Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ορχηστρικά «Χρώματα» και «αρώματα»

Ενα παλιό της όνειρο και συνάμα τολμηρό εγχείρημα πραγματοποιεί η Ορχήστρα των Χρωμάτων. Σήμερα (8.30 μ.μ.), στο Μέγαρο Μουσικής, σε πρώτη πανελλήνια παρουσίαση, με διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη, θα ερμηνεύσει την αριστουργηματική «Τουρανγκαλίλα Συμφωνία» του Ολιβιέ Μεσιάν. Για πρώτη φορά, ελληνική ορχήστρα παρουσιάζει αυτό το ανατρεπτικό, κολοσσιαίο έργο, για συμφωνική ορχήστρα και δύο σολίστ (πιάνο: Roger Muraro και κύματα Μαρτενό: Jeanne Loriod), εμπνευσμένο από το μύθο του Τριστάνου και της Ιζόλδης, που αποτελείται από δέκα μέρη και παρά τη μεγάλη του διάρκεια (85`) εκτελείται χωρίς διάλειμμα.

  • Σήμερα, επίσης (8.30 μ.μ.), στην αίθουσα «Δημ. Μητρόπουλου» του ΜΜ, θα πραγματοποιηθεί η τελευταία συναυλία του κύκλου Κιθάρας. Η «Καμεράτα», με διεύθυνση του Γάλλου φλαουτίστα και μαέστρου Φιλίπ Μπεντέρ, θα παρουσιάσει έργα Βιβάλντι, Μπάρμπερ, Ντβόρζακ και το Κοντσέρτο για κιθάρα και έγχορδα, έργο 30 του Τζουλιάνι, με σολίστ τον Ελληνα κιθαρίστα Ιάκωβο Κολανιάν.
  • Αύριο (8.30 μ.μ.), στο ΜΜ, δύο διακεκριμένοι Γεωργιανοί καλλιτέχνες, πατέρας και γιος, θα συμπράξουν με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών. Ο διάσημος μαέστρος Τζάνσουγκ Καχίτζε θα διευθύνει την παρουσίαση δύο έργων του γιου του Βάχτανγκ (Βάτο) Καχίτζε, σε πρώτη εκτέλεση με την ΚΟΑ: Τους «Χορούς του Φεγγαριού», για βιολοντσέλο και ορχήστρα, με σολίστ τον πολυβραβευμένο Ρώσο βιολοντσελίστα Αλεξάντερ Κνιάζεφ και το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα», με σολίστ τον ίδιο τον συνθέτη στο πιάνο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, επίσης, τη «Συμφωνία της Πράγας» του Μότσαρτ και τη Δεύτερη Σουίτα από το έργο «Δάφνις και Χλόη» του Μορίς Ραβέλ.
  • Η Καλλιτεχνική Εστία Συνθετών διοργανώνει συναυλία, αύριο (8.30 μ.μ.), στην Ελληνοαμερικανική Ενωση (Μασσαλίας 22), με έργα των συνθετών: Γ. Χρήστου, Γ. Ιωαννίδη, Θ. Αντωνίου, Δ. Αγραφιώτη, Ν. Φυλακτού, Κ. Α. Λυγνού, Σ. Μάζη, Ν. Τέιλορ, Λ. Κανάρη, Ι. Χατζημιχαήλ και Μ. Τσαούση. Παίζουν οι μουσικοί: Χ. Σπηλιακοπούλου, Λ. Τσατσαρώνη, Ε. Αμίτση, Μ. Κισλίτσενα, Ν. Καραλή, Ε. Στογιάννη, Μ. Ειρηναίου, P.S. Joyce και Ε. Χολέβα.
  • Στον ίδιο χώρο, την Παρασκευή (8.30 μ.μ.), σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Μουσουργών, πραγματοποιείται συναυλία με έργα για όμποε και τρίο εγχόρδων. Οι Σπύρος Κοντός (όμποε), Μ. Μπρους (βιολί), Π. Βλάσσης (βιόλα) και Ν. Βελιώτης (βιολοντσέλο) θα παρουσιάσουν συνθέσεις των Σταμάτη Αθανασούλα, Θόδωρου Αντωνίου, Δημήτρη Δραγατάκη, Γιώργου Χατζημιχελάκη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ