Τρίτη 10 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Συλλήψεις επίδοξων αποσχιστών

ΚΙΝΣΑΣΑ.--

Μαζικές συλλήψεις πολλών δεκάδων στρατιωτικών, πολιτικών, δικηγόρων και πολιτών, που οργάνωναν σχέδιο απόπειρας πραξικοπήματος κατά της μεταβατικής κυβέρνησης του προέδρου της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα, και απόσχισης της νοτιοανατολικής επαρχίας Κατάνγκα, δημοσιοποίησαν χτες οι κογκολέζικες αρχές.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο τελευταίο τριήμερο, οι κογκολέζικες δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν από 30 ως 110 «αποσχιστές που προσπαθούσαν να οργανώσουν πραξικόπημα» όχι μόνο στην πρωτεύουσα της επαρχίας Κατάνγκα, Λουμπούμπασι, αλλά και στην Κινσάσα, στην Κατάνγκα και στο Μπούτζι Μάγι.

Ο υποδιοικητής της (πολύ πλούσιας σε χαλκό κοβάλτιο -υλικό που χρησιμοποιείται μεταξύ άλλων και στην αεροναυπηγική - και άλλα μεταλλεύματα) επαρχίας Κατάνγκα, Τσίκεζ Ντιέμου, είπε πως στόχος των στασιαστών ήταν η απόσχιση της περιοχής από την επικράτεια της ΛΔ Κονγκό. Κάτι τέτοιο είχε επιχειρηθεί το 1960, οπότε ο Μουάζ Τσόμπε, επικεφαλής ομάδας αποσχιστών, ανακήρυξε την επαρχία Κατάνγκα «ανεξάρτητη» και πολέμησε για τρία χρόνια τον κογκολέζικο στρατό, ώσπου συνετρίβη.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ