Πέμπτη 12 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Αλμα» στο 3,4% τον Απρίλη

Η κυβερνητική και επιχειρηματική κερδοσκοπία υπεύθυνη για την ανεξέλεγκτη ακρίβεια και συνεχή επιδείνωση της οικονομικής θέσης των λαϊκών στρωμάτων

«Αλμα» στο 3,4% έκανε ο πληθωρισμός τον Απρίλη του 2005 (τον προηγούμενο μήνα, Μάρτη, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού ήταν 2,9%), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας. Οι προοπτικές είναι δυσοίωνες, καθώς ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας βλέπει τον πληθωρισμό να κλείνει κοντά στο 4%, σε αντίθεση με τον - λιγότερο απαισιόδοξο - γενικό γραμματέα της ΕΣΥΕ, ο οποίος εκτιμά πως ο πληθωρισμός, σε μέσα επίπεδα, θα συγκρατηθεί γύρω στο 3,5%.

Η σημαντική αυτή άνοδος του τιμαρίθμου τον Απρίλη - που έκανε ακόμη πιο ελαφρύ το «καλάθι της εργαζόμενης νοικοκυράς» - οφείλεται, εκτός των άλλων:

  • Στη φοροεισπρακτική πολιτική της κυβέρνησης (αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 1 μονάδα και των διοδίων κατά 43%)
  • Στη συνεχιζόμενη άνοδο των διεθνών τιμών του πετρελαίου και στην κερδοσκοπική εκμετάλλευση της όλης κατάστασης από το πετρελαϊκό κύκλωμα της χώρας (μέσα στον Απρίλη ακρίβυναν οι βενζίνες κατά 5,9% και το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 2,5%, ενώ στη διάρκεια του έτους οι αντίστοιχες αυξήσεις είναι 10,1% και 38,5%)
  • Στις συνεχείς κερδοσκοπικές ανατιμήσεις τις οποίες επιβάλλουν από κοινού βιομήχανοι και μεγάλες επιχειρήσεις που ελέγχουν το λιανικό εμπόριο σε βασικά είδη κατανάλωσης και υπηρεσιών. Το τελευταίο μόνο διάστημα υπήρξαν σημαντικές ανατιμήσεις στα φάρμακα, ενώ οι τιμές στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε μια κατάσταση συνεχούς αλλαγής...

Επειδή το ανατιμητικό κλίμα δεν μπορεί πλέον να αποκρυβεί, οι επιχειρηματίες τροφίμων και οι ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ αλληλοκατηγορούνται για το ποιος ευθύνεται για τις αυξήσεις αυτές. Γεγονός είναι ότι ο «καυγάς» αυτός γίνεται στις πλάτες των εργαζομένων, ενώ από την άλλη οι ανατιμήσεις αυτές δεν περνούν στους δείκτες της ΕΣΥΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, οι τιμές της ομάδας «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά» μεταξύ Μάρτη και Απρίλη σημείωσαν άνοδο 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση ...υποχώρησαν κατά 0,1%!

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνεχίστηκε και το μήνα Απρίλη η μεγάλη πτώση στις τιμές βασικών αγροτικών προϊόντων (λαχανικά, πατάτες, φρούτα), εξέλιξη η οποία αποδίδεται στις αθρόες εισαγωγές αντίστοιχων εμπορευμάτων από ξένες αγορές. Τα «οφέλη» όμως του τιμαρίθμου είναι ασήμαντα, σε σχέση με την καταστροφή που υπέστησαν χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά από τη μη διάθεση της παραγωγής τους.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι και αυτή η άνοδος του τιμαρίθμου μακράν απέχει από την καταγραφή της πραγματικής ακρίβειας που πλήττει τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς η Στατιστική Υπηρεσία, προφανώς κατόπιν κυβερνητικών υποδείξεων, συνεχίζει να υποεκτιμά την εξέλιξη των τιμών σε εμπορεύματα και υπηρεσίες. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στο σχετικό πίνακα για τις μεταβολές των τιμών σε ετήσια βάση (Απρίλης '05/'04) τα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των δικύκλων εμφανίζουν αύξηση 2,4% (;)! Επίσης, τα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων εμφανίζονται αυξημένα κατά 4,3% (!) τη στιγμή που οι ίδιοι οι συνδικαλιστικοί φορείς των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων καταγγέλλουν αυξήσεις της τάξης του 20% και 30%.

Τα χειρότερα όμως στο μέτωπο της ακρίβειας δεν τα έχουμε δει ακόμα, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδας, τις οποίες και παρουσίασε στην πρόσφατη ετήσια έκθεσή της, ο πληθωρισμός το 2005 προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 4%, ίσως και ψηλότερα... Ολα τα στοιχεία συντείνουν στην εκτίμηση ότι τους επόμενους μήνες τα λαϊκά στρώματα θα βρεθούν αντιμέτωπα με νέα κύματα ακρίβειας, γεγονός που θα επιδεινώσει περαιτέρω την οικονομική τους θέση, τη στιγμή μάλιστα που μεγάλες πληθυσμιακές ομάδες (οι επίσημες μετρήσεις κάνουν λόγο για το 20-21% του πληθυσμού της χώρας) αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Υπεύθυνη για την κλιμακούμενη ακρίβεια είναι η κυβέρνηση (ως ο υπεύθυνος θεσμικός οργανωτής της ελεύθερης διαμόρφωσης των τιμών) και φυσικά οι επιχειρήσεις (οι οποίες με τον τρόπο αυτό αυξάνουν την κερδοφορία τους). Η πάλη για την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων, της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων, πάντα επίκαιρη, προβάλλει και σήμερα επιτακτικά.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σαρωτικές ανατιμήσεις και το Γενάρη(2008-03-01 00:00:00.0)
Κυβέρνηση - επιχειρηματίες τροφοδοτούν την κερδοσκοπία(2003-03-08 00:00:00.0)
Πληθωριστικές ανησυχίες...(2003-02-11 00:00:00.0)
Στο 3,4% ο πληθωρισμός το Φλεβάρη(2001-03-10 00:00:00.0)
Στο ...ύψος τους οι τιμές χονδρικής(2000-09-09 00:00:00.0)
Επιταχύνεται ο ρυθμός αύξησης τιμών στο χονδρεμπόριο(1999-04-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ