Τετάρτη 27 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ»
Πετάει 200 εργάτες στο δρόμο

Η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων κλιμακώνεται με τη συμβολή και της συμβιβασμένης πλειοψηφίας στο σωματείο

«Η εταιρία υποχρεούται να καταγγείλει διακόσιες (200) περίπου συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, βεβαίως με την καταβολή της κατά νόμο αποζημίωσης»! Πρόκειται για το γραπτό τελεσίγραφο που εξέδωσε προς τους 1.070 εργαζόμενους της καπνοβιομηχανίας «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ» η πολυεθνική «Philip Morris International», αγοράστρια του εργοστασίου. Η αρχική εξαγγελία για τις τουλάχιστον 200 απολύσεις είχε γίνει στα μέσα του Γενάρη μαζί με ένα πακέτο σκληρών αντεργατικών μέτρων.

Οι αρχικές εξαγγελίες ξεσήκωσαν θύελλα αντιδράσεων στους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα η εταιρία να αφήσει προσωρινά στο «συρτάρι» τις απολύσεις, ώστε να περάσει πρώτα τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις. Το κατάφερε με τη στήριξη της πλειοψηφίας του σωματείου, που ανήκει στην ΑΠ (ΣΥΝ), στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ και διάφορους άλλους εργοδοτικούς. Ηδη, στο εργοστάσιο κυριαρχούν πλέον οι ατομικές συμβάσεις εργασίας, που μειώνουν αποδοχές και καταργούν εργασιακά δικαιώματα. Τώρα η πολυεθνική, πλήρως αποθρασυμένη από την αντιλαϊκή - φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ και με τις ευλογίες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας του σωματείου, επανέρχεται δριμύτερη για την πλήρη υλοποίηση των σχεδίων της και τη δραστική συρρίκνωση του προσωπικού!

Η εταιρία για την «αποφυγή - όπως αναφέρει - ερίδων και διενέξεων» αποφάσισε πρώτα «να θέσει σε λειτουργία σύστημα εθελούσιας εξόδου», πετώντας και το ανάλογο κόκαλο, όπως «προσαυξημένη αποζημίωση, για υπάλληλο κατά 75%, συν το μεικτό ποσό των 4.500 ευρώ» και ορισμένα ακόμα ψίχουλα. Η προθεσμία που δίνει σε όσους θέλουν να δηλώσουν ότι ...αποχωρούν «οικειοθελώς» είναι μέχρι τις 27 Μάη. Αν μέχρι αυτήν την ημερομηνία «δεν υπάρξει επαρκής ανταπόκριση», τότε η εταιρία θα «προχωρήσει στις αναγκαίες καταγγελίες με την καταβολή μόνο της κατά νόμο αποζημίωσης». Δηλαδή, πρόκειται για κοινό εκβιασμό.

Οσο για το πρόσχημα που προβάλλει για την επιβολή αυτών των μέτρων στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα γνωστά. Οτι, δηλαδή, τα μέτρα αυτά λαμβάνονται «λόγω του εκσυγχρονισμού, της αναδιοργάνωσής της και της μελλοντικής μεταφοράς των εγκαταστάσεών της στον Ασπρόπυργο και προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωσή της»! Με άλλα λόγια, για να διασφαλίζει η πολυεθνική την παραπέρα αύξηση των υπερκερδών της...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ