Με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους επιχειρούν να καταργήσουν την κλαδική σύμβαση, αναγορεύοντας σε υποχρεωτική μια σύμβαση που υπέγραψε ένα εργοδοτικό σωματείο
Μπροστά στις ευθύνες της φέρνουν την ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης οι εξελίξεις στο χώρο των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών. Οι εργοδότες μετά το στήσιμο ενός σωματείου στα μέτρα τους, έχουν βάλει στόχο να μη θεωρείται υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών «Βύρωνας». Εξασφάλισαν ήδη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με την οποία η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου χαρακτηρίζεται κλαδική, ενώ αντίθετα η επί της ουσίας κλαδική σύμβαση χαρακτηρίζεται μόνο ομοιοεπαγγελματική. Με αυτή τη μεθόδευση επιχειρούν να χαρακτηριστεί από το υπουργείο Εργασίας ως υποχρεωτική η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου, σε βάρος της πραγματικά κλαδικής.
Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση ο «Βύρωνας», με τη σύμβαση που υπέγραψε το εργοδοτικό σωματείο της Αττικής με μερίδα εργοδοτών, «προσπάθησαν να γκρεμίσουν ό,τι κατάφερε το κίνημα των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με 30 χρόνια δράσης και αγώνων στο χώρο της φροντιστηριακής ξενόγλωσσης εκπαίδευσης». Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι με αυτή «εμφανίζονται καθηγητές να απαιτούν μείωση του ωρομισθίου, διακοπή του επιδόματος πολυετίας, του επιδόματος μεταπτυχιακών και διδακτορικού, την κατάργηση των σχολικών εορτών και τη μη επαναπρόσληψη των εγκύων καθηγητριών».
Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η σύμβαση που χρόνια τώρα υπογράφει ο «Βύρωνας» και η ΟΙΕΛΕ είναι «ομοιοεπαγγελματική» και όχι κλαδική όπως αυτοχαρακτηρίζεται η σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου.
Ο «Βύρωνας» χαρακτηρίζει την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπου και παρέπεμψε το θέμα το υπουργείο Απασχόλησης, ως «πολλαπλά προκλητική» αφού «νομιμοποιεί ένα προφανές νομικό και "συνδικαλιστικό" τέχνασμα, σύμφωνα με το οποίο βαφτίζεται μια σύμβαση "κλαδική" ώστε να έχει μεγαλύτερη ισχύ από μια άλλη που βαφτίζεται "ομοιοεπαγγελματική" ενώ είναι τυπικά και ουσιαστικά κλαδική».
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ξένων Γλωσσών σημειώνει ότι από μια τέτοια εξέλιξη ανοίγει ο δρόμος για ανάλογες μεθοδεύσεις σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους της ιδιωτικής εκπαίδευσης και όχι μόνο, τονίζοντας ότι εμφανίζονται λογικές συμπόρευσης με τους εργοδότες και αμφισβητείται συνολικά το καθεστώς των συλλογικών συμβάσεων. Καλεί λοιπόν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης που έχει και την τελική ευθύνη για την κήρυξη των συμβάσεων ως υποχρεωτικών, να μην κηρύξει τη σύμβαση του εργοδοτικού σωματείου ως υποχρεωτική και να μην την επαναφέρει για κανένα λόγο για συζήτηση. Καλεί παράλληλα να δοθεί εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου να φροντίσουν για την εφαρμογή της ισχύουσας πανελλαδικής κλαδικής σύμβασης την οποία, όπως καταγγέλλει, οι εργοδότες καταστρατηγούν συστηματικά. «Τυχόν διαφορετική εξέλιξη θα σημαίνει ότι το υπουργείο Απασχόλησης στηρίζει και νομιμοποιεί πρακτικές που επί της ουσίας πλήττουν τα δικαιώματα και τις αμοιβές των καθηγητών που εργάζονται στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών και κηρύσσει πόλεμο ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει ο «Βύρωνας», δηλώνοντας ότι οι καθηγητές θα απαντήσουν αγωνιστικά.