αύξηση όλων των συντελεστών ΦΠΑ κατά 1 μονάδα), η οποία άρχισε να υλοποιείται από την 1η του Απρίλη του 2005. Από την πλευρά της η ΕΕ εκτίμησε κατ' αρχάς ότι τα μέτρα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχτηκε να εκφέρει τελική γνώμη, την οποία συνάρτησε με την πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2005. Με άλλα λόγια, η επιβολή και δεύτερης δέσμης μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα αποτελεί μια απειλή που αιωρείται...
Με την εγκύκλιο κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2006 η κυβέρνηση κάνει σαφές ότι βασική επιδίωξη αποτελεί η υλοποίηση της δέσμευσης που έχει αναληφθεί απέναντι στις Βρυξέλλες, οι δε γενικές κατευθύνσεις έχουν εξειδικευτεί στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης 2005-2007. Στην εγκύκλιο κατάρτισης αναφέρεται ότι βασικός στόχος του προϋπολογισμού του 2006 είναι η υλοποίηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, η οποία θα αποβλέπει:
Στη συνέχεια επισημαίνει ότι «η βελτίωση του δημοσιονομικού αποτελέσματος θα επιδιωχτεί κυρίως με την εκλογίκευση των δαπανών του προϋπολογισμού, την αξιολόγηση κάθε δράσης και τον περιορισμό κάθε μορφής σπατάλης...». Στο κεφάλαιο «Βασικοί στόχοι και κατευθύνσεις της δημοσιονομικής πολιτικής» χαρακτηριστικές είναι οι ακόλουθες περικοπές: «Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η δημοσιονομική πολιτική θα στηριχτεί στην περιστολή των δαπανών του δημοσίου, στον περιορισμό της φοροδιαφυγής, στις ιδιωτικοποιήσεις...». Φυσικά, και ο νέος προϋπολογισμός θα αποτελέσει εργαλείο ώστε να «επιδιωχτεί η βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».