Τετάρτη 24 Μάη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 34
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η αγγλόφωνη «Ιθάκη»

Σε μικρότερο σχήμα, ανανεωμένη μορφή, δίμηνη βάση και νέα τριμελή συντακτική ομάδα, επανακυκλοφόρησε το τεύχος του αγγλόφωνου περιοδικού του «Εθνικού Κέντρου Βιβλίου» για την προβολή του ελληνικού βιβλίου στο εξωτερικό, «Ithaca». Η συντακτική ομάδα (Ηρακλής Παπαλέξης, Μισέλ Φάις, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου), σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρουσίασαν το 3ο τεύχος του περιοδικού (Μάης - Ιούνης) το οποίο περιέχει αφιέρωμα στον πρόσφατα και πρόωρα εκλιπόντα Γιώργο Χειμωνά, τον σημαντικότερο «νεοτερικό πεζογράφο» της μεταπολεμικής γενιάς, τον πιο πολυμεταφρασμένο και πιο γνωστό στον ευρωπαϊκό χώρο, για τον οποίο γράφουν οι: Θ. Τζαβάρας, Π. Μπουκάλας, Κ. Γεωργουσόπουλος, Στ. Ροζάνης, Μ. Βόλκοβιτς, Ρ. Κριστ.

Στο τεύχος περιλαμβάνονται επίσης: συνέντευξη της Ζιράννας Ζατέλη, παρουσιάσεις των βιβλίων που απέσπασαν τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, παρουσιάζεται το λεύκωμα «Η πόλη κάτω από την πόλη» για τις αρχαιότητες που «συνάντησε» ο μετροπόντικας της «Αττικό - Μετρό», σχόλια για «όλα τα σημαντικά βιβλία» πεζογραφίας, ποίησης, δοκιμίου που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες, πληροφορίες γύρω από το ΕΚΕΒΙ, τη Διεύθυνση Γραμμάτων του ΥΠΠΟ, πολιτιστικούς φορείς και ο κατάλογος των ελληνικών «μπεστ σέλερ».

Οπως οι προκάτοχοί τους, έτσι και οι νέοι υπεύθυνοι του περιοδικού, δηλώνουν ότι «σκοπός» του είναι «η παρουσίαση ενός όσο γίνεται ευρύτερου φάσματος της σύγχρονης ελληνικής εκδοτικής παραγωγής, που θα καλύπτει όχι μόνο τη λογοτεχνία, αλλά και το χώρο του δοκιμίου, των ανθρωπιστικών σπουδών, των τεχνών, του παιδικού βιβλίου ή της καθημερινής ζωής».

Θα περιμένουμε το 4ο τεύχος για να πούμε, μετά απόλυτης βεβαιότητας, κατά πόσο τα παραπάνω απέχουν της πραγματικότητας. Μερικά, πάντως, από τα περιεχόμενα του 3ου τεύχους θυμίζουν, ό,τι συνέβη με τα δύο προηγούμενα τεύχη: τα λίγο - πολύ «παρεΐστικα», αλλά και συγκεκριμένης ιδεολογικής και αισθητικής κατεύθυνσης κριτήρια επιλογής συγγραφέων, βιβλίων, συνεργατών. Το συνειδητό, προαποφασισμένο αποκλεισμό, συγγραφέων, βιβλίων, εκδοτικών οίκων που πάνε κόντρα στο ιδεολογικο-αισθητικό και εμπορευματικό «ρεύμα». Επιλογές βιβλίων που αναλαμβάνουν, ως «λογοτεχνήματα» έναν αδήλωτο ή και δηλωμένο αντικομμουνιστικό ρόλο. Πλασάρισμα της βλαπτικής για το λογοτεχνικό λειτούργημα «λογικής» των πολυδιαφημιζόμενων, λεγόμενων «μπεστ- σέλερ», δηλαδή της «λογοτεχνίας» του τίποτα, του σκουπιδοντενεκέ και από αυτό το περιοδικό που εκδίδεται με χρήματα του ελληνικού λαού.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ