Η Ελλάδα ένθερμη οπαδός της «ευελιξίας» για τις μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της αναθεώρησης της «Στρατηγικής της Λισαβόνας»
Μεταρρυθμίσεις «με ευελιξία» στο πλαίσιο της ενδιάμεσης αναθεώρησης της «Στρατηγικής της Λισαβόνας» προτείνει ενθέρμως και η Ελλάδα, όπως προκύπτει από την τοποθέτηση του υπουργού Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, χτες, στο έκτακτο Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες, όπου μεταξύ άλλων εξετάστηκε και το ζήτημα της λήψης μέτρων για την προστασία των κλάδων της κλωστοϋφαντουργίας, της ένδυσης και υπόδησης λόγω των «αθρόων εισαγωγών» από τρίτες χώρες. Η Ελλάδα συντάχθηκε με πέντε ακόμη χώρες στο αίτημα για τη λήψη μέτρων, ενώ πρότεινε επιπλέον, να υποστηριχτούν οι κλάδοι που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το Γ΄ ΚΠΣ.
Εξι χώρες, Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Βέλγιο, πρότειναν την εφαρμογή κατεπείγουσας διαδικασίας για να εξεταστεί το ζήτημα των εισαγωγών σε 16 κατηγορίες προϊόντων, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ορίσει διάστημα 60 ημερών για να προηγηθεί «διερεύνηση» της κατάστασης σε 9 κατηγορίες. Ο Δ. Σιούφας δήλωσε ότι «το ζητούμενο δεν είναι να υπάρξουν προστατευτικά μέτρα για τους κλάδους που αναφερόμαστε. Αλλά μέτρα για να γίνει ομαλή αυτή η προσαρμογή του ανοίγματος της Κίνας, διά του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου, από την 1.1.05 και με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε αυτούς τους τρεις κλάδους».
Ελληνική παρέμβαση υπήρξε και για τη στήριξη των κλάδων που βλάπτονται από το Γ΄ ΚΠΣ, αντί του Δ΄ που έχει συζητηθεί. Ωστόσο είναι φανερό και το άγχος μπροστά στην υπόνοια οποιουδήποτε προστατευτισμού, που έκανε τον Ελληνα υπουργό Ανάπτυξης να δηλώσει: «νομίζουμε ότι δεν ακολουθούμε μια αμυντική πολιτική, αλλά ακολουθούμε και ζητούμε την εφαρμογή μιας πολιτικής προσαρμογής και της ίδιας της Κίνας και της ανάπτυξής της στις διεθνείς αγορές, με τρόπο ομαλό για όλες τις υπόλοιπες οικονομίες και ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης και ιδιαίτερα στις χώρες εκείνες που οι κλάδοι αυτοί είναι εξαιρετικά αναπτυγμένοι».
Οι θέσεις της Ελλάδας για το πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας 2007 - 2013 σχετίστηκαν με το αίτημα για «απλούστερες, ξεκάθαρες και πιο στοιχειοθετημένες κοινοτικές δράσεις» επιχειρήσεων που για τα δεδομένα της ΕΕ θεωρούνται μικρομεσαίες, αλλά για τα ελληνικά δεδομένα είναι μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.